Selasa, 2 September 2014

Menafaat Nasi - Fully Benefit Of Rice

sha3622.blogspot.com

Nasi  adalah sumber karbohidrat yang menghasilkan tenaga untuk beraktiviti ,memang banyak terdengar soal yang menyatakan nasi menjadi penyebab akan penyakit kencing manis pada kebanyakan orang, apakah sebahaya itu nasi, mari kita bahaskan pada perkara ini.bila metabolisme berjalan dengan baik, tak akan ada kelebihan glukos dalam darah,. tetapi metabolism ini boleh terganggu berpunca dari pankereas yang bermasaalah menyebabkan pengeluaran hormone insulin yang tidak cukup untuk mengubah glukos menjadi tenaga ,kekurangan insulin dalam tubuh mengakibatkan glukosa menjadi tetap berada dalam darah,bagi mereka yang sihat masaalah ini tidak timbul.

Khasiat nasi putih sebenarnya

Jika kita makan nasi putih 1 pinggan, itu sama saja menghasilkan kalori sebanyak 242 kalori. Itu tidak hanya mengenyangkan tapi juga membuat tubuh cukup kandungan kabohidrat yang berguna sebagai sumber tenaga, menjadikan berupaya untuk membuat buat kerja dan berolahraga.

Khasiat nasi putih antara lain:

 • Mencegah kanser: serat insoluble yang terdapat dalam nasi putih penting dalam melindungi tubuh dari sell-sell penyebap kanser.
 • Perawatan kulit: Para pengkaji kesihatan berpendapat bahawa tepung daripada beras dapat menyembuhkan beberapa jenis penyakit kulit. Di India, air cucian beras digunakan oleh para pengamal ayurvedic sebagai ubat ,berkesan dalam menyejukan permukaan kulit yang terbakar.
 • Mencegah darah tinggi - Hypertensi. Nasi hanya mengandung sedikit sekali sodium yang dapat meningkatkan tekanan darah, dan nasi juga menjadi makanan terbaik untuk  yang terkena tekanan darah tinggi - hypertensi.
 • Ubati sakit perut,  dan gangguan pencernaan: orang yang terkena pedih ulu hati - maag tentu harus menjaga pola makannya secara rutin, selain itu sekam padi yang berumur 3bulan mengandung diuretic properties untuk meningkatkan selera makan.
 • Meningkatkan mood baik – Serotonin adalah sebatian yang menimbulkan perasaan senang pada otak,  Ini juga ditunjukkan pada kajian, seseorang yang menjalani diet setiap hari dengan pengambilan 1/2 cawan nasi atau selembar roti, sering mengalami  kegelisahan
 • Mencegah gejala kanser  - Nasi perang banyak mengandung serat insoluble yang akan mengurangi resiko sel-sel kanser terjadi pada tubuh, 
 • Nasi non kolesterol – nasi tidak mengandung lemak berbahaya sama sekali ataupun sodium. maka dari itu, nasi pasti juga baik untuk dimasukkan dalam menu diet seimbang.
 • Kaya akan vitamin - Nasi banyak mengandungi vitamin dan mineral misalnya niacin, vitamin D, kalsium, serat, zat besi, thiamine, dan riboflavin.
 • Mengubati disentri –  Menafaat nasi pada kulit arinya, dianggap sebagai ubat yang berkesan untuk mengubati disentri. Sekam padi yang berusia tiga bulan mengandung diuretic properties, bahkan orang China percaya bahwa nasi dianggap meningkatkan selera, menyembuhkan sakit perut dan masalah pencernaan.
 • Sebenarnya, memakan nasi dengan kadar yang sesuai tidak membahayakan tubuh. Namun, sukatannya harus seimbang. Untuk remaja , dalam sekali makan, porsi nasi satu satu pinggan, selebuihnya  dilengkapi lauk yang kaya serat, sebenarnya sudah cukup. Kita juga boleh memakan buah sebelum menyantap nasi,ianya dapat mengurangi kadar gula yang terkandung di dalamnya.
 • Ini bukan berarti kita tidak boleh makan nasi sama sekali. Kanak-kanak dan remaja yang kerap beraktiviti  dianjurkan untuk memakan nasi kerana mengandungi karbohidrat yang tinggi. Karbohidat menghasilkan tenaga untuk kita beraktiviti,tetapi awas makan nasi putih jangan berlebihan. kalau  berlebihan , akan mendatangkan keburuknya.

 • Menafaat Nasi

  Sejak awal di negara-negara asia,  lebih banyak mengambil nasi dari pada sumber karbohidrat lain. Hal ini menjadi persoalan di masa sekarang, karena nasi dianggap memiliki kadar gula yang tinggi dibandingkan dengan ubi, kentang atau gandum. Berikut ini, beberapa fakta tentang nasi putih :
  • Apakah nasi menggemukan??
  Faktanya, nasi rendah bebas lemak dan kolesterol. Nasi adalah sumber tenaga yang baik kerana kandungan karbohidratnya. Karbohidrat membantu tubuh menjalankan fungsinya dan baik untuk pertumbuhan.

  • Kandungan garam pada nasi tinggi??
  Pada kenyataanny nasi adalah makanan yang tidak mengandung garam. Nasi sangat baik  diambil oleh orang-orang yang diet kadar garam dalam tubuhnya.

  • Bagaimana dengan kandungan protein pada nasi??
  Setelah karbohidrat, protein merupakan nutrisi yang kedua paling banyak ditemui pada padi.Nasi mengandungi protein yang dianggap berkualiti tertinggi dibandingkan dengan biji-bijian lain. Beras juga merupakan biji-bijian yang tidak mengandung alahan seperti biji-bijian lain atau biasa disebut gluten.
   jangan takut mengambil nasi, namun jangan lupa seimbangkan dengan buah-buahan dan sayuran sihat pada menu makanan anda.

   Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.


  Tiada ulasan:

  Catat Ulasan