Khasiat dan manafaat daging ayam:
sha3622.blogspot.com |
Fakta kandungan zat dalam daging ayam
Menurut USDA, 100 g ayam mengandung air (65 g), tenaga (215 kkal), protein (18 g), lemak (15 g), lemak jenuh (4 g), kolesterol (75 mg), kalsium (11 mg), besi (0,9 mg), magnesitum (20 mg), fosfor (147 mg), kalium (189 mg), natrium (70 mg), dan seng (1,3 mg). Di antara vitamin dalam daging ayam antara lain vitamin C, vitamin B1 ( hiamin), riboflavin, niacin,vitamin B6 (pyridoxamine), folat, vitamin B12, vitamin A,vtoiamin E vitamin D dan vitamin K.
Sumber vitamin dan mineral penting: Ayam bukan hanya sumber protein yang sangat baik, tetapi juga merupakan sumber vitamin dan mineral yang juga sangat baik. Vitamin dan mineral yang ditemui pada ayam sangat banyak, dan berguna untuk berbagai proses dalam tubuh kita. Misalnya, vitamin B berguna untuk katarak, gangguan kulit, kekebalan tubuh, kelemahan, pencernaan, sistem saraf, migrain, gangguan jantung, rambut beruban, kolesterol tinggi, diabetes, dll. Vitamin D membantu penyerapan kalsium dan menguatkan tulang. Vitamin A membantu menjaga penglihatan mata, dan mineral seperti zat besi sangat membantu untuk pembentukan hemoglobin, aktiviti otot, mencegah anemia. Kalium dan natrium adalah elektrolit, fosfor sangat membantu dalam menangani kelemahan, kesehatan tulang, fungsi otak, perawatan gigi dan metabolisme tubuh.
Daging ayam memiliki kandungan Zink yang dapat mempertahankan nafsu makan secara sihat.
Kandungan fosfor dan kalsium pada daging ayam dapat menguatkan tulang.
Meskipun medaging ayam ngandungi kolesterol, daging ayam juga memiliki niacin yang dapat menurunkan kadar kolesterol. Pilih daging ayam tanpa lemak dan masak tanpa memakai minyak atau mentega.
Kandungan fosfor dan kalsium pada daging ayam dapat menguatkan tulang.
Meskipun medaging ayam ngandungi kolesterol, daging ayam juga memiliki niacin yang dapat menurunkan kadar kolesterol. Pilih daging ayam tanpa lemak dan masak tanpa memakai minyak atau mentega.
Ayam kaya dengan mineral yang membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh. , sup ayam panas sangat baik dianbil oleh meraka yang bermasaalah dengan selsema
Daging Ayam dapat membantu pertumbuhan anak,sebabnya proten asid amino dalam ayam dapat merangsang pertumbuhan dan tubuh yang lebih kuat.
Kandungan selenium pada ayam mengurangi risiko sakit sendi (arthritis) .
Dagiang Ayam memiliki vitamin B5 atau asid pantotenat yang mempengaruhi rasa tenang pada saraf,dengan memakan daging ayam dapat meredakan stres yang Anda rasakan.
Jantung Anda juga akan lebih sihat dengan memakan daging ayam,senybabnya, daging ayam juga kaya vitamin B6 yang menurunkan kadar homoseistein penyebab serangan jantung.
Bagi waita dengan memakan daging ayam sewaktu Haid atau datang bulan , dapat meredakan ketegangan (stress)
Bagi lelaki pula ketegangan meningkat hormon testosteron dengan pengambilan daging ayam.
sha3622.blogspot.com |
Beberapa langkah-langkah keselamatan yang harus dilakukan saat membeli ayam.
Daging ayam juga paling diketahui banyak membawa bakteria atau virus yang boleh membahayakan kesihatan. Berwaspada merupakan langkah terbaik untuk menjaga kita dari risiko dijangkiti panyakit.
Ini adalah beberapa langkah perlu diberi perhatian
Ayam menjadi baik dalam keadaan beku, menurut aturan USDA (U.S. Department of Agriculture), daging ayam segar adalah di mana ianya mentah belum dibekukan di bawah 26 ° F atau -3.3 ° C. Sedangkan daging ayam mentah yang telah dibekukan pada suhu 0 ° F atau -17,8 ° C harus dipamerkan label beku atau sebelumnya beku.
- Menurut USDA, ada hormon pertumbuhan yang digunakan sewaktu penternakan ayam. iaitu, antibiotik digunakan untuk mencegah penyebaran atau pengembangan infeksi mikroba dan penyakit. dan mmemerlukan pengeluaran antibiotik untuk 1 minggu sebelum penyembelehan ayam,supaya tiada antibiotik dalam daging ayam.
- USDA juga menentukan suhu di mana ayam dapat disimpan atau tidak harus disimpan. Pada suhu antara 40 ° F dan 140 ° F, bakteri dapat membiak pada ayam. Pembekuan tidak dapat membunuh bakteria, tetapi akan menghentikan bakteria dari membiak yang menjagi penyebab daging ayam membusuk,hanya dengan memasak secara menyeluruh dengan suhu lebih dari 165 ° F atau 73,9 ° C akan dapat membunuh bakteria dalam daging ayam.
- Beberapa bakteria ditemui pada ayam seperti Salmonella, Staphylococcus aureus, Campylobacter jejuni, Listeria monocytogenes dan Escherichia coli.
USDA juga menyarankan untuk mencuci tangan dan membersihkan permukaan untuk menghindari jangkitan bakteria. Daging Ayam mentah, daging merah dan ikan harus disimpan secara terpisah untuk menghentikan penyebaran bakteri kepada makanan lain.
Kelebihan ayam kampung daripada ayam daging
http://sha3622.blogspot.com |
Sedikit mengandung toksin
Hanya sesetengah orang yang peduli dengan kandungan toksin
yang terkandung dalam produk makanan mereka.Ini mungkin kerana kurang diketahui
secara langsung makan daging yang diproduksi non organik. Ayam seringkali
mengandung hormon, antibiotik, dan bahkan kesan racun makhluk perosak, semuanya
boleh membahayakan kesihatan, walaupun mungkin akan terasa dalam jangka masa
yang panjang. Antibiotik yang biasanya digunakan untuk ayam komersial,
kemungkinan adalah salah satu faktor yang menyebabkan. penentangan kuman pada
sesetengah orang sebenarnya sejumlah kecil hormon sahaja boleh memiliki kesan yang
besar, seperti meningkatkan risiko kanser dan akil-baligh lebih awal pada kanak-kanak.
Ayam daging biasanya juga terkena bahan cemar, seperti logam berat yang
biasanya terkandung dalam beberapa pengeluar makanan ayam.
Ayam yang dipelihara secara organik seperti ayam kampung
sudah pasti tidak menggunakan hormon, antibiotik, atau produk yang mungkin
mengandungi logam berat bahan cemar
Lebih tinggi Khasiat
Ayam kampung yang dipelihara tanpa dikandangkan lebih banyak
memperolehi pemberian makanan semula jadi seperti serangga, daun-daunan, dsb. selain
itu, ayam kampung yang dipelihara seperti ini lebih banyak menerima cahaya
matahari langsung dan lebih banyak bergerak. dengan demikian, ianya lebih
banyak mengandungi nutrisi daripada ayam daging komersial.
Mengandung sedikit Lemak
Ayam kampong lebih sedikit mengandungi lemak daripada ayam daging
yang dipelihara secara komersial. Memotong
daging ayam lebih tipis akan mempercepat waktu memasak, serta mendapatkan
protein yang lebih berkualiti
Sup lebih sihat
Sup dari daging Ayam yang diproduksi secara organik, lebih
tinggi khasiat nutrisinya,selain itu,sup ayam kampung juga bebas dari hormon,
ubat-ubatan, dan sisa racun serangga ,jadi, sup ayam kampung adalah lebh sihat