Khamis, 25 September 2014

Khasiat Acai Berry untuk kesihatan - Benefits Of Acai Berry for Health

sha3622.blogspot.com
Buah Acai Berry: Khasiat, dan Kebenarannya - 
Nama Acai Berry memang kerap terdengar belakangan ini. Banyak sekali produk atau makanan kesihatan yang menggunakan bahan Acai Berry yang dikatakan mampu menyembuhkan berbagai penyakit seperti Kanser, Jantung, prostat, hingga untuk diet. Benarkah demikian? 
Sebenarnya, buah acai beri ini telah digunakan selama beribu tahun lalu, tetapi ia hanya diperkenalkan pada masyarakat Barat pada tahun 1990.  

Lapan spesis asli buah beri acai berasal dari Amerika Tengah dan Selatan, iaitu dari Belize selatan ke Brazil dan Peru. 

Pokok beri acai tumbuh terutamanya di paya dan dataran banjir. Pokok beri acai agak tinggi, mempunyai batang yang kurus dan ramping. Ia mampu tumbuh hingga mencecah 15-30 meter, dengan daun menyirip (pinnate) dan boleh mencapai 3 meter panjang.                              
Masyarakat yang menghuni hutan Amazon menggunakan beri acai untuk merawat pelbagai jenis masalah kesihatan. Malah, ada yang menggelar buah ini sebagai permata rahsia dari hutan hujan Amazon. 

Buah ini diperoleh dari pohon palma. Buahnya berada dalam kelompok dan bergantungan pada dahan-dahan pohon ini.
Setiap pohon palma menghasilkan kira-kira 20 kilogram buah yang dihasilkan setiap tahun. Buah acai beri dihasilkan dalam dahan bercabang daripada 500-900 buah.


Buah Acai Berry atau Euterpe Oleracea adalah buah yang banyak ditemui di wilayah Amerika Selatan. buah ini mirip seperti buah cerry berwarna ungu kehitaman. Populariti buah ini mulai melonjak sejak tahun 2008 setelah isu pembahasan tentang antioksidan yang dibahaskan oleh berbagai forum dan acara dibidang kesihatan. Nama Acai Berry semakin meluas ke negara-negara dunia,sekarang ini sudah banyak  produk-produk  kesihatan dari  ekbstrak Acai Berry.

Buah ini mengandungi flavanoid, antosianin dan antioksidan. Ketiganya memang memiliki khasiatnya masing-masing bagi tubuh. Untuk antioksidan misalnya, kandungan ini mengandungi sebatian untuk mencegah penuaan  dan kerosakan sel tubuh dari pengaruh radikal bebas. Selain itu, zat ini juga dipercaya mampu melindungi sel dari kanser. Zat kedua, antosianin juga tak kalah pentingnya. Umumnya kandungan ini terdapat pada sayuran dan buah-buahan. Dengan adanya kedua kandungan tersebut membuat buah Acai Berry memiliki khasiat-khasiat yang disebutkan.


sha3622.blogspot.com

Buah Acai Berry dan Kebenaran Khasiatnya

Meskipun dalam buah Acai Berry terkandung zat antioksidan dan antosianin Namun, dalam hal keberkesanan khasiatnya masih perlu kajian lebih mendalam lagi kerana belum diketahui secara pasti, apakah kandungan antioksidan dalam Acai Berry lebih besar daripada buah lain, seperti strawberry, anggur, kulit manggis, atau tomato misalnya. Di pasaran saat ini sudah banyak sekali beredar produk-produk pelangsing dengan ekstrak Acai Berry. Pada kenyataanya, hingga saat ini belum ada kajian dan bukti mengenai kandungan Acai Berry dengan faktor penurun berat badan.


sha3622.blogspot.com
Buah beri acai yang telah dijadikan jus dikatakan mempunyai protein lebih daripada telur. Protein adalah sumber utama dan merupakan komponen penting bagi hormon dan kebanyakan tisu tubuh termasuklah organ dan otot-otot. Protein juga membantu pembentukan lapisan luar rambut, kuku dan kulit.

Jus buah beri acai mengandungi glukosamin. Sebatian ini mampu membantu menguatkan tubuh dan mengekalkan tisu tubuh. Kalsium yang dimiliki oleh buah beri acai boleh menguatkan tulangmencegah keretakan dan mencegah kehilangan tisu tulang
Zat ini sesungguhnya amat penting bagi wanita yang mengalami masalah sakit haid melampau, kerana ia melindungi lapisan perut dan rahim, sekaligus membantu mengurangkan sakit akibat kekejangan dan pembengkakan.
Mampu beri perlindungan pada jantung
Antioksidan yang dikenali sebagai polifenol yang terkandung dalam jus buah beri acai dikatakan amat baik untuk melindungi jantung dan memperbaiki penghasilan oksida nitrik dalam sel-sel endothelial. Oksida nitrik dikatakan membantu melindungi saluran darah untuk lebih mengendur dan mengembang, sekaligus mengurangkan tekanan pada jantung dan mengurangkan risiko saluran darah tersekat.
Selain itu buah beri acai juga kaya dengan asid lemak perlu (EFA) yang dikatakan mampu mengurangkan kolesterol tidak baikyang bahaya untuk kesihatan. Anthocyanin dalam buah beri acai bolehmelindungi saluran darah yang kecil dan besar termasuk vena, arteri dan kapilari. Indek glisemik rendah yang diberikan buah beri acai mampu memperbaiki tahap glukos dan lipid pesakit diabetes.


Beri tenaga
Antioksidan dalam buah beri acai amat baik untuk kulit. Antocianin dan fitosterol di dalam buah beri acai ini bolehmengurangkan hakisan lapisan perlindungan kulit danmelindungi tisu-tisu penyambung termasuklah kolagen. Bagi mereka yang ingin menjaga kecantikan kulit, amat sesuai mengambil buah beri acai dalam pemakanan harian.
Zat dalam buah beri acai juga dikatakan mampu merangsang pertahanan semulajadi tubuh dalam menguatkan sistem imun. Ia juga dikatakan mampu mencegah pengoksidaan, salah satu daripada penyebab utama kelemahan sistem imun dan jugamengurangkan kekerapan penyakit berjangkit.
Buah beri acai mengandungi kandungan lemak yang terdiri daripada asid oleik (56.2% dari jumlah keseluruhan lemak), asid palmitic (24.1%), dan asid linoleik (12.5%). Acai juga mengandungi beta-sitosterol (78-91% dari jumlah keseluruhan sterol). Kandungan minyak dalam buah beri acai mengandungi polifenol seperti oligomer procyanidin dan asid vanillic,  asid syringic, asid p-hidroksibenzoik, asid protocatechuic dan asid ferulat, walau bagaimanapun ia menurunkan secara mendadak semasa simpanan atau terdedah kepada suhu panas.

Menurut kajian, serbuk beku-kering beri acai terbukti mempunyai kesan ringan penyekatan atau penghalangan kepada enzim siklooksigenase COX-1 dan COX-2. Ekstrak polifernol dari buah beri dilaporkan mampu untuk mengurangkan anti-pembesaran sel leukemia. Kesan anti-pembesaran ini juga terdapat dalam minyak yang diekstrak dari pulp 
acai beri.

Dalam kajian terhadap tikus yang diberi diet kolesterol tinggi, makanan tambahan dengan pulpa kering buah acai mengurangkan tahap lipoprotein kolesterol dan aktiviti superoksida dismutase dalam darah. Beri acai yang dimakan secara mentah telah diuji sebagai laksatif untuk sistem pencernaan. Ia juga boleh digunakan sebagai pewarna makanan alami.

Jus buah 
acai beri juga dikatakan kaya dengan campuran asid amino dan mineral yang amat baik untuk kekuatan dan penyembuhan selepas aktiviti yang memberi tekanan pada otot. Dengan meminum jusnya juga dikatakan mampu memberi tenaga selepas melakukan aktiviti senaman dan kerja-kerja seharian. Beta karotena dan vitamin C dalam jus buah beri acai dikatakan mampu memberi zat dalam melindungi kesihatan mata dan mengurangkan komplikasi penyakit kemerosotan makular pesakit diabetes.
Membantu menurunkan berat badan
Buah  acai beri dikatakan mampu mengurangkan proses penuaan dan membantu pemulihan sel kerana kandungan antioksidan yang tinggi. Selain daripada itu, ia dikatakan boleh membantu penurunan berat badan. Agen pengurangan berat badan yang terdapat dalam buah acai beri dikatakan dapat meningkatkan tahap metabolisme yang mampu menyebabkan penurunan berat badan. Hal ini terjadi kerana buah beri acai mengandungi antioksidan (zat yang mencegah tekanan oksidatif dan kerosakan sel) yang sangat besar jumlahnya. Antioksidan membolehkan proses pemecahan lemak berlaku dengan lebih cepat, meningkatkan tahap tenaga dan mengurangkan keletihan. Gabungan kesan ini membuat proses menurunkan berat badan menjadi lebih cepat dan mudah tanpa kesan sampingan yang biasanya berkaitan dengan bahan kimia sintetik. Banyak kajian menunjukkan bahawa dengan pengambilan diet yang tinggi kandungan antioksidan adalah kunci untuk penurunan berat badan.

Berikut disenaraikan beberapa manfaat buah 
acai beri :
 • penurunan berat badan
 • peningkatan tenaga
 • pencernaan yang baik
 • peningkatan kualiti tidur
 • peningkatan kesihatan mental
 • sistem imunisasi (kekebalan) yang lebih kuat
 • memelihara kesihatan kulit (lebih sihat)
 • awet muda
 • manafaat detoksifikasi
 • membaiki peredaran darah
 • memelihara kesihatan jantung
Walaupun terdapat pelbagai khasiat ubatan buah acai beri namun begitu, penggunaannya perlulah mendapat nasihat pengamal perubatan terlebih dahulu bagi mengelakkan kemudaratan di kemudian hari kelak.

Laporan oleh jurnal FDA (Food and Drugs Administration) pada tahun 2011 lalu. Dalam jurnal tersebut disebutkan bahwa Acai Berry Soft Gel ABC  mengandungi sibutramin yang merupakan campuran berbahaya bagi tubuh. Produk Acai Berry yang mengandungi zat tersebut memang telah ditarik dari peredaran di Amerika kerana dianggap membahayakan tekanan darah dan mempercepat denyut jantung. Bagi pesakit jantung dan strok boleh mencetuskan risiko fatal jika mengambil ubat ini secara rutin.

Selain pil / kapsul, produk Acai Berry lain juga ada yang berbentuk minyak. Umumya, produk berjenis minyak digunakan untuk rawatan kulit wajah. Dalam hal ini, hasil kajian menunjukkan minyak Acai Berry ini masih selamat digunakan dan khasiatnya boleh dibuktikan kerana kandungan antioksidan disertakan dalam produk ini,, termasuk juga produk syampu, konditioner, masker, krim, dsj. Namun tetap bukan tanpa risiko, kerana jenis kulit setiap orang berbeza satu sama lain. Sehingga perlu didalami lagi kesesuaian kandungan buah ini dengan kulit.

Yang pasti, hingga saat ini, penelitian ilmiah mengenai kandungan dan khasiat Acai Berry yang dibesarkan melalui isu-isu memang masih sangat terbatas. Oleh karena itu, sebagai pengguna, kita harus lebih berwaspada

Acai Berry dianggap sebagai buah super karena begitu banyak manfaat kesehatan yang dikandungnya.
Buah ini mengandung antioksidan kuat yang berperan penting dalam menjaga tubuh agar tetap sehat.
Antioksidan dibutuhkan tubuh untuk membantu membersihkan racun dan limbah, serta membantu memperbaiki kerusakan sel yang disebabkan oleh radikal bebas.
Antioksidan juga penting untuk menjaga kesehatan jantung.
Acai berry merupakan salah satu sumber terbaik anthocyanin. Selain Acai berry, anggur merah (red wine) juga memiliki kandungan akan senyawa ini.
Tapi tidak seperti anggur merah, Acai berry tidak mengandung alkohol yang justru bisa berdampak buruk pada kesehatan apalagi jika dikonsumsi berlebihan.
Acai berry juga banyak mengandung asam lemak Omega-6 dan Omega-9. Kedua asam lemak ini penting untuk menjaga kesehatan jantung.
Tidak hanya jantung, asam lemak juga dapat membantu melindungi seluruh sistem kardiovaskular.
Beberapa studi juga menunjukkan bahwa kedua asam lemak tersebut dapat membantu menurunkan kolesterol. Lagi-lagi, kadar kolesterol yang rendah berarti jantung juga akan lebih sehat.ncoba setiap produk yang menjanjikan hasil instan tanpa resiko.

 

Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan