Ahad, 21 September 2014

Menafaat Cendawan untuk kesihatan - Fully Benefit Of Mushrooms

http://sha3622.blogspot.com

Menafaat Cendawan untuk kesihatan

Cendawan telah digunakan selama ribuan tahun, baik sebagai makanan maupun ubat herbal. kajian yang dijalankan menunjukkan bahwa Cendawan dapat meningkatkan pengeluaran dan aktiviti sel-sel darah putih dengan ini, menurut Pengarah Institute of Herbal Medicine Douglas Schar,ianya sangat baik untuk melawan jangkitan.
Bukan sahaja disukai orang-orang moden sebagai makanan, cendawan telah menjadi makanan popular sejak zaman purba, sebenarnya, Raja-Raja Mesir dan Yunani di abad ke SM yang mengenali sebagai dari cendawan. Orang-orang Greece purba percaya makan cendawan menyebabkan seseorang menjadi lebih bertenaga dan sihat. Hasilnya, mereka akan lebih kuat, berani dan kuat.
Masyarakat Jepun dan Cina juga melengkapi menu dengan  cendawan secara turun temurun. Bukan saja kelezatan rasa, tetapi juga tinggi nilai khasiatnya. cendawan tiram merupakan salah satu sumber nutrisi yang dikala ini sangat digemari oleh masyarakat
sha3622.blogspot.com
Kandungan zatnya adalah seperti berikut.
- Protein tinggi, lebih tinggi daripada daging ayam dan tempe
- Karbohidrat, vitamin B1, B2, B3, B5, B7 bahkan vitamin C yang tidak terdapat dalam daging , ataupun tempe
- Kaya akan mineral kalsium, besi, Mg, Fosfor, K, P, S, Zn
- Asam Folat yang tinggi sehingga mampu menyembuhkan anemia,
- Zat Flofastin, yang dapat menurunkan kolesterol,
- Zat Glucan yang mempunyai efek antioksida dan sebagai anti tumor dan meningkatkan imiunisasi /kekebalan tubuh, anti virus , antibakteri bahkan dapat membunuh cacing,
- Zat Pleuran, yang bagus untuk perawatan wajah, keranana dapat mengikat air, melembabkan kulit dan sebagai anti keradangan
- Kaya serat, men sangat menjadikannya baik untuk sistem pencernaan,
Setelah kita mengetahui akan kandungan khasiat cendawan tiram yang sangat lengkap dan baik, sudah saatnya kita memulai mencuba dan beralih untuk mengambil cendawan tiram sekarang  (boleh untuk dijadikan sayur ataupun lauk), untuk memperbaiki , kesehatan dan kecerdasan kita sekeluarga . 
Harga murah dibandingkan dengan  kebanyakan daging/ikan, zatnya tinggi, mudah diolah/dimasak, rasanya enak dan lazat, dijamin halal karena 100% organik semata-mata ..

sha3622.blogspot.com
Berikut beberapa menafaat lain dari cendawan :
1. Menurunkan berat badan. cendawan mengandungi sekitar 80-90 persen air dengan kandungan kalori rendah.
2. Selain itu, cendawan juga mengandungi sangat sedikit sodium dan lemak, dan 8-10 persen dari komponen kering cendawan adalah serat. sebab itulah, makanan satu ini sangat baik bagi Anda yang sedang mengikuti program pengawalan berat badan atau diet untuk pengawalan tekanan darah tinggi.
3. Sumber kalium. cendawan kaya akan kalium, mineral yang membantu menurunkan tekanan darah dan mengurangi risiko stroke. Satu cendawan butang ukuran sedang dinyatakan mengandungi lebih banyak kalium dibandingkan dengan sebiji pisang atau segelas jus limau. 
4. Semangkuk cendawan  juga mengandungi 20-40 persen kandungan zat tembaga (copper) harian Anda. Tembaga merupakan mineral yang mengandungi komponen pelindung jantung.
5. Melawan radikal bebas. 
cendawan kaya akan riboflamin, niacin, dan selenium. Selenium merupakan antioksidan dengan vitamin E untuk melindungi sel-sel dari kerosakan akibat radikal bebas.
6. Mengurangi risiko kanser prostat. 
Selain melawan radikal bebas, kandungan selenium dalam cendawan juga membantu mencegah kanser prostat. Kajian oleh Baltimore yang membuat kajian tentang penuaan menemui, mereka yang mengambil selenium dengan dos dua kali ganda dari anjuran harian berisiko 65 persen lebih rendah mengalami kanser prostat. Laki-laki dengan kadar selenium terendah berisiko empat hingga lima kali lebih besar mengalami kanser prostat dibandingkan mereka yang memiliki kadar selenium tertinggi dalam darah.
7. Mencegah kanser payudara. cendawan butang mengandungi komponen yang berfungsi menlawan aktiviti aromatase (enzim yang terlibat dalam pengeluaan hormon estrogen) dan 5-alpha-reductase (enzim yang berfungsi mengubah testosteron menjadi DHT). penemuan terbaru menunjukkan bahawa  cendawan butang dapat mengurangi risiko kanser payudara dan kanser prostat. Ekstrak  cendawan butang  mengurangi perbanyakan sel dan memperkecil ukuran tumor. kesan kemoterapi ini boleh dilihat dengan pengambilan sekitar 100 gram cendawan sehari. 
sha3622.blogspot.com
8. Atasi selsema. Di China dan Jepun, cendawan shiitake telah digunakan selama berabad-abad untuk mengatasi demam dan flu. Lentinan, yang dikeluarkan dari batang cendawan shiitake, dinyatakan merangsang sistem kekebalan tubuh, membantu melawan jangkitan, dan menunjukkan aktiviti antitumor. (IK/OL-5)

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan