Khamis, 25 September 2014

Khasiat Acai Berry untuk kesihatan - Benefits Of Acai Berry for Health

sha3622.blogspot.com
Buah Acai Berry: Khasiat, dan Kebenarannya - 
Nama Acai Berry memang kerap terdengar belakangan ini. Banyak sekali produk atau makanan kesihatan yang menggunakan bahan Acai Berry yang dikatakan mampu menyembuhkan berbagai penyakit seperti Kanser, Jantung, prostat, hingga untuk diet. Benarkah demikian? 
Sebenarnya, buah acai beri ini telah digunakan selama beribu tahun lalu, tetapi ia hanya diperkenalkan pada masyarakat Barat pada tahun 1990.  

Lapan spesis asli buah beri acai berasal dari Amerika Tengah dan Selatan, iaitu dari Belize selatan ke Brazil dan Peru. 

Pokok beri acai tumbuh terutamanya di paya dan dataran banjir. Pokok beri acai agak tinggi, mempunyai batang yang kurus dan ramping. Ia mampu tumbuh hingga mencecah 15-30 meter, dengan daun menyirip (pinnate) dan boleh mencapai 3 meter panjang.                              
Masyarakat yang menghuni hutan Amazon menggunakan beri acai untuk merawat pelbagai jenis masalah kesihatan. Malah, ada yang menggelar buah ini sebagai permata rahsia dari hutan hujan Amazon. 

Buah ini diperoleh dari pohon palma. Buahnya berada dalam kelompok dan bergantungan pada dahan-dahan pohon ini.
Setiap pohon palma menghasilkan kira-kira 20 kilogram buah yang dihasilkan setiap tahun. Buah acai beri dihasilkan dalam dahan bercabang daripada 500-900 buah.


Buah Acai Berry atau Euterpe Oleracea adalah buah yang banyak ditemui di wilayah Amerika Selatan. buah ini mirip seperti buah cerry berwarna ungu kehitaman. Populariti buah ini mulai melonjak sejak tahun 2008 setelah isu pembahasan tentang antioksidan yang dibahaskan oleh berbagai forum dan acara dibidang kesihatan. Nama Acai Berry semakin meluas ke negara-negara dunia,sekarang ini sudah banyak  produk-produk  kesihatan dari  ekbstrak Acai Berry.

Buah ini mengandungi flavanoid, antosianin dan antioksidan. Ketiganya memang memiliki khasiatnya masing-masing bagi tubuh. Untuk antioksidan misalnya, kandungan ini mengandungi sebatian untuk mencegah penuaan  dan kerosakan sel tubuh dari pengaruh radikal bebas. Selain itu, zat ini juga dipercaya mampu melindungi sel dari kanser. Zat kedua, antosianin juga tak kalah pentingnya. Umumnya kandungan ini terdapat pada sayuran dan buah-buahan. Dengan adanya kedua kandungan tersebut membuat buah Acai Berry memiliki khasiat-khasiat yang disebutkan.


sha3622.blogspot.com

Buah Acai Berry dan Kebenaran Khasiatnya

Meskipun dalam buah Acai Berry terkandung zat antioksidan dan antosianin Namun, dalam hal keberkesanan khasiatnya masih perlu kajian lebih mendalam lagi kerana belum diketahui secara pasti, apakah kandungan antioksidan dalam Acai Berry lebih besar daripada buah lain, seperti strawberry, anggur, kulit manggis, atau tomato misalnya. Di pasaran saat ini sudah banyak sekali beredar produk-produk pelangsing dengan ekstrak Acai Berry. Pada kenyataanya, hingga saat ini belum ada kajian dan bukti mengenai kandungan Acai Berry dengan faktor penurun berat badan.


sha3622.blogspot.com
Buah beri acai yang telah dijadikan jus dikatakan mempunyai protein lebih daripada telur. Protein adalah sumber utama dan merupakan komponen penting bagi hormon dan kebanyakan tisu tubuh termasuklah organ dan otot-otot. Protein juga membantu pembentukan lapisan luar rambut, kuku dan kulit.

Jus buah beri acai mengandungi glukosamin. Sebatian ini mampu membantu menguatkan tubuh dan mengekalkan tisu tubuh. Kalsium yang dimiliki oleh buah beri acai boleh menguatkan tulangmencegah keretakan dan mencegah kehilangan tisu tulang
Zat ini sesungguhnya amat penting bagi wanita yang mengalami masalah sakit haid melampau, kerana ia melindungi lapisan perut dan rahim, sekaligus membantu mengurangkan sakit akibat kekejangan dan pembengkakan.
Mampu beri perlindungan pada jantung
Antioksidan yang dikenali sebagai polifenol yang terkandung dalam jus buah beri acai dikatakan amat baik untuk melindungi jantung dan memperbaiki penghasilan oksida nitrik dalam sel-sel endothelial. Oksida nitrik dikatakan membantu melindungi saluran darah untuk lebih mengendur dan mengembang, sekaligus mengurangkan tekanan pada jantung dan mengurangkan risiko saluran darah tersekat.
Selain itu buah beri acai juga kaya dengan asid lemak perlu (EFA) yang dikatakan mampu mengurangkan kolesterol tidak baikyang bahaya untuk kesihatan. Anthocyanin dalam buah beri acai bolehmelindungi saluran darah yang kecil dan besar termasuk vena, arteri dan kapilari. Indek glisemik rendah yang diberikan buah beri acai mampu memperbaiki tahap glukos dan lipid pesakit diabetes.


Beri tenaga
Antioksidan dalam buah beri acai amat baik untuk kulit. Antocianin dan fitosterol di dalam buah beri acai ini bolehmengurangkan hakisan lapisan perlindungan kulit danmelindungi tisu-tisu penyambung termasuklah kolagen. Bagi mereka yang ingin menjaga kecantikan kulit, amat sesuai mengambil buah beri acai dalam pemakanan harian.
Zat dalam buah beri acai juga dikatakan mampu merangsang pertahanan semulajadi tubuh dalam menguatkan sistem imun. Ia juga dikatakan mampu mencegah pengoksidaan, salah satu daripada penyebab utama kelemahan sistem imun dan jugamengurangkan kekerapan penyakit berjangkit.
Buah beri acai mengandungi kandungan lemak yang terdiri daripada asid oleik (56.2% dari jumlah keseluruhan lemak), asid palmitic (24.1%), dan asid linoleik (12.5%). Acai juga mengandungi beta-sitosterol (78-91% dari jumlah keseluruhan sterol). Kandungan minyak dalam buah beri acai mengandungi polifenol seperti oligomer procyanidin dan asid vanillic,  asid syringic, asid p-hidroksibenzoik, asid protocatechuic dan asid ferulat, walau bagaimanapun ia menurunkan secara mendadak semasa simpanan atau terdedah kepada suhu panas.

Menurut kajian, serbuk beku-kering beri acai terbukti mempunyai kesan ringan penyekatan atau penghalangan kepada enzim siklooksigenase COX-1 dan COX-2. Ekstrak polifernol dari buah beri dilaporkan mampu untuk mengurangkan anti-pembesaran sel leukemia. Kesan anti-pembesaran ini juga terdapat dalam minyak yang diekstrak dari pulp 
acai beri.

Dalam kajian terhadap tikus yang diberi diet kolesterol tinggi, makanan tambahan dengan pulpa kering buah acai mengurangkan tahap lipoprotein kolesterol dan aktiviti superoksida dismutase dalam darah. Beri acai yang dimakan secara mentah telah diuji sebagai laksatif untuk sistem pencernaan. Ia juga boleh digunakan sebagai pewarna makanan alami.

Jus buah 
acai beri juga dikatakan kaya dengan campuran asid amino dan mineral yang amat baik untuk kekuatan dan penyembuhan selepas aktiviti yang memberi tekanan pada otot. Dengan meminum jusnya juga dikatakan mampu memberi tenaga selepas melakukan aktiviti senaman dan kerja-kerja seharian. Beta karotena dan vitamin C dalam jus buah beri acai dikatakan mampu memberi zat dalam melindungi kesihatan mata dan mengurangkan komplikasi penyakit kemerosotan makular pesakit diabetes.
Membantu menurunkan berat badan
Buah  acai beri dikatakan mampu mengurangkan proses penuaan dan membantu pemulihan sel kerana kandungan antioksidan yang tinggi. Selain daripada itu, ia dikatakan boleh membantu penurunan berat badan. Agen pengurangan berat badan yang terdapat dalam buah acai beri dikatakan dapat meningkatkan tahap metabolisme yang mampu menyebabkan penurunan berat badan. Hal ini terjadi kerana buah beri acai mengandungi antioksidan (zat yang mencegah tekanan oksidatif dan kerosakan sel) yang sangat besar jumlahnya. Antioksidan membolehkan proses pemecahan lemak berlaku dengan lebih cepat, meningkatkan tahap tenaga dan mengurangkan keletihan. Gabungan kesan ini membuat proses menurunkan berat badan menjadi lebih cepat dan mudah tanpa kesan sampingan yang biasanya berkaitan dengan bahan kimia sintetik. Banyak kajian menunjukkan bahawa dengan pengambilan diet yang tinggi kandungan antioksidan adalah kunci untuk penurunan berat badan.

Berikut disenaraikan beberapa manfaat buah 
acai beri :
  • penurunan berat badan
  • peningkatan tenaga
  • pencernaan yang baik
  • peningkatan kualiti tidur
  • peningkatan kesihatan mental
  • sistem imunisasi (kekebalan) yang lebih kuat
  • memelihara kesihatan kulit (lebih sihat)
  • awet muda
  • manafaat detoksifikasi
  • membaiki peredaran darah
  • memelihara kesihatan jantung
Walaupun terdapat pelbagai khasiat ubatan buah acai beri namun begitu, penggunaannya perlulah mendapat nasihat pengamal perubatan terlebih dahulu bagi mengelakkan kemudaratan di kemudian hari kelak.

Laporan oleh jurnal FDA (Food and Drugs Administration) pada tahun 2011 lalu. Dalam jurnal tersebut disebutkan bahwa Acai Berry Soft Gel ABC  mengandungi sibutramin yang merupakan campuran berbahaya bagi tubuh. Produk Acai Berry yang mengandungi zat tersebut memang telah ditarik dari peredaran di Amerika kerana dianggap membahayakan tekanan darah dan mempercepat denyut jantung. Bagi pesakit jantung dan strok boleh mencetuskan risiko fatal jika mengambil ubat ini secara rutin.

Selain pil / kapsul, produk Acai Berry lain juga ada yang berbentuk minyak. Umumya, produk berjenis minyak digunakan untuk rawatan kulit wajah. Dalam hal ini, hasil kajian menunjukkan minyak Acai Berry ini masih selamat digunakan dan khasiatnya boleh dibuktikan kerana kandungan antioksidan disertakan dalam produk ini,, termasuk juga produk syampu, konditioner, masker, krim, dsj. Namun tetap bukan tanpa risiko, kerana jenis kulit setiap orang berbeza satu sama lain. Sehingga perlu didalami lagi kesesuaian kandungan buah ini dengan kulit.

Yang pasti, hingga saat ini, penelitian ilmiah mengenai kandungan dan khasiat Acai Berry yang dibesarkan melalui isu-isu memang masih sangat terbatas. Oleh karena itu, sebagai pengguna, kita harus lebih berwaspada

Acai Berry dianggap sebagai buah super karena begitu banyak manfaat kesehatan yang dikandungnya.
Buah ini mengandung antioksidan kuat yang berperan penting dalam menjaga tubuh agar tetap sehat.
Antioksidan dibutuhkan tubuh untuk membantu membersihkan racun dan limbah, serta membantu memperbaiki kerusakan sel yang disebabkan oleh radikal bebas.
Antioksidan juga penting untuk menjaga kesehatan jantung.
Acai berry merupakan salah satu sumber terbaik anthocyanin. Selain Acai berry, anggur merah (red wine) juga memiliki kandungan akan senyawa ini.
Tapi tidak seperti anggur merah, Acai berry tidak mengandung alkohol yang justru bisa berdampak buruk pada kesehatan apalagi jika dikonsumsi berlebihan.
Acai berry juga banyak mengandung asam lemak Omega-6 dan Omega-9. Kedua asam lemak ini penting untuk menjaga kesehatan jantung.
Tidak hanya jantung, asam lemak juga dapat membantu melindungi seluruh sistem kardiovaskular.
Beberapa studi juga menunjukkan bahwa kedua asam lemak tersebut dapat membantu menurunkan kolesterol. Lagi-lagi, kadar kolesterol yang rendah berarti jantung juga akan lebih sehat.ncoba setiap produk yang menjanjikan hasil instan tanpa resiko.

 

Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Isnin, 22 September 2014

Khasiat Madu untuk Kesihatan - Benefits of Honey for Health







                 Bagaimana Cara Membezakan Madu Asli dan Madu Palsu




Khasiat Madu untuk Kesihatan

Aktifiti mengumpulkan madu dipercayai sudah berlaku sejak 10.000 tahun yang lalu. Bukti yang mengandungi pendapat ini adalah penemuan gambar pada dinding di sebuah gua di Valensia, Spanyol. Gambar tersebut memperlihatkan dua laki-laki menggunakan tangga yang dari sejenis rumput liar sedang mengambil sarang lebah berisi madu. Pada awalnya, manusia lebih memenafaatkan madu sebagai makanan.
Berikut Khasiat Madu
1. Madu untuk Sumber tenaga
Pada masa lalu, para atlet Romawi dan Yunani kuno meminum madu sebelum dan sesudah bertanding  untuk menguatkan stamina dan pemulih tenaga. Selama berabad-abad madu memang dikenal sebagai bahan bakar para olahragawan ini kerana madu mengandung gula yang cepat diserap oleh sistem pencernaan jadi madu adalah sumber tenaga segera. Hingga kini, dalam dunia olahraga madu diberikan sebelum pertandingan dan sebagai pengganti karbohidrat yang digunakan pada saat latihan.
2. Madu berkesan sebagai glukos
Hasil kajian yang dikeluarkan sebuah akhbar kesihatan menyebutkan kadar glycemic index (GI ukuran untuk mengukurkesan negatif makanan dalam gula darah) yang rendah pada madu memperlambat penyerapan gula dalam darah sehingga lebih menyehatkan sistem pencernaan dan menjamin ketersediaan karbohidrat sewaktu bersenam. Sementara itu, Makmal Pemakanan di Universiti Mempish menyatakan bahawa madu berkesan sebagai glukos pengganti karbohidrat sewaktu pemanasan.
3. Madu untuk Penyembuh luka
Dalam dunia perubatan masyarakat Yunani dan Romawi mempelopori penggunaan madu untuk mengubati hidung tersumbat sementara itu bangsa Mesir kuno menjadi pelopor penggunaan madu untuk mengubati luka. Mereka membuat salep dari madu untuk mengubati luka terbakar dan luka akibat tusukan benda tajam.
4. Madu Sebagai antibiotik
Setelah ribuan tahun digunakan, khasiat madu sebagai ubat luka terungkap secara ilmiah. Madu diladikan sebagai antibiotik semulajadi yang dapat mengalahkan bakteria . Madu sangat berasid sehingga tidak sesuai untuk pertumbuhan dan pembiakan bakteria. Madu menghasilkan hidrogen peroksida yang merupakan anti septik luar biasa. Proses osmosis di dalam madu membasmi bakteria, kekentalan madu yang sedikit mengandungi air menghasilkan proses osmosis menyerap air dari bakteria pada luka dan luka bakar, tak ubahnya spons menyerap air. Madu mengeringkan bakteria sehingga bakteria sukar tumbuh.

5. Madu untuk Membunuh kuman
Kandungan khasiat yang luar biasa antara lain asid amino bebas dalam madu mampu membantu penyembuhan penyakit,. Madu mengandungi zat antibiotik yang berguna untuk mengalahkan kuman patogen penyebab panyakit berjangkit. Mengikuti bangsa Mesir kuno setelah  kajian-kajian yang dijalankan untuk mencari fakta ilmiah, salap madu untuk luka kini di keluarankan di Australia.
6. Madu untuk Terapi
Bangsa Mesir diketahui paling awal mengadunnya dengan bahan-bahan semula jadi. . Madu termasuk dalam 500 resepi ubat dari 900 resepi yang diketahui. Rawatan moden yang merujuk pada terapi kuno penggunaan madu dari Mesir berpuas hati dengan hasilnya..
sha3622.blogspot.com
7. Madu untuk Merawat  peradangan,
RS Universiti Wisconsin Medical School and Public Health misalnya, Menerapkan terapi madu bagi  peradangan,yang diderita pesakit kencing manis. Kajian terhadap seorang pesakit berusia 79 tahun berhasil menyembuhkan peradangan, pada jari kakinya. Si pesakit tidak jadi dipotong setelah menggunakan cara terapi madu tersebut.
8. Madu untuk Antioksidan
Di New Zealand, terapi madu berjaya menyembuhkan lecet pada punggung pesakit yang terlalu lama terbaring di katil rumah sakit. Di Emiriah Arab, terapi madu untuk luka akibat herpes bibir dan alat kelamin mempercepat penyambuhan dan mengurangkan rasa sakit. Sementara itu untuk membuktikan peranan madu sebagai antioksidan penyelidik di Universiti California membuktikan penggunaan madu mampu meningkatkan antioksidan dalam darah. Kajian pada tikus untuk mengkaji kemampuan madu meningkatkan penyerapan kalsium memberikan hasil memuaskan. Penyelidikan di Universiti Purdue itu membuat kesimpulan, penggunaan makanan tambahan kalsium bersama madu mampu meningkatkan penyerapan kalsium oleh tubuh.
9. Madu untuk Awet muda
Mengapa wanita diEngland berumur panjang?  dipercayai, madu berperanan besar dalam menjaga kesihatan sehingga membuat mereka berumur panjang. Bagi keluarga Kerajaan Inggeris, sarapan madu adalah kebiasaan . Kebiasaan tersebut sempat berubah ketika gula yang dianggap lebih berkelas mulai di produksi. Namun setelah gula semakin meluas pemakaiannya tak lagi terbatas pada kalangan atas, keluarga kerajaan kembali mengambil madu. Itulah sebabnya kesihatan mereka terjaga dengan baik.

Ada 3 jenis madu yang diketahui  tidak asli, iaitu :
1.   Pemalsuan JUMLAH, dilakukan dengan menambah kandungan madu “asli” dengan madu “palsu”, misalkan mencampurkan gula/madu buatan yang relatif lebih murah untuk kemudian diadunkan.
2.   Pemalsuan MUTU, biasanya dilakukan dengan mengubah kadar air madu yang tadinya tinggi, lalu diturunkan dengan pemanasan.
3.   Pemalsuan MENYELURUH, yakni madu yang dikata “asli” padahal sebenarnya 100% buatan, jadi bukan madu yang berasal dari lebah.


Secara  mata kasar memang sulit membezakannya,diperlukan ujian kualiti untuk memastikan keaslian madu. Melalui uji kualiti, madu dapat dianggarkan dipalsukan atau ditambah sesuatu apabila; kadar sukrosa madu naik, kadar enzim naik / turun, kadar abu menjadi naik / turun, daya hantar listrik naik, kandungan pollen dalam sedimen turun, kandungan mineral turun, aroma dan rasa berubah, kandungan HMF (Hidroksi metal Furfuraldehid) berubah, kadar protein turun , warnanya terang, madu mengandungi PbCl2, PbSO4, anion dan kation.

Madu Asli


Sekarang ini banyak madu palsu dipasaran. ,hanya dengan cara mengetahui sifat dan kandungan madu sahaja, kita dapat mengetahui madu yang “asli” dan “palsu”, serta kualiti madu apakah baik atau tidak.

sha3622.blogspot.com

Kandungan HMF yang merupakan produk pemecahan glukosa dan fruktosa pada madu asli maksimanya 3 mg/100 gram. Madu asli juga memiliki keasidan (pH) yang tetap berkisar 3,4-4,5, sedangkan pH madu palsu 2,4-3,3 atau diatas 5. Aktifiti Enzim diastase Pada madu asli Yang Berkualiti minimum 5 Dengan Nisbah Kalium (K) dan Natrium (Na) Sekitar 4,0. Pada madu Palsu rasionya 0,05-0,1. Madu asli memiliki Sifat khas memutar optik ke Kiri yang boleh diperiksa Dengan Alat polarimeter.
Itu adalah cara simpel membedakan madu asli dan palsu. Dan berikut ini ada maklumat tambahan tentang ciri-ciri madu asli dan palsu :
Madu yang berada dipasaran kebiasaannya dihasilkan dari tiga jenis lebah; apis dorsata (lebah hutan), apis mellifera (lebah unggul) dan apis cerana (lebah biasa) yang ada di atas atap rumah. Dari segi kualitas, madu hutan (madu organik) berwarna hitam pekat lebih baik daripada madu yang diternak.
Masyarakat Sekarang ini  sudah terbiasa mengambil madu yang diternak.berwarna coklat cerah. Akibatnya, madu hutan dianggap sebagai madu palsu. Kebanyakan orang sukar untuk membezakan madu asli dengan madu Palsu (gula air gula, Misalnya). 
Kandungan glukos pada madu asli agak dominan kelihatan dan kandungan sukrosa lebih menonjol pada madu palsu. Madu asli mengandung mineral seperti natrium, kalsium, magnesium, alumunium, besi, fosfor dan kalium. Vitamin dalam madu berupa thiamin (B1), riboflavin (B2), asam askorbat (C), piridoksin (B6), niasin, asam pantotenat, biotin, asamfolat dan vitamin K.
Madu asli mengandungi enzim sedangkan madu palsu tidak. Enzim tidak boleh dibuat manusia, dan hanya boleh dibuat lebah madu. Enzim-enzim terpenting dalam madu; diatase, invertase, glukosa oksidase, peroksidase dan lipase. Diastase merupakan enzim pengubah karbohidrat komplek (polisakarida) menjadi karbohidrat sederhana (mono sakarida). Invertase merupakan enzim pemecah molekul sukrosa menjadi glukosa dan fluktosa. Oksidase memikul peranan sebagai enzim pembantu pengoksidaan glukosa jadi asam peroksida. Enzim peroksidase melakukan proses pengoksidaan metabolisme. Semua bahan-bahan berguna untuk proses metabolisme tubuh.

Khasiat madu asli sudah terbukti baik untuk pengobatan, meningkatkan kekuatan tubuh maupun digunakan untuk kecantikan.
Khasiat Madu Asli pada Darah
Memulihkan kembali pembekuan darah dan membetulkan pengaliran darah.
Membersihkan lapisan darah dan darah menjadi bersih.
Mengimbangi kandungan lemak dan membuat jantung aktif.
Menghilangkan rasa kebas-kebas dan mengurangkan tekanan darah tinggi.
Khasiat Madu Asli menambah kekuatan tubuh
Cepat memulihkan, menyegarkan dan menambah tenaga tubuh badan.
Menjaga dan meningkatkan daya tahan tubuh terhadap penyakit.
Memperkuat kerja jantung
Menambah kekuatan sex dikarenakan madu mempunyai kandungan mineral boron.
Khasiat Madu Asli dalam Perubatan
Luka pesakit kencing manis akan cepat sembuh dengan  disapu madu asli
Minum 2 sudu teh madu asli sebelum tidur akan menghindarkan penyakit insomnia
Meminum madu asli yang kaya propolis membantu penyembuhan penyakit kanser.
Madu Asli memiliki kemampuan lur biasa untuk mengatasi penyakit Ginjal. Dll
Khasiat Madu Asli untuk Kecantikan.
Madu asli baik untuk menjaga kelembutan dan kelenturan kulit.
Madu asli baik untuk meremajakan dan mencerahkan kulit wajah.
Gunakan 1 sudu teh madu untuk creambath rambut akan membuat rambut segar dan berkilau.
Madu asli juga terbukti untuk menjaga tubuh tetap awet muda.

Dalam AlQuran  Telah disebut pula di dalam surah Lebah , ayat 68-69

وَأَوۡحَىٰ رَبُّكَ إِلَى ٱلنَّحۡلِ أَنِ ٱتَّخِذِى مِنَ ٱلۡجِبَالِ بُيُوتً۬ا وَمِنَ ٱلشَّجَرِ وَمِمَّا يَعۡرِشُونَ (٦٨)

ثُمَّ كُلِى مِن كُلِّ ٱلثَّمَرَٲتِ فَٱسۡلُكِى سُبُلَ رَبِّكِ ذُلُلاً۬‌ۚ يَخۡرُجُ مِنۢ بُطُونِهَا شَرَابٌ۬ مُّخۡتَلِفٌ أَلۡوَٲنُهُ ۥ فِيهِ شِفَآءٌ۬ لِّلنَّاسِ‌ۗ إِنَّ فِى ذَٲلِكَ لَأَيَةً۬ لِّقَوۡمٍ۬ يَتَفَكَّرُونَ (٦٩)

Dan Tuhanmu memberi ilham kepada lebah: Hendaklah engkau membuat sarangmu di gunung-ganang dan di pokok-pokok kayu dan juga di bangunan-bangunan yang didirikan/dibangunkan oleh manusia. (68)

Kemudian makanlah dari segala jenis bunga-bungaan dan buah-buahan (yang engkau sukai), serta turutlah jalan-jalan peraturan Tuhanmu yang diilhamkan dan dimudahkannya kepadamu. (Dengan itu) akan keluarlah dari dalam badannya minuman (madu) yang berlainan warnanya, yang mengandungi penawar bagi manusia (dari berbagai-bagai penyakit). Sesungguhnya pada yang demikian itu, ada tanda (yang membuktikan kemurahan Allah) bagi orang-orang yang mahu berfikir. (69)

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Ahad, 21 September 2014

Menafaat Cendawan untuk kesihatan - Fully Benefit Of Mushrooms

http://sha3622.blogspot.com

Menafaat Cendawan untuk kesihatan

Cendawan telah digunakan selama ribuan tahun, baik sebagai makanan maupun ubat herbal. kajian yang dijalankan menunjukkan bahwa Cendawan dapat meningkatkan pengeluaran dan aktiviti sel-sel darah putih dengan ini, menurut Pengarah Institute of Herbal Medicine Douglas Schar,ianya sangat baik untuk melawan jangkitan.
Bukan sahaja disukai orang-orang moden sebagai makanan, cendawan telah menjadi makanan popular sejak zaman purba, sebenarnya, Raja-Raja Mesir dan Yunani di abad ke SM yang mengenali sebagai dari cendawan. Orang-orang Greece purba percaya makan cendawan menyebabkan seseorang menjadi lebih bertenaga dan sihat. Hasilnya, mereka akan lebih kuat, berani dan kuat.
Masyarakat Jepun dan Cina juga melengkapi menu dengan  cendawan secara turun temurun. Bukan saja kelezatan rasa, tetapi juga tinggi nilai khasiatnya. cendawan tiram merupakan salah satu sumber nutrisi yang dikala ini sangat digemari oleh masyarakat
sha3622.blogspot.com
Kandungan zatnya adalah seperti berikut.
- Protein tinggi, lebih tinggi daripada daging ayam dan tempe
- Karbohidrat, vitamin B1, B2, B3, B5, B7 bahkan vitamin C yang tidak terdapat dalam daging , ataupun tempe
- Kaya akan mineral kalsium, besi, Mg, Fosfor, K, P, S, Zn
- Asam Folat yang tinggi sehingga mampu menyembuhkan anemia,
- Zat Flofastin, yang dapat menurunkan kolesterol,
- Zat Glucan yang mempunyai efek antioksida dan sebagai anti tumor dan meningkatkan imiunisasi /kekebalan tubuh, anti virus , antibakteri bahkan dapat membunuh cacing,
- Zat Pleuran, yang bagus untuk perawatan wajah, keranana dapat mengikat air, melembabkan kulit dan sebagai anti keradangan
- Kaya serat, men sangat menjadikannya baik untuk sistem pencernaan,
Setelah kita mengetahui akan kandungan khasiat cendawan tiram yang sangat lengkap dan baik, sudah saatnya kita memulai mencuba dan beralih untuk mengambil cendawan tiram sekarang  (boleh untuk dijadikan sayur ataupun lauk), untuk memperbaiki , kesehatan dan kecerdasan kita sekeluarga . 
Harga murah dibandingkan dengan  kebanyakan daging/ikan, zatnya tinggi, mudah diolah/dimasak, rasanya enak dan lazat, dijamin halal karena 100% organik semata-mata ..

sha3622.blogspot.com
Berikut beberapa menafaat lain dari cendawan :
1. Menurunkan berat badan. cendawan mengandungi sekitar 80-90 persen air dengan kandungan kalori rendah.
2. Selain itu, cendawan juga mengandungi sangat sedikit sodium dan lemak, dan 8-10 persen dari komponen kering cendawan adalah serat. sebab itulah, makanan satu ini sangat baik bagi Anda yang sedang mengikuti program pengawalan berat badan atau diet untuk pengawalan tekanan darah tinggi.
3. Sumber kalium. cendawan kaya akan kalium, mineral yang membantu menurunkan tekanan darah dan mengurangi risiko stroke. Satu cendawan butang ukuran sedang dinyatakan mengandungi lebih banyak kalium dibandingkan dengan sebiji pisang atau segelas jus limau. 
4. Semangkuk cendawan  juga mengandungi 20-40 persen kandungan zat tembaga (copper) harian Anda. Tembaga merupakan mineral yang mengandungi komponen pelindung jantung.
5. Melawan radikal bebas. 
cendawan kaya akan riboflamin, niacin, dan selenium. Selenium merupakan antioksidan dengan vitamin E untuk melindungi sel-sel dari kerosakan akibat radikal bebas.
6. Mengurangi risiko kanser prostat. 
Selain melawan radikal bebas, kandungan selenium dalam cendawan juga membantu mencegah kanser prostat. Kajian oleh Baltimore yang membuat kajian tentang penuaan menemui, mereka yang mengambil selenium dengan dos dua kali ganda dari anjuran harian berisiko 65 persen lebih rendah mengalami kanser prostat. Laki-laki dengan kadar selenium terendah berisiko empat hingga lima kali lebih besar mengalami kanser prostat dibandingkan mereka yang memiliki kadar selenium tertinggi dalam darah.
7. Mencegah kanser payudara. cendawan butang mengandungi komponen yang berfungsi menlawan aktiviti aromatase (enzim yang terlibat dalam pengeluaan hormon estrogen) dan 5-alpha-reductase (enzim yang berfungsi mengubah testosteron menjadi DHT). penemuan terbaru menunjukkan bahawa  cendawan butang dapat mengurangi risiko kanser payudara dan kanser prostat. Ekstrak  cendawan butang  mengurangi perbanyakan sel dan memperkecil ukuran tumor. kesan kemoterapi ini boleh dilihat dengan pengambilan sekitar 100 gram cendawan sehari. 
sha3622.blogspot.com
8. Atasi selsema. Di China dan Jepun, cendawan shiitake telah digunakan selama berabad-abad untuk mengatasi demam dan flu. Lentinan, yang dikeluarkan dari batang cendawan shiitake, dinyatakan merangsang sistem kekebalan tubuh, membantu melawan jangkitan, dan menunjukkan aktiviti antitumor. (IK/OL-5)

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Jumaat, 19 September 2014

Khasiat buah Kranberry untuk kesihatan - CRANBERRY NUTRITION

KANDUNGAN DAN KHASIAT CRANBERRY

Khasiat kranberry
Kandungan buah kranberry  
kranberry  juga dikenali dengan nama lain seperti mossberry di Kanada dan fenberry di England Tanaman cranberry termasuk sejenis tanaman yang dimasukkan ke dalam jenis genus dalam golongan  sub genus Oxycoccos.
Spesies dari cranberry yang terkenal adalah Vaccinium oxycoccos (yang biasanya tumbuh di bahagian utara benua Eropah, Amarika Syarikat dan Asia,  Vaccinium microcarpum (yang biasanya tumbuh di bagian utara benua Eropa dan Asia) dan Vaccinium macrocarpon (yang biasanya tumbuh di bagian timur Kanada dan Amerika Syarikat).
Buah kranberry biasanya dituai pada awal bulan Oktober atau akhir bulan September diwaktu buah sudah berubah warna menjadi merah tua.
Sebahagian besar  dari buah kranberry diperoses menjadi berbagai produk misalnya sos cranberry,  minuman jus dan manisan.
Buah kranberi mengandungi vitamin C tahap optimum, termasuk tahap mineral dan serat diet. Buah kranberi adalah sumber antioksidan, polyphenols iaitu sebatian fitokimia, dikenali sebagai bermanfaat untuk sistem imun, jantung dan sistem vaskular dan anti kanser yang besar.
Untuk buah plum yang masih belum diolah menjadi jus, mengandung sianidin, flavonoid antosianidin, quercetin dan peonidin.
Sebatian ini adalah sangat berkesan untuk mengatasi kanser dalam vitro, tetapi kurang diserap dalam tubuh manusia dan  dihapuskan di dalam darah. Buah kranberi mengandungi tannin yang berkhasiat sebagai anti pembekuan darah, dan mampu mengurangkan jangkitan saluran kencing serta Plak gigi, dan juga boleh digunakan untuk mencegah keradangan gusi (gingivitis).


Manfaat buah cranberry
Pada bulan April 2004, AFSSA yang merupakan lembaga pengawasan ubat dan makanan Prancis mengizinkan jus buah kranberry untuk digunakan sebagai antibakteri untuk mengatasi masalah yang berhubungan dengan saluran kencing.
Ini boleh dibuktikan dengan empat Keratan percubaan-percubaan klinikal yang menunjukkan bukti yang sempurna iaitu kranberi jus boleh menghalang jangkitan bakteria di saluran kencing. Dipetik dari ReutersHealth bahawa jus kranberi yang kaya dengan bahan anti-bakteria yang boleh membantu mencegah berulang jangkitan saluran pundi kencing kanak-kanak.Para para penyelidik mendapati bahawa di mana jus kranberry proanthocyanidins dibuat dengan kepekatan tinggi (PAC) mengurangkan risiko kanak-kanak terdedah kepada jangkitan saluran kencing lebih banyak untuk 2/3 apabila berbanding dengan lain-lain jenis jus.Karena banyak jus yang mungkin tidak mengandung PAC, penyelidik mengatakan bahawa penemuann mereka bukankah sokongan bagi produk tertentu.
Tetapi hasil kajian yang diterbitkan oleh Journal of Urolog itu benar-benar memberi sokongan pada kranberry untuk mengatasi jangkitan tersebut.
PAC merupakan sebatian yang dianggap menghasilkan bakteri dimana kandungan sebatian dalam buah cranberry berpotensi untuk melawan jangkitan tersebut.
sha3622.blogspot.com
Berikut adalah menafaat menakjubkan dari buah cranberry untuk kesihatan seperti 
Menghindarkan dari resiko jangkitan saluran kecing
Jangkitan saluran kencing  boleh menjadi sangat buruk untuk kesihatan anda. Dengan memakan cranberries anda boleh mengalih keluar mikro-organisma yang menyebabkan jangkitan saluran kencing dan juga menghapuskan bakteria yang mendak di dalam buah pinggang atau pundi kencing.

Mencegah ketumbuhan

Cranberries kaya dengan sebatian polyphenols untuk menghalang pertumbuhan ketumbuhan di dalam badan. Dengan pengambilan jus kranberi dapat menghentikan pertumbuhan ketumbuhan yang mampu menyebabkan kerosakan kepada organ-organ penting , seperti paru-paru, payudara dan prostat.

Meningkatkan kesihatan jantung
Pengambilan buah kranberry mampu meningkatkan sistem kesihatan kardiovaskular Anda sebab flavonoid di dalamnya mampu mengurangi lemak dan menurunkan kolesterol di dalam tubuh.

Melindungi kesihatan gigi

Kandungan proanthocyanidine di dalam kranberry mampu melindungi gigi  dari bakteria yang menyebabkan kerosakan gigi dan mengurangi timbulnya plak.

Mencegah jangkitan pada sistem pernafasan

Haemophilus influenza merupakan bakteria yang menyebabkan jangkitan pada telinga dan pernafasan kanak-kanak.pengambilan buah ini mampu melawan pertumbuhan bakteria yang menyebabkan jangkitan padat pernafasan ini

Mencegah kegemukkan (obesitas)


Jika Anda menderita obesitas, minumlah jus cranberry secara rutin. kerana buah ini kaya akan asid organik yang dapat mengurangi timbunan lemak di dalam tubuh Anda.

Meningkatkan kesihatan jantung

Pengambilan bua kranberry mampu meningkatkan sistem kesehatan kardiovaskular Anda sebab flavonoid di dalamnya mampu mengurangi lemak dan menurunkan kolesterol di dalam tubuh.

Melindungi kesehatan gigi
Kandungan proanthocyanidine di dalam cranberry mampu melindungi gigi Anda dari bakteri yang menyebabkan kerusakan gigi dan mengurangi timbulnya plak.

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.