Khamis, 11 September 2014

Pentingnya pengambilan makanan seimbang - Balanced food

Klik ditajuk

Hasil carian imej untuk makanan seimbang untuk ibu mengandungPengambilan makanan seimbang merupakan satu saranan yang dianjuran bagi semua orang kerana pengambilan makanan berzat menentukan aspek kesihatan setiap individu.
Pengertian ‘makanan seimbang’  ialah makanan yang memiliki kandungan zat yang sesuai dengan zat yang diperlukan oleh tubuh penting untuk diketahui, keperluan pengambilan zati setiap orang berbeza-beza, bergantung dari jenis kelamin, usia aktifiti seharian, dan lain-lain
Makanan seimbang yang dimaksud haruslah memiliki kandungan zat yang meliputi:
Karbohidrat
Protein
Vitamin & Mineral
Lemak
Serat

Karbohidrat
Karbohidrat sangat diperlukan oleh tubuh, kerana zat ini memiliki peran penting sebagai sumber sumber tenaga utama untuk kegiatan seharian tubuh manusia. Zat karbohidrat terdapat pada makanan:
Contohnya: nasi, kentang mie, ubi, ubi kayu , dan lainnya. Bila tubuh mengalami kekurangan zat karbohidrat, maka gejala awal yang paling mudah didapati adalah tubuh terasa lebih cepat letih kerana kekurangan tenaga dari kebiasaannya.

Gula
Gula boleh didapati pada makanan seperti gula pasir, gula merah, gula batu, sirup, madu dan kueh manis. Namun perlu diawasi, pengambilannya, gula tidak memiliki kandungan zat berkhasiat lainnya kecuali karbohidrat,jadi gula hanya akan mengakibatkan kegemukan pada tubuh.

Lemak
Ramai yang belum mengetahui, bahwasanya lemak merupakan sumber tenaga juga, namun disebab bentuknya sukar diserap oleh tubuh,membuatnya mendatang masaalah bagi tubuh. Lemak adalah bahan sebagai rizab tenaga untuk badan, Lemak yang berlebihan dapat membuat tubuh menjadi gemuk. Lemak terdapat pada minyak, margarin, santan, kulit ayam, kulit itek dan lemak haiwan lainnya.

Protein
Protein berfungsi untuk pertumbuhan tubuh dan mengganti sel yang rosak pada tubuh. Jadi keperluan protein menjadi kemestian bagi tubuh setiap hari. Protein terdapat pada: Ikan, ayam, daging, telur, susu, tahu, tempe serta kacang

Vitamin & Mineral
Vitamin & Mineral mempunyai fungsi untuk membantu melancarkan prestasi badan. terdapat banyak pada sayur-sayuran dan buah-buahan.

Serat
Serat memiliki banyak fungsi bagi tubuh, diantaranya:
Membantu menurunkan glukos dalam  darah
Membantu menurunkan lemak dalam darah
Melancarkan pembuangan air besar
Membuat perut terasa lebih kenyang
Serat terdapat pada makanan jenis:
Roti gandum, buah, dan sayuran segar Kacang, tahu, tempe,

sha3622.blogspot.com

Jumlah & Jenis Makanan Sehari-hari Sesungguhnya, entah dari mana kita mengamalkan perinsip makan 3 kali sehari. Perinsip tersebut telah ditanamkan secara turun temurun dari orangtua kita. Sebenarnya yang terpenting adalah cara pemakanannya, asalkan keperluan zat tubuh mencukupi, cara makan yang berlebihan adalah menurut hawa nafsu semata-mata dan bukanlah oleh dasar keperluan zat tubuh semata-mata. Sebenarnya tidak perlu berlebihan, cara makan yang berlebihan hanyalah mengakibatkan timbulnya potensi penyakit seperti stroke,lemah jantung, kencing g manis dan sebagainya.

Makan teratur
Kegemukan ,Bila gemuk, perlulah berusaha agar berat badan menjadi normal sehingga terhindar dari berbagai penyakit kerana kegemukan. Untuk menurunkan berat badan perlulah makan makanan seimbang dan mengurangi makanan yang tinggi kalori seperti : lemak, gula, kanji,selain itu diperlukan lebih banyak kegiatan jasmani secara teratur sesuai kegemaran, seperti berjalan kaki, menunggang basikal, berenang, dan sebagainya.

Diet Untuk Kencing Manis
Sama sahaja iaitu makanan seimbang, sesuai dengan keperluan zat. bezanya pada pesakit kencing manis : ditekankan pada perlunya makan teratur dalam hal jenis dan jumlah maknan serta waktu makan.
Bagaimana Cara Makan yang Teratur
Untuk itu perlu diketahui :
Keperluan Tenaga / kalori sehari
Keperluan bahan makanan sehari

Apakah Berat Badan Yang Sihat
Berat badan yang sihat ialah berat badan tubuh yang memiliki kadar seimbang dengan tinggi badan. Tubuh sehat ideal secara fizikal dapat dilihat dan dinilai dari penampilan luar.
Berat tubuh yang sehat dan ideal dapat dikelifikasikan dengan menggunakan rumusan:
Body Mass Index /
Indeks Massa Tubuh
=
Berat Badan
Setelah mengetahui status berat badan, penting pula untuk mengetahui pembatasan keperluan kalori yang dapat diperkirakan sesuai dengan status hasil akhir penghitungan Body Mass Index , yakni seperti berikut :
Very obese
:
1000 kalori/hari
Obese
:
1500 kalori/hari
Overweight
:
1700 kalori/hari
Normal
:
2000 kalori/hari
sha3622.blogspot.com

Namun sesungguhnya pengertian tubuh sihat ideal melalui aspek kesihatan ialah mencakupi pembahasan yang lebih luas yang tidak cukup hanya melalui penilaian secara fizikal tubuh.

Titik yang mencapai tubuh yang sihat yang sesuai, jika dimulakan untuk meningkatkan pengambilan nutrien. Jika perlu, sejak janin di dalam rahim. Penting dalam keadaan kesihatan wanita hamil perlu menjadi pemakanan yang mencukupi serta mengekalkan kesihatan untuk melahirkan bayi yang sihat.Yang lebih penting adalah pemantauan pertumbuhan dan perkembangan anak selanjutnya sampai anak dewasa, agar mencapai tinggi badan dan berat badan ideal, sehat jasmani dan rohani, menuju sumber daya manusia yang berkualitas.
Pada masa dewasa dan perkembangan usia seterusnya merupakan masa kritikal untuk terjadinya kegemukan dengan berbagai komplikasi penyakit. Hal ini biasanya terjadi kerana perubahan gaya hidup menjadi lebih santai, kurangnya beraktiviti dan kecenderungan caea pemakanan yang berlebih yang mengandungi kalori terlalu tinggi, protein dan lemak Juga penting adalah usaha untuk mengelakkan peningkatan penyakit kardiovaskular, boleh dimulakan dengan mengamalkan gaya hidup bersih dan sihat.

Perkara utama adalah keseimbangan. Berat badan tidak berlebih dan tidak pula kekurangan nutrisi yang menjadi penyebab kepada berbagai macam penyakit.
Ancaman kekurangan zat makanan atau kekurangan pengambilan nutrien kepada badan banyak terjadi akhir-akhir ini di tengah-tengah masyarakat bandar adalah disebabkan oleh pola makan berlebihan yang berlainan dengan nutrien yang diperlukan.
Sebagian besar makanan yang kita makan sehari-hari baik secara sengaja maupun tidak disengaja, kandungannya terlalu sedikit vitamin, protein nabati, garam mineral, lemak nabati, zat asid amino essensial, hingga zat berserat serta air
Perkara yang paling membahayakan ialah pengamilan terlalu banyak bahan pengawet, gula, garam protein haiwan, lemak haiwan, kolesterol dan makanan yang diproses

Keseimbangan pengambilan nutrisi seperti karbohidrat, mineral, protein, vitamin dan lain sebagainya penting adanya untuk diperhatikan. adapun cara pemakanan yang disaranrkan yang menjadi dasar pola makanan berkhasiati seimbang terdiri dari 3 golongan bahan makanan yakni zat tenaga (karbohidrat), zat pembangun (protein), dan zat pengatur dalam jumlah yang sesuai dengan keperluan tubuh.
Karbohidrat dapat diperoleh dari beras, jagung, roti, mee, makaroni, bihun, kentang, ubi kayu, ubi, talas, kanji, gula dan minyak.
Protein dapat diperoleh dari daging, ayam, telur, ikan, udang susu, kacang dan hasil pemorsesan seperti tahu dan tempe.

Zat pengatur banyak terdapat dalam sayur-sayuran yang berwarna kuning, jingga dan merah.
Seiring dengan ancaman kekurangan zat makanan yang secara tidak sengaja kita jalani, pengamal kesihatan sering mengesyorkan keseimbangan diet yang sihat diikuti dengan aktiviti sukan.
 Tidak perlu berolahraga yang berat hingga bermandi keringat, cukuplah berolahraga sederhana selama 30 minit, 5 hari seminggu asalkan secara rutin. berupa jalan cepat atau joging dengan degupan jantung 100-130 detik dengan demikian, aktifiti tersebut telah mengurangkan 250 kalori sehari.

Garam
Garam mengandungi unsur sodium dan chlor (NaCl), dimana unsur sodium sangat penting untuk mengatur proses keseimbangan cairan di dalam tubuh, disamping fungsinya dalam mengatur kelancaran proses transmisi saraf dan kerja otot.
Tubuh manusia sebenarnya hanya memerlukan kurang dari 7gr garam sehari atau bersamaan dengan 3.000 mg sodium.
Satu sudu teh garam bersamaan  dengan 2.000 mg sodium. Sodium yang terkandung dalam setiap menu modern kebanyakkan ialah sekitar 500 mg. kerapkali dalam menu makanan harian kita mengandungi garam berlebihan dari yang sekedar kita perlukan oleh tubuh. menyebabkan organ ginjal jadi 6 kali lebih berat untuk membuangnya. Selain itu, pengambilan garam berlebihan bagi tubuh juga menyebabkan darah tinggi., orang yang mengidap penyakit jantung pun perlu mengawl pengambilan sodium juga. Begitu juga jika mengidap penyakit ginjal dan gangguan hati.
Beberapa jenis makanan yang banyak mengandung sodium, antara lain seperti soda kueh, serbuk soda sebagal pengawet, julap, makanan yang dipanggang, keju, makanan dalam tin dan laut, serta bijirin sementara beberapa jenis makanan yang memiliki kadar rendah sodium antara lain seperti buah dan sayur-sayuran segar, daging dan ternakan  segar.
Penting diketahui, kekurangan garam sama berbahayanya dengan berlebihan garam. Kekurangan sodium dan chlor secara drastik boleh menjadi beban lain bagi ginjal. diiringi gejala pembengkakan (oedema), kaki bengkak yang disebabkan penyakit jantung.

Adapun pengawasan pengambilani terbagi menjadi 3 kategori:
Diet ketat : cukup 500 gr sodium atau setara 1,5 gr garam dapur.
Diet Sedang : cukup 800 gr sodium atau setara 2 gr garam dapur.
Diet Ringan : cukup 2000 gr sodium atau setara 5 gr garam dapur.

Berikut kandungan mineral yang terdapat dalam garam yang biasa kita ambil sehari-hari dari makanan maupun minuman.

Yodium Zat mineral yodium biasanya terdapat pada garam, namun pastikan garam yang anda beli memiliki kandungan yodium. kerana zat ini berperanan penting untuk membantu perkembangan kecerdasan atau kepandaian pada anak pada masa pertumbuhannya.

Phospor Phosfor berfungsi untuk pembentukan tulang dan membentuk gigi.

Cobalt Cobalt memiliki fungsi untuk membentuk pembuluh darah.

Kalsium Kalsium atau zat kapur merupakan zat mineral yang memiliki fungsi dalam pembentukan tulang dan gigi disamping perannya dalam kecergasan otot pada tubuh.

Kalium berfungsi sebagai pembentuk aktiviti otot jantung.

Zinc diperlukan untuk pembentuk enzim dan hormon penting.

Sulfur atau Belerang Berfungsi dalam proses pembentuk protein di dalam tubuh.

Chlor Chlor digunakan tubuh kita untuk membentuk HCl atau asid klorida pada perut. HCl sendiri berfungsi membunuh kuman penyebab penyakit dalam perut serta mengaktifkan pepsinogen menjadi pepsin.

Magnesium berfungsi sebagai zat yang pembentuk sel darah merah berupa zat pengikat oksigen dan hemoglobin.

Mangaan berfungsi untuk mengatur pertumbuhan tubuh kita dan sistem reproduksi.
Tembaga Tembaga pada tubuh manusia berguna sebagai pembentuk hemo globin pada sel darah merah.

Natrium / Na
Natrium adalah zat mineral yang kita perlukan sebagai pembentuk faram di dalam tubuh dan sebagai penghantar impuls dalam serabut syaraf dan tekana osmosis pada sel yang menjaga keseimbangan cairan sel dengan cairan yang ada di sekitarnya.

Flour - tepung

Memiliki peranan dalam pembentukan lapisan email gigi 


 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Selasa, 9 September 2014

Menafaat burung puyuh bagi tubuh kita - Fully benefit quail for our bodies



sha3622.blogspot.com

Menafaat burung puyuh bagi tubuh kita


Menafaat dan Kandungan Gizi Telur Burung Puyuh

Telur puyuh merupakan sumber protein terbaik.
Seratus gram telur puyuh mengandung 13,05 gram protein, lebih sedikit  dari telur ayam maupun telur itek.

Salah satu keunggulan protein telurnya dibandingkan dengan protein haiwan lain adalah daya penghadamanya yang sangat tinggi,maksudinya, setiap gram protein yang masuk akan dicerna di dalam tubuh secara sempurna.

Nutrisi otak
Selain protein, lemak, vitamin, dan mineral, telur burung puyuh juga kaya akan kolin. Kolin berperanan penting di dalam tubuh, terutama bagi perkembangan fungsi otak.Hal berkaitan dengan peranan kolin sebagai komponen asetilkolin yang berfungsi sebagai pengantar

sha3622.blogspot.com
isyarat saraf
Pengabilan kolin yang cukup akan membantu isyarat saraf pada otak, sehingga dapat memperkuat daya ingat anak-anak dan menghindari kepikunan pada warga tua 
Seratus gram telur puyuh dan telur itek mengandungi 263,4 mg kolin, lebih tinggi daripada kolin yang terdapat pada telur ayam. Namun, keperluan kolin setiap orang berbeza-beza.
Ibu-ibu yang sedang kehamil hingga menyusui, sebaiknya mulai mengambil makanan sumber kolin, seperti telur puyuh, dalam jumlah yang banyak.Ianya penting untuk membantu perkembangan otak janin.

Selain itu, pengambilan kolin yang cukup pada saat kehamilan juga dapat mengurangi risiko kematian sel pada janin, yang bererti mengurangi kemungkinan bayi cacat dan keguguran, sementara pengambilan kolin dikala menyusui dapat membuatkan perkembangan otak bayi secara optimal.Kajian yang dilakukan oleh Meck dan William (1999) menunjukkan bahwa untuk perkembangan janin yang optimal, pemberian makanan kaya kolin sebaiknya dilakukan sewaktu bayi dalam kandungan (20-25 minggu) hingga disaat melahirkan.

Kajian yang dilakukan Ladd dkk (1993) menunjukkan, kolin tidak hanya baik diambil oleh mereka yang sedang dalam tahap pertumbuhan, tetapi juga oleh warga tua 
Mereka yang berada pada usia lanjut juga wajib mengambil kolin untuk mempertahankan fungsi otak
agar selalu sihat, selain itu, kolin juga dapat memperbaiki memori otak yang rusak akibat proses penuaan.

Melindungi mata
Salah satu ciri khas yang sangat menarik dari telur, termasuk telur puyuh, adalah warna kuning telurnya.
Warna kuning telur tersebut bukan sekadar warna yang menyegarkan mata, tetapi juga menunjukkan bahwa telur mengandungi sebatian lutein dan zeaksantin.Kedua sebatian itu merupakan pigmen yang memberikan warna kuning.
Selain memberikan warna kuning, pigmen tersebut ternyata juga mempunyai khasiat kesihatan yang sangat luar biasa.

Kata Lutein berasal dari bahasa Latin luteus, yang berarti kuning emas.
Demikian juga kata zeaksantin yang berasal dari kata zea yang merujuk pada genus jagung, dan xanthin yang juga berasal dari bahasa Latin yang berarti kuning.

Selain pada telur, lutein dan zeaksantin juga banyak terdapat pada sayuran hijau.
Hasil kajian yang dimuat dalam The Journal of Nutrition, August 2004, menunjukkan bahawa lutein pada kuning telur lebih mudah diserap oleh tubuh berbanding lutein pada sayuran hijau seperti bayam.
Meskipun belum ada  kajian yang menjelaskan secara pasti, berkemungkinan besar kerana kuning telur banyak mengandungi lemak, sehingga lutein lebih mudah larut dan diserap oleh tubuh.Lutein dan zeaksantin tidak mempunyai  vitamin A, meskipun keduanya sangat baik untuk mata. Secara alsemulajadi lutein dan zeaksantin terdapat pada retina mata.Pengambil makanan yang kaya lutein dan zeaksantin akan meningkatkan kandungan lutein dan zeaksantin dalam retina mata.

Di dalam retina mata, lutein dan zeaksantin dapat membantu melindungi mata dari kerosakan dengan cara memapis sinar biru, terutama pada bayi dan anak-anak.menurut Bone dkk (1992), lutein dan zeaksantin berpotensi menyerap cahaya biru hingga 20-90 persen.Kanak-kanak sangat berpotensi terkena sinar biru yang berasal dari pancaran sinar matahari, layar televisian, ataupun komputer. Sinar biru sebenarnya adalah sinar yang memiliki  gelombang sepanjang antara 400-500 nm pada spektrum sinar yang masih dapat diterima mata.
Namun, pada usia yang masih mentah, lensa mata pada kanak-kanak belum cukup matang,belum sepenuhnya mampu menyerap sinar biru yang masuk. Jika perkara ini berlaku agak lama, sinar tersebut dapat menyebabkan kerosakan dan menyebabkan luka pada retina mata anak.Pendek kata, telur puyuh sangat disarankan untuk kanak-kanak yang sedang dalam tahap pertumbuhan juga ibu-ibu pada masa kehamilan dan menyusui.
Orang tua juga dianjurkan untuk mengambil telur burung puyuh, asalkan tidak mempunyai kadar kolesterol yang tinggi atau menderita kencing manis.

Mengandungi Zat Anti kanser
Tubuh tidak dapat mengeluarkan sendiri lutein dan zeaksantin yang diperlukan tubuh,sebab itulah, peranan makanan yang kaya akan lutein dan zeaksantin sangat diperlukan.  termasuklah telur burung puyuh.

Lutein dan zeaksantin tidak hanya diperlukan oleh kanak-kanak , tetapi juga bagi orang dewasa.
satu  kajian yang telah dijalankan menunjukkan bahawa pengambilan minimal 30 mg lutein setiap hari dapat memperlambat proses penuaan hingga 40 persen. 

Tubuh lebih kelihatan muda, terutama yang berhubungan dengan kesihatan mata.
Beberapa kajian menunjukkan, lutein dan zeaksantin juga baik untuk melawan risiko penyakit kanser dan ketumbuhan 

 Khasiat daging burung puyuh.


Antara khasiat burung puyuh ialah melancarkan perjalanan darah dan membantu kesihatan kaum lelaki, menguatkan tulang belakang dan mengandung zat & protein yang tinggi. Berbanding daging ayam, daging burung puyuh mengandungi khasiat pemakanan yang lebih tinggi di samping kandungan kalorinya yang rendah.Burung puyuh sebenarnya boleh menjadi ubat kepada sesetengah penyakit, terutamanya lelah atau asma\
 Dagingnya sangat lazat dan enak.Ianya, merupakan makanan alternatif bagi para peakit jantung koroner dan darah tinggi.Daging burung puyuh dengan tekstur daging halus lembut dan manis dengan kandungan kolesterol sangat rendah.Ianya kaya dengan mikronutrien dan berbagai vitamin termasuk folat, B kompleks dan vitamin E dan K.Ianya juga dapat menguatkan tulang belakang.Burung puyuh berkhasiat, kaya dengan protein, zat besi, kalsium & fosfor, Oleh kerana itu disarankan bagi orang yang kadar kolesterolnya tinggi dan mereka yang ingin mejagakan tahap kolesterol yang rendah.
Pada sistem saraf manusia memiliki peranan khasiat khusus, daging burung puyuh & telurnya dapat digunakan sebagai obat.

Antara Zat yang terkandubg dalam daging burung puyuh adalah seperti berikut 

Nutrition Facts
Quail, cooked
Amount Per 1 oz (28 g)
Calories 65
•  % Daily Value*
Total fat 4 g    6%
Saturated fat 1.1 g    5%
Polyunsaturated fat 1 g  
Monounsaturated fat 1.4 g  
Cholesterol 24 mg    8%
Sodium 15 mg    0%
Potassium 61 mg    1%
Total Carbohydrate 0 g    0%
Dietary fiber 0 g    0%
Sugar 0 g  
Protein 7 g    14%
Vitamin A    1%    Vitamin C    1%
Calcium    0%    Iron    7%
Vitamin B-6    10%    Vitamin B-12    1%
Magnesium    1%

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Isnin, 8 September 2014

Khasiat dan manafaat daging ayam - Chicken nutrition

Khasiat dan manafaat  daging ayam:
sha3622.blogspot.com


Fakta kandungan zat dalam daging ayam
Menurut USDA, 100 g ayam mengandung air (65 g), tenaga (215 kkal), protein (18 g), lemak (15 g), lemak jenuh (4 g), kolesterol (75 mg), kalsium (11 mg), besi (0,9 mg), magnesitum (20 mg), fosfor (147 mg), kalium (189 mg), natrium (70 mg), dan seng (1,3 mg). Di antara vitamin dalam daging ayam antara lain vitamin C, vitamin B1 ( hiamin), riboflavin, niacin,vitamin B6 (pyridoxamine), folat,  vitamin B12, vitamin A,vtoiamin E  vitamin D dan vitamin K.
Sumber vitamin dan mineral penting: Ayam bukan hanya sumber protein yang sangat baik, tetapi juga merupakan sumber vitamin dan mineral yang juga sangat baik. Vitamin dan mineral yang ditemui pada ayam sangat banyak, dan berguna untuk berbagai proses dalam tubuh kita. Misalnya, vitamin B berguna untuk katarak, gangguan kulit, kekebalan tubuh, kelemahan, pencernaan, sistem saraf, migrain, gangguan jantung, rambut beruban, kolesterol tinggi, diabetes, dll. Vitamin D membantu penyerapan kalsium dan menguatkan tulang. Vitamin A membantu menjaga penglihatan mata,  dan mineral seperti zat besi sangat membantu untuk pembentukan hemoglobin, aktiviti otot, mencegah anemia. Kalium dan natrium adalah elektrolit, fosfor sangat membantu dalam menangani kelemahan, kesehatan tulang, fungsi otak, perawatan gigi dan metabolisme tubuh. 
Membangunkan otot. Pada daging ayam tanpa lemak, terkandung protein yang lebih banyak. Orang yang ingin membesarkan otot tubuh bolehlah memakan ayam rebus untuk membantu meningkatkan otot tubuh.


Daging ayam memiliki kandungan Zink yang dapat mempertahankan nafsu makan secara sihat.
Kandungan fosfor dan kalsium pada daging ayam dapat menguatkan tulang.
Meskipun  medaging ayam ngandungi kolesterol, daging ayam juga memiliki niacin yang dapat menurunkan kadar kolesterol. Pilih daging ayam tanpa lemak dan masak tanpa memakai minyak atau mentega.

Ayam kaya dengan mineral yang membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh. , sup ayam panas sangat baik dianbil oleh meraka yang bermasaalah dengan selsema

Daging Ayam dapat membantu pertumbuhan anak,sebabnya proten asid amino dalam ayam dapat merangsang pertumbuhan dan tubuh yang lebih kuat.

Kandungan selenium pada ayam mengurangi risiko sakit sendi (arthritis) .

Dagiang Ayam memiliki vitamin B5 atau asid pantotenat yang mempengaruhi rasa tenang pada saraf,dengan memakan daging ayam dapat meredakan stres yang Anda rasakan.

Jantung Anda juga akan lebih sihat dengan memakan daging ayam,senybabnya, daging ayam juga kaya vitamin B6 yang menurunkan kadar homoseistein penyebab serangan jantung.

Bagi waita dengan memakan daging ayam sewaktu Haid atau datang bulan dapat meredakan ketegangan (stress) 

Bagi lelaki pula ketegangan meningkat hormon testosteron dengan pengambilan daging ayam.
sha3622.blogspot.com

Beberapa langkah-langkah keselamatan yang harus dilakukan saat membeli ayam.
Daging ayam juga paling diketahui banyak membawa bakteria atau virus yang boleh membahayakan kesihatan. Berwaspada merupakan langkah terbaik untuk menjaga kita dari risiko dijangkiti panyakit.
Ini adalah beberapa langkah perlu diberi perhatian
Ayam menjadi baik  dalam keadaan beku, menurut aturan USDA (U.S. Department of Agriculture), daging ayam segar adalah di mana ianya mentah belum dibekukan di bawah 26 ° F atau -3.3 ° C. Sedangkan daging ayam mentah yang telah dibekukan pada suhu 0 ° F atau -17,8 ° C harus dipamerkan label beku atau sebelumnya beku.
  • Menurut USDA, ada hormon pertumbuhan yang digunakan sewaktu penternakan ayam. iaitu, antibiotik digunakan untuk mencegah penyebaran atau pengembangan infeksi mikroba dan penyakit.  dan mmemerlukan pengeluaran antibiotik untuk 1 minggu sebelum penyembelehan  ayam,supaya tiada antibiotik dalam daging ayam.
  • USDA juga menentukan suhu di mana ayam dapat disimpan atau tidak harus disimpan. Pada suhu antara 40 ° F dan 140 ° F, bakteri dapat membiak pada ayam. Pembekuan tidak dapat membunuh bakteria,  tetapi akan menghentikan bakteria dari membiak yang menjagi penyebab daging ayam membusuk,hanya  dengan memasak  secara menyeluruh dengan suhu lebih dari 165 ° F atau 73,9 ° C akan dapat membunuh bakteria dalam daging ayam.
  • Beberapa bakteria ditemui pada ayam seperti Salmonella, Staphylococcus aureus, Campylobacter jejuni, Listeria monocytogenes dan Escherichia coli.
    USDA juga menyarankan untuk mencuci tangan dan membersihkan permukaan untuk menghindari jangkitan bakteria. Daging Ayam mentah, daging merah dan ikan harus disimpan secara terpisah untuk menghentikan penyebaran bakteri kepada  makanan lain.

Kelebihan  ayam kampung daripada ayam daging

http://sha3622.blogspot.com
Sedikit mengandung toksin
Hanya sesetengah orang yang peduli dengan kandungan toksin yang terkandung dalam produk makanan mereka.Ini mungkin kerana kurang diketahui secara langsung makan daging yang diproduksi non organik. Ayam seringkali mengandung hormon, antibiotik, dan bahkan kesan racun makhluk perosak, semuanya boleh membahayakan kesihatan, walaupun mungkin akan terasa dalam jangka masa yang panjang. Antibiotik yang biasanya digunakan untuk ayam komersial, kemungkinan adalah salah satu faktor yang menyebabkan. penentangan kuman pada sesetengah orang sebenarnya sejumlah kecil hormon sahaja boleh memiliki kesan yang besar, seperti meningkatkan risiko kanser dan akil-baligh lebih awal pada kanak-kanak. Ayam daging biasanya juga terkena bahan cemar, seperti logam berat yang biasanya terkandung dalam beberapa pengeluar makanan ayam.
Ayam yang dipelihara secara organik seperti ayam kampung sudah pasti tidak menggunakan hormon, antibiotik, atau produk yang mungkin mengandungi logam berat bahan cemar

Lebih tinggi Khasiat
Ayam kampung yang dipelihara tanpa dikandangkan lebih banyak memperolehi pemberian makanan semula jadi seperti serangga, daun-daunan, dsb. selain itu, ayam kampung yang dipelihara seperti ini lebih banyak menerima cahaya matahari langsung dan lebih banyak bergerak. dengan demikian, ianya lebih banyak mengandungi nutrisi daripada ayam daging komersial.

Mengandung sedikit Lemak
Ayam kampong lebih sedikit mengandungi lemak daripada ayam daging  yang dipelihara secara komersial. Memotong daging ayam lebih tipis akan mempercepat waktu memasak, serta mendapatkan protein yang lebih berkualiti

Sup lebih sihat
Sup dari daging Ayam yang diproduksi secara organik, lebih tinggi khasiat nutrisinya,selain itu,sup ayam kampung juga bebas dari hormon, ubat-ubatan, dan sisa racun serangga ,jadi, sup ayam kampung adalah lebh sihat 


 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.


Ahad, 7 September 2014

Khasiat Daging Lembu - Beef Nutrition

Khasiat Daging Lembui 

sha3622.blogspot.com
 Daging lembu memiliki banyak sekali kandungan khasiat yang sangat
 bermenafaat dalam menjaga kesihatan tubuh

Diantara Kandungan Zat  Manfaatnya seperti berikut

 Zat Besi
Zat besi adalah salah satu keperluan penting bagi tubuh kita. Kita boleh mendapatkan zat besi dari daging lembu kerana daging lembu mengandungi zat besi yang sangat tinggi. Kekurangan zat besi akan menyebabkan anemia membuatkan tubuh menjadi lesu.
Zat besi pada daging lembu bermenafaat untuk meningkatkan metabolisme dalam tubuh, mempengaruhi semangat belajar anak dan juga sebagai benteng bagi tubuh kita kerana zat besi dapat meningkatkan kekebalan tubuh.
http://sha3622.blogspot.com

Protein
Daging lembu juga mengandungi kandungan zat yang tidak kalah pentingnya selain zat besi, iaitu proetin. Protein sangat penting kerana dapat membantu perkembangan otak pada anak. Selain itu protein juga dapat membantu tubuh dalam membentuk jaringan baru pada otot-otot tubuh.

 Selenium
Kandungan zat lainnnya pada daging lembu adalah selenium. Selenium sangat diperlukan untuk membentuk zat antioksida dan meningkatkan imunisasi anak.

Zink
Zat Zink juga terdapat pada daging lembu. Zat ini berfungsi untuk meningkatkan metabolisme dan fungsi kekebalan tubuh. Kekurangan zat ini bolrh menyebabkan gangguan pada pengembangan fungsi reproduksi laki-laki dan pembentukan sperma serta mengganggu fungsi kekebalan tubuh.

Vitamin B Kompleks
Vitamin B kompleks pada daging lembu dapat membantu sistem saraf otak sehingga mampu membantu menjaga konsentrasi dan meningkatkan daya ingat.

Omega 3
Kandungan zat lain pada daging lembu ialah omega 3. Omega 3 membantu fungsi jantung, sistem saraf pusat dan hati. Dalam 150 gram daging sapi, mengadungi sekitar 30 gram asam lemak 
Omega 3.
Itulah beberapa khasiat dan kandungan zat pada daging lembu yang dapat membantu kita untuk menjaga tubuh agar tetap sihat

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Jumaat, 5 September 2014

Khasiat Buah Delima Yang Mesti Diketahui - Efficacy Of Pomegranate Fruit

Khasiat Buah Delima Yang Mesti Diketahui



sha3622.blogspot.com

Nama saintifik untuk buah Delima ialah punica granatum . 
Nama ilmiah tersebut merujuk pada buah dengan warna 
cerah. Bahagian dalamnya berupa butiran berwarna 
merah segar. juga dikenali dengan nama pome fruit. 
Pada asalnya,  buah ini berasal dari Timur Tengah 
namun kini ia dengan mudah dijumpai di berbagai wilayah 
di dunia. Beberapa tahun kebelakangan ini, buah kajian 
ilmiah membuktikan keunggulan buah ini dibanding 
buah populer lainnya.Buah Delima memiliki banyak khasiat 
bagi kesihatan dan kecantikan antaranya .
  1.  Ia bersifat anti-aging. Kandungan sebatian di                                              dalamnya mampu melindungi tubuh dari radikal                                               bebas. Ianya lebih baik jika dibandingkan buah seperi,                                       apel dan lain-lainnya.
  2. Buah delima mampu melindungi organ buah pinggang.                                Perkara ini telah dibahaskan di dalam Journal Renal Failure.
  3. Buah delima juga diketahui dapat melindungi organ hati.                                 Pendapat ini diakui oleh  jurnal Toxilogy And  Industrial                                  Health.Pengambilan jus delima secara rutin dapat                                       melindungi sekaligus memberbaiki masaalah hati yang rosak.
  4. Delima bersifat anti-alegic. Hal ini berkaitan dengan sebatian                         polifenol yang ada di dalamnya.
  5. Buah delima dapat mencegah serangan jantung. Perkara                                  ini sesuai dengan hasil  kajian yang dimuat di dalam                            Altheroclerosis. Buah delima memiliki kemampuan dalam                         mensintesis kolesterol dan kemudian mengancurkan zat                                      radikal bebas yang ada di dalam sistem vascular kita.
  6. sha3622.blogspot.com
  7. Salah satu menafaat buah delima yang banyak                                     diperbincangkan adalah kemampuannya melawan sel kanser.Perkara ini telah diulas di dalam jurnal Translational Oncology.,disebutkan bawa buah delima mampu melawan kanser payudara dan juga kanser kulit.                                                                                                                             
  8. Manfaat buah delima lainnya adalah untuk melindungi DNA. Hal ini berkaitan dengan kandungan anti-oksidan yang ada di dalam buah delima mampu melindungi komponen genetik tubuh manusia.
  9. Perkara lain yang boleh didapati dari pengambilan buah delima adalah berkenaan tekanan darah yang normal terjaga. Perkara ini ada dijelaskan di dalam jurnal Plant Foods for Human Nutrition, disebutkan bahawa  Jus Delima boleh membantu mengelakkan tekanan darah dari meningkat.
  10. Menafaat buah delima lainnya adalah untuk mengatur kelainan yang disebut sindrom resistansi insulin. Buah delima mampu menyeimbangkan kadar gula di dalam darah sekaligus meningkatkan kepekaan tubuh terhadap keberadaan insulin. Dengan demikian ia dapat mencegah kencing manis.
  11. Kelebihan Delima ini adalah mengoptimumkan ubat-ubatan. Jus Delima diketahui dapat meningkatkan prestasi  ubat-ubatan yang khususnya digunakan untuk membunuh bakteria jenis gram-negatif  Ini dikenali sebagai bakteria mikrob yang boleh melawan ubat-ubatan.

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.