Jumaat, 11 November 2022

Posisi tidur diatas sisi sebelah kanan

 




 

Salah satu adab tidur iaitu di sarankan untuk miring ke kanan, serta disebalik sunnah Nabi ini
 ternyata sangat banyak hikmah serta menafaat yang dapat kita ambil dari segi kesihatan. 
sabda Rasulullah : “Berbaringlah 
diatas rusuk sebelah kananmu. ” (HR. Al-Bukhari no. 247 serta Muslim no. 2710). 

Berikut Manfaat Tidur Menghadap Ke Sebelah Kanan menurut Penjelasan Medis.

Menjaga saluran pernapasan. 
Tidur miring mencegah jatuhnya lidah ke pangkal yang boleh mengganggu saluran pernapasan. Tidur dengan posisi telentang, menyebabkan saluran pernapasan terganggu oleh lidah. Yang juga menyebabkan seorang mendengkur. Orang yang mendengkur waktu tidur mengakibatkan tubuh kekurangan oksigen bahkan kadang kala boleh menyebabkan terhentinya nafas untuk beberapa detik yang akan membangunkan terbangun dari tidur dalam keadaan ini seseorang itu akan menjadi pening  kerana kekurangan oksigen yang masuk ke otak.Kualiti tidur juga akan terganggu


 Mengistirahatkan otak sebelah kiri. 
Otak manusia terdiri menjadi dua bahagian kanan serta kiri. Bahagian kanan iaitu otak yang
bersangkutan dengan organ tubuh sebelah kiri dan begitulah sebaliknya, biasanya kita menggunakan 
organ tubuh bahagian kanan sebagai anggota tubuh yang menguasai dalam beraktiviti seperti
makan, memegang dan sebagainya ,dengan tidur pada posisi sebelah kanan, maka otak bahagian
kiri yang mengawal semua aktiviti organ tubuh bahagian kanan akan terlepas dari bahaya yang 
muncul akibat peredaran  yang melambat waktu tidur/diam. 

Bahaya itu meliputi pengendapan bekuan darah, lemak, lebihan asid , serta penambahan 
kecepatan atherosclerosis atau penyempitan pembuluh darah. menyebabkan seorang beresiko 
terkena stroke, maka yang beresiko iaitu otak sisi kanan, dengan akibat kelumpuhan pada sebelah
kiri (bahagian yang tidak menguasai ). 

Mengurangi bebanan jantung. 
Posisi tidur kesebelah kanan yang rata, memungkinkan cairan tubuh (darah) beredar serata serta. Ianya akan menyebabkan beban aliran darah yang masuk serta keluar dari jantung akan menjadi lebih lebih mudah kesannya denyut jantung jadi lebih lambat, tekanan darah akan menurun ianya akan membantu kualiti tidur. 

Tidur miring ke kanan juga kedudukan jantung tidak tertekan dengan organ lain kerana posisi jantung berada pada kedudukan diatas. Tidur pada kedudukan sebaliknya  mengakibatkan bebanan pada jantung, keranana darah yang masuk ke atrium juga banyak yang disebabkan paru-paru kanan ada diatas sedangkan paru-paru kanan memperoleh aliran darah yang semakin banyak dari paru-paru kiri. 

Merehatkan Perut. 
Perut manusia berupa seperti tabung  dengan penghujungnya menuju usus menghadap kearah kanan bawah. bila seseorang tidur disebelah kiri jadi sistem pengeluaran  (makanan yang sudah diolah oleh perut serta sudah bercampur asid perut) akan sedikit terganggu, Ianya ini akan memperlambat sistem pengosongan perut. ianya akan Meningkatkan pengumpulan asid yang akan menyebabkan hakisan dinding perut

Meningkatkan pengosongan kandungan hempedu serta pankreas. 
Ada aliran chime yang lancar akan mengakibatkan keluaran cairan empedu juga bertambah, hal ini akan mencegah pembentukan batu kandung empedu. Keluaran getah pancreas akan bertambah dengan posisi mirin ke kanan. 

Menjaga kesihatan paru-paru. 
Paru-paru kiri lebih kecil dibanding dengan paru-paru kanan dengan tidur miring ke samping kanan, jantung akan cenderung ke samping kanan. Hal ini tak jadi permasalahan kerana paru-paru kanan semakin besar. 

Meningkatkan saat penyerapan zat makanan. 
Waktu tidur pergerakan usus menigkat,dengan posisi tidur disebelah  kanan, maka perjalanan makanan yang sudah tercerna serta siap di serap akan menjadi lebih lama, ini kerana posisi usus kecil dan   usus besar berada di bawah.

Merangsang pembuangan air besar . 
Dengan tidur miring ke sebelah kanan, sistem pengisian usus besar (sebelumnya dubur) akan lebih cepat penuh dan apabila telah penuh, akan ianya merangsang gerak usus besar diikuti relaksasi dari otot dubur hingga mudah buang air besar. 

   

Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya





Khamis, 3 November 2022

Khasiat Ulam Raja yang sangat perlu diketahui

Kandungan daun Ulam Raja 

Saponin
Flavonoid
Terpenoid
Mineral
Tokoferol
Polifenol
Kalsium
Kuersetin
Hidroksieugenol dan lain-lain


Dengan begitu banyaknya kandungan yang ada di dalam pokok ulam raja, maka tidak hairanlah ianya bukan hanya dimenafaatkan untuk masakan saja. dan para ahli herbal juga memanfaatkannya untuk membuat ramuan ubat yang gunanya untuk menyembuhkan berbagai macam penyakit. 

Berikut ini cara membuat ubat herbal dengan cara yang mudah.

Cara membuat ubat herbal :

Ambil beberapa lembar daun Ulam Raja yang masih muda dan masih segar, lalu  dicuci hingga bersih 
Siapkan 2 hingga 3 gelas air minum 
Kemudian masukkan juga daun yang sudah dibersihkan
Lalu rebus hingga air di dalamnya tinggal segelas sahaja.
boleh juga mencampurinya dengan madu asli agar menambah khasiat dan juga semakin lengkap khasiatnya
Minum 1 kali dalam sehari  air rebusan itu, mengikut kesesuain dengan penyakit yang  dideritai

Cara selanjutnya adalah dengan cara melumatkan daun Ulam Raja hingga menjadi halus.  biasanya digunakan untuk mengubati peradangan dengan cara mengoleskan daun yang sudah dilumatkan.

Cara membuat ubat herbal daun Ulam Raja degan menumbuk 

Pilih daun yang masih bagus dan masih muda, biasanya pada bahagian pucuknya
Selanjutnya  cuci daun tersebut hingga benar-benar bersih
Kemudian dikisar daun tersebut agar semakin lembut
Selanjutnya bolehlah terus  meletakkannya pada bahagian tubuh yang sakit atau meradang kita bolehlan mengulanginya sekurang-kurangnya 2 kali dalam sehari

 Mengubati kanser
Kandungan yang ada di dalam daun Ulam Raja seperti flavonoid serta saponin memang berfungsi sebagai pemutus mata rantai sel kanser.Pengambilan ekstrak dari daun ini maka akan mencegah tumbuhnya sel kanser yang ada di dalam tubuh. Mulai dari kancer payudara hingga kanser lainnya.

Meningkatkan kekebalan tubuh
Dengan banyaknya kandungan yang ada di dalam daun ini maka keperluan nutrisi tubuh kita akan semakin mengcukupi secara tidak langsung akan membangun sistem imun di dalam tubuh. Jadi tubuh kita menjadi tidak mudah diserang penyakit.

Meningkatkan daya ingat
Bagi mereka yang sudah lanjut usia Ulam Raja ini sangat baik kerana ketika mereka yang berada di usia tua  besar kemungkinan untuk menjadi pelupa atau nyanyuk ,dengan pengambilan daun ini  akan dapat memperbaiki sel-sel pada otak yang sudah lemah.

Anti radikal bebas
Radikal bebas yang biasanya dihasilkan dari pencemarawn udara boleh menyebabkan berbagai macam penyakit.dari penyakit ringan seperti penyakit kulit hinggalah kanser, ianya boleh dicegah jika kita mahu mengambil daun Ulam Rajak baik dibuat seperti minuman atau kita mengambilnya secara langsung sebagai ulam.

Mengubati lemah jantung
Kandungan yang ada di dalam daun Ulam Raja seperti flavonoid dan lain-lainnya akan berfungsi sebagai antioksidan yang akhirnya akan memperbaiki sel-sel yang rosak. ianya juga juga akan melancarkan peredaran darah terutama di bahagian jantung. Dengan demikian maka akan menguatkan otot-otot jantung dan jantung pun juga akan semakin sehat.

Merawat Gastrik
Cara makanan yang tidak teratur boleh menjadi salah satu penyebab penyakit gastrik juga terlalu tingginya kandungan asid yang ada di perut  dengan pengambilan daun Ulam Raja maka akan meneutralkan asid dalam perut juga akan mengubati luka yang ada di dinding perut

Pembersih darah
Darah yang kotor biasanya terjadi disebabkan oleh  dari radikal bebas dan juga cara hidup yang tidak sehat, pengambilan makanan yang sangat rendah akan nutrisi. pengambilan dfaun ini yang memiliki kandungan flavonoid akan meneutralkan racun yang ada di dalam darah.

Menyehatkan tulang
Tidak hanya orang tua saja yang diharuskan untuk mengambil  daun Ulam Raja ini, karena khasiat dari daun ini adalah mencegah osteoporosis atau penyusutan pada tulang maupun sendi-sendi .Bagi  kanak-kanak ianya membantu pertumbuhan tulang menjadi semakin kuat.

Mengubati Bengok
Daun yang memiliki sebatian polifenol dapat mengubati penyakit bengok yang disertai dengan peradangan atau pembengkakan. Cara pengambilaninya dengan meminum air rebusan atau menumbuk daun tersebut hingga menjadi lebih lumat lalu dioleskan pada bahagian leher yang bengkak.

Mencegah Penuaan 
Semakin berusia maka kulit akan ikut menua ,ianya tidak hanya disebabkan oleh faktor usia saja ianya bol;eh disebabkan  gaya hidup atau tidak pernah melakukan perawatan pada kulit, jadi kulit itu sendiri tidak diberkan nutrisi yang cukup pengambilan secara daun Ulam Raja atau dijadikan masker untuk kulit tubuh dan juga muka 

Menyihatkan Mata
Kita dapat memiliki mata yang sihat dan mencegah timbulnya beberapa penyakit mata hanya dengan pengambilan Ulam Raja kerana  khasiat yang terkandung di dalamnya in sekurang-kurangnya sekali dalam sehari saja sudah cukup meningkatkan daya penglihatan mata

Meningkatkan nafsu makan
Daun Ulam Raja akan membangkitkan selera makan. Dengan dijadikan sebagai olam dapat menaikkan nafsu makan

Mengatasi bau mulut
Bau mulut terjadi dari berbagai penebabm ,mulai dari adanya penyakit pada saloran usus atau pada bahagian gigi dan boleh juga disebabkan oleh tidak menjaga kebersihan mulut, dengan berkumur air rebusannya atau meminumnya akan dapat menghilangkan bateria yang terkandung didalam mulut dan ianyadapat mengatasi berbagai masalah pada pada perut.

Menambah Tenaga (Stamina)
Jika kita terlalu letih disebabkan pekerjaan atau hal lainnya, minum air rebusan daun ini.Ianya dapat membangkitkan stamina kembali. 

Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya


Rabu, 14 April 2021

Menafaat Buah Naga yang perlu kita ketahui




Menafaat buah naga yang perlu kita ketahui Buah Naga ada beberapa jenis iaitu berkulit merah dan berkulit kuning isinya juga ada yang berwarna merah dan ada yang berwarna  putih


1. Menafaat buah naga :

1. Membantu mengurangi berat badan

Buah naga membuatkan perut terasa kenyang tanpa perlu takut akan bertambahnya berat badan, buah naga juga  membuatkan sistem pencernaan menjadi lancar kerana mengandung banyak air.

2. Baik bagi Anda yang sedang berdiet

Sama halnya dengan poin pertama, bagi Anda yang sedang berdiet baik untuk menurunkan berat badan maupun untuk menjaga berat badan ideal Anda, maka tidak salah jika Anda memanfaatkan manfaat buah naga untuk diet. Pengambilan buah naga secara teratur akan membuatkan terasa kenyang.

3. Membantu proses detoksifikasi


Sebagai sumber antioksidan, buah naga dapat mengurangi radikal bebas dalam tubuh sehingga proses detoksifikasi (pengeluaran racun dalam tubuh) akan berjalan dengan lancar.

4. Mampu mencegah penyakit kanser


Sama seperti buah merah lainnya, buah naga mengandung lycopene. Lycopene, yang bertanggung jawab sebagai penyedia warna merah pada buah naga, telah terbukti dapat merendahkan risiko terkena kanker prostat.
Tidak hanya lycopene, buah naga juga kaya akan antioksidan hytoalbumin yang membantu pembentukan radikal bebas karsinogenik dalam tubuh. Buah ini juga kaya serat, kalsium, fosfor, dan vitamin C dan B2, serta yang membantu mengeluarkan racun logam dari tubuh yang menyebabkan kanker.

5. Mampu mencegah diabetes


Sifat antioksidannya ini juga berfungsi untuk mencegah terjadinya diabetes melitus kerana dapat membunuh sel jahat yang biasanya dihasilkan oleh pola hidup dan pola makan yang tidak sihat. Buah naga juga baik bagi pesakit diabetes kerana kadar gulanya yang sangat rendahl.

6. Mampu mencegah tekanan darah tinggi dan serangan jantung


Lycopene, selain berfungsi sebagai pencegah kanser juga berfungsi menurunkan tekanan darah serta mencegah penyakit jantung seperti serangan jantung mendadak kerana biji dari buah naga kaya akan lemak omega 3 dan omega 6 yang dapat membantu meringankan gangguan kardiovaskular

7. Meningkatkan sistem kekebalan tubuh


Menafaat buah naga untuk sistem kekebalan tubuh merupakan efek samping dari buah naga yang banyak mengandungi nutrisi dan zat. Selain itu, dengan kerap mengambil buah naga, maka proses penyembuhan baik luka luar maupun luka dalaman akan semakin cepat .

8. Meningkatkan nafsu makan


Vitamin B1 dan B2 yang ada pada buah naga akan membuat nafsu makan meningkat 

9. Membantu masalah pencernaan

Untuk membersihkan pencernaan Anda, makanlah buah naga. Kandungan fiber atau serat yang tinggi dapat membantu pencernaan dan mengubati masaalah sembelit. 

10. Melambatkan usia Penuaan

Khasiat lainnya buah naga adalah untuk kecantikan dimana ianya dapat  memperlambat penuaan diri  ,ini kerana  antioksidan yang ada padanya membuatkan kulit akan tetap tegang dan  dengan baik.

11. Membantu meringankan batuk dan asma

Biji dari buah naga kaya dengan zat omega 3 dan omega 6 yang dapat membantu meringankan gangguan pada tekak bagi Anda yang menderita penyakit asma atau sedang batuk tidak berhenti-berhenti, maka dapat sedikit terubati tetapi bukanlah juga dapat dikatakan bahwa buah naga merupakan ubat untuk asma.

12. Membantu pertumbuhan dan kesehatan tulang serta melancarkan peredaran darah

Kalsium yang ada dalam buah naga akan menjaga kesehatan tulang dan gigi Anda. Dan juga zat besi serta fosfor akan membantu melancarkan peredaran darah dan membantu memperbaiki jaringan yang rusak dalam tubuh.



2. Manfaat buah naga untuk ibu hamil :

1. Menjaga kestabilan tekanan darah dan gula darah

Pemgambilan buah naga mampu untuk menjaga kestabilan tekanan darah dan gula darah pada ibu hamil sehingga dapat menghindari komplikasi kehamilan ini kerana tekanan darah dan gula  yang tinggi selama kehamilan dapat menyebabkan ibu hamil mengalami preeklamsia yang membahayakan keselamatan ibu hamil dan janin yang dikandungnya.

2. Mampu mencegah dan mengatasi kurang darah (anemia)

Buah naga juga dapat mencegah dan mengatasi kurang darah atau anemia. Pengambilan  buah naga, dapat mencegah anemia, sebab buah naga kaya akan zat besi sebagai penyusun utama sel darah merah.

3. Mampu meningkatkan imiunisasi (kekebalan tubuh)

Buah naga mengandungi vitamin C, yang berfungsi untuk meningkatkan kekebalan atau daya tahan tubuh. Dengan mengambil buah naga maka dapat mencegah serangan dari berbagai macam penyakit.

4. Menambah tenaga dan kekuatan

Ibu yang sedang hamil memerlukankan lebih banyak tenaga dalam menjalani aktiviti sehari-hari kerana perlu  membahagi zat dan nutrisi dengan janin yang dikandungnya. Buah naga sangat bermenafaat untuk ibu hamil sebab, dalam 100 gram buah naga mengandungi sekitar 9 - 14 gram karbohidrat yang berfungsi sebagai suplemen tenaga secara semulajadi. Ibu hamil yang mengambil buah naga, akan mendapatkan tambahan tenaga dan kekuatan.

5. Mencegah keguguran dan kelahiran prematur

Kandungan asid folat yang terdapat pada buah naga berfungsi untuk memperkuat janin, serta mencegah keguguran dan kelahiran pramatang.

6. Memperkuat tulang dan gigi

Kandungan mineral-mineral juga terdapat pada buah naga,iaitu : kalsium, magnesium, dan fosfor  bermanfaat untuk memperkuat tulang dan gigi. Mengambi buah ini membuat ibu hamil dan janin yang dikandungnya akan memiliki tulang yang kuat dan mencegah pereputan tulang.

7. Memperbaiki pencernaan

Bagi ibu mengandung buah ini mampu untuk memperbaiki pencernaan.  bagi Ibu mengandung mereka mudah mengalami sembelit atau susah buang air besar, ini kerana pengaruh hormon dan desakan janin dalam perut. Buah naga adalah buah yang kaya akan serat yang berfungsi untuk melancarkan pencernaan dan menjaga kesihatan usus.

8. Membantu perkembangan dan pertumbuhan janin

Menafaat buah naga untuk ibu hamil yang juga amat penting kerana ianya membantu perkembangan janin memnbuatkan bayi  dilahirkan dengan keadaan normal dan sihat.

Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya


Rabu, 6 Januari 2021

Menafaat Kopi Bagi kesihatan

Menafaat Kopi Bagi Kesihatan dan Kecantikan



http://sha3622.blogspot.com



Kopi mempunyai beberapa khasiat untuk tubuh,
. Ekstrak biji tanaman kopi inilah yang dikilang menjadi  serbuk kopi yang sering kita nikmati. Kopi sangat baik diminum
 sewaktu pagi kerana ianya merangsang minda.

Kopi Mengandungi Zat seperti berikut

  • Riboflavin (Vitamin B2): 11% dari AKG.
  • Asam pantotenat (vitamin B5): 6% dari AKG.
  • Mangan dan Kalium: 3% dari AKG.
  • Magnesium dan Niacin (B3): 2% dari AKG.

Kebaikan Kopi Bagi Kesihatan

1. Meningkatkan stamina
Kopi memiliki kandungan zat kafein yang tinggi. Adenosin dalam tubuh bekerja sebagai sel yang menyebabkan rasa 
mengantuk. Kafein dalam kopi mempengaruhi kinerja sel dan menjadikan pergerakannya lebih lambat.  Sehingga memberi
kesegaran lebih lama.

2. Mencegah kanser
Antioksidan pada kopi membantu menekan resiko gejala kanser pada tubuh. Kajian di Jepun pada sejumlah wanita 
yang mengambil kopi 2 kali sehari, resiko terjadinya kanser usus besar menurun sebesar 25%.

3. Kopi menjaga kesihatan mulut
Kopi memiliki sifat anti bakteri yang baik bagi kebersihan mulut. Hal ini dapat membantu penyembuhan gigi berlubang
, plak dan jangkitam gusi tetapi ia menyebabkan kekuningan pada gigi untuk menghimdarimya kita perlu berkumur 

4. Mengurangi resiko diabetes
Halangan penyerapan gula dapat dilakukan dengan pengambilan kopi. Kandungan zat asid klorogenat mambantu
 peningkatan pembentukan insulin. Para pakar telah membuktikan penyakit diabetes yang terjadi pada seseorang, 
dapat diturunkan sebanyak 50% dengan pengambilan kopi.

5. Mengurangi resiko penyakit Alzheimer dan Demensia
Alzheimer merupakan salah satu penyakit yang kebanyakan menyerang orang yang telah berusia 65 tahun ke atas. 
Kopi telah teruji dapat meningkatkan perlindungan terhadap penyakit yang berhubungan dengan degradasi fungsi 
saraf.

6. Mencegah Parkinson
Selain alzheimer, parkinson merupakan salah satu penyakit yang paling populer yang penyebabnya adalah 
degradasi fungsi saraf dalam tubuh manusia. Konsumsi kopi secara rutin dapat meningkatkan perlindungan 
terhadap penyakit parkinson.

7. Meningkatkan Mood
Banyak orang yang secara tidak sadar lebih bergairah dan ceria ketika meminum kopi. Kopi memang merupakan 
salah satu minuman yang dapat meningkatkan mood seseorang, tidak hanya itu ia juga dapat memberikan efek 
korelasi pada kebahagiaan.

http://sha3622.blogspot.com




Menafaat Kopi Bagi Kecantikan

Selain manfaatnya yang baik bagi kesihatan, kopi kerap digunakan sebagai bahan perawatan kecantikan. 
berikut beberapa menafaatnya.

8. Kopi untuk masker wajah
Campuran serbuk kopi banyak digunakan untuk membuatan masker muka  disalon-salon kecantikan. Kegunaannya 
menjadikan kulit tegang dan membuang sel kulit mati. kopi dapat digunakan sebagai krim anti virus untuk 
pembersihan muka.

9. Perawatan kulit kepala
Menurut kajian yang dijalankan kandungan kafein pada kopi menjadikannya sebagai anti kegutan.
 Antioksidan disini yang berperanan aktif untuk menjaga kulit kepala.


Selain manfaat bagi kesehatan dan kecantikan tersebut, kopi juga dipercaya dapat membantu mengatasi dan 
menjadi jalan penyuelesaian berbagai massalah seperti massalah berikut .

  1. Kopi dapat menghilangkan stress dan ketegangan.
  2. Kopi adalah teman santai dan kerja terbaik
  3. Kopi memberikan keadaan delesa
  4. Kopi dapat digunakan untuk mengubati sesak nafas
  5. Aroma kopi ini menenangkan.
  6. Kopi dapat memberikan keadaan badan tahan lama pada tubuh pada saat merasa mengantuk
  7. Kopi membantu melembutkan kulit
  8. Kopi membantu kelambatkan peroses penuaan 
  9. Kopi salah satu minuman yang dapat meningkatkan kewaspadaan.

Selain itu kopi juga harus di ambili dengan wajar MAKSIMUM 2 GELAS 1 HARI Agar khasiatnya dapat dirasakan  maksimal kerana kopi juga memiliki kesan samping yang cukup berbahaya.


Kesan Sampingan Kopi

  1. Kopi dapat menyebabkan kesukaran untuk tidur, kerana kafein yang terkandung didalamnya
  2. Kopi dapat menyebabkan jantung berdebar lebih kencang.
  3. Tidak sesuai diambil sebelum atau sesudah bersukan, kerana dapat mendatangkan bahaya
  4. Tidak sesuai di ambil ibu hamil secara berlebihan.
  5. Dilarang untuk pesakit darah tinggi
  6. Dilarang untuk pesakit radang usus.
  7. Kopi terlalu “Panas” daoat menyebabkan sakit kerongkong dan sariawan / panas dalam.
  8. Pengambilan kopi terlalu banyak menyebabkan kita terasa untuk kencing


Tips Pengambilan Kopi

Berikut adalah tips dalam pengambilan kopi
  • Minum maksimal 2 gelas 1 hari
  • Hindari minum di malam hari, 
  • Jangan mengambil kopi bersamaan dengan durian
  • Jangan mengambil m kopi dengan gula berlebih
  • Usahakan kopi di minum < 3 jam setelah di bancuh
  • kopi kalau diambil terlalu banyak akan kerap membuatkan kita membuang air kecil
  • Pengambilan kopi terbaik adalah tanpa dicampur gula
  • Pengambilan Kopi diwaktu pagi dapat merangsang otak
 
Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Dr Zakir Naik terbaru 2020 Malaysia, menerima tantangan pakar hindu SadhGuru, dakwah dr Zakir Naik, Zakir Naik ,study perbandingan seru

 


Jumaat, 18 September 2020

Kebaikan Kacang Walnut

   Kacang Walnut adalah salah satu makanan super yang wajib ada dalam daftar menu anda. Kacang ini berbentuk seperti jantung jika dilihat kulitnya, di satu sisi juga tampak seperti otak. Dan bukan kebetulan jika walnut adalah sahabat jantung dan otak anda!. Walnut rasanya lezat dan memberi banyak manfaat pada tubuh.

   Dalam bertambahnya usia, kemampuan otak juga mulai menurun. Sehingga sebaiknya kita menjaga kesihatan otak agar kemampuannya tidak cepat menurun. Salah satu cara untuk menjaga fungsi otak tetap maksimal adalah dengan mengambil segenggam walnut setiap hari. Uniknya kacang walnut ini bentuknya menyerupai otak. Walnut mengandungi banyak antioksidan, asam lemak omega 3, dan asam alfa linoleat (ALA) di dalamnya. ALA adalah asam lemak omega 3 yang biasa ditemukan dalam tanaman dan telah terbukti bermanfaat untuk meningkatkan fungsi jantung dan otak.


Manfaat Kacang Walnut dan Makanan Terbaik Untuk Otak
    
Sebuah penelitian dari David Geffen School of Medicine di UCLA mengungkapkan bahwa mengkonsumsi segenggam walnut bisa meningkatkan kemampuan berpikir seseorang dan meningkatkan performa otak mereka. Dalam penelitian tersebut terdapat partisipan yang berusia 20 hingga 90 tahun yang diminta melakukan tes fungsi kogniti. Hasilnya mereka mengkonsumsi sedikit walnut memiliki kemampuan di bawah partisipan yang  mengkonsumsi walnut setiap hari. Hasil penelitian diterbitkan dalam Journal of Nutrition health & Aging, seperti dilansir oleh Daily Health Post.
    Tak selamanya sebuah penelitian memberikan saran yang cukup sederhana seperti mengkonsumsi segenggam walnut setiap hari, sebagai bagian dari diet, untuk meningkatkan kemampuan kognitif seseorang.
 Ungkap Dr. Lenore Arab, ketua pengkaji

Kandungan khasiat pada Kacang Walnut

  • Antioksidan
  • Asam lemak omega 3
  • Serat Pangan
  • Kalori
  • Lemak Jenuh
  • Lemak tak jenuh tunggal
  • Lemak tak jenuh ganda
  • Kolesterol
  • Natrium
  • Kalium
  • Magnesium
  • Karbohidrat
  • Gula
  • Protein
  • Vitamin A, B6, B12, C, dan D 
Selain bermanfaat untuk otak yang sudah dijelaskan di atas dari hasil penelitian yang dilakukan, ada manfaat lain yang baik untuk kesehatan tubuh kita.

  

sha3622.blogsport.com


Manfaat Kacang Walnut Untuk Kesihatan


   1. Melindungi Jantung

    Kacang walnut mengandungi banyak asid lemak tidak banyak tunggal. selain itu, kacang walnut juga mengandungi asid linoleat, asid lemak omega 3, dan asid arakidonat yang dapat membantu menurunkan kadar kolesterol dan membantu meningkatkan kadar kolesterol HDL (Kolesterol Baik). Kacang walnut juga mengandung banyak antioksidan serta dapat membantu menurunkan pembentukan plak lemak di dinding dalam pembuluh darah sehingga dapat membantu mencegah terjadinya berbagai jenis penyakit jantung dan menurunkan resiko terjadinya Stroke.

   2. Mengurangi Peradangan

   Walnut juga diketahui mampu mengatasi penyakit peradangan seperti asma, psioriasis, eczema, atau arthritis.

  3. Baik untuk Ibu Hamil

   Wanita hamil sangat disarankan mengkonsumsi walnut. Kandungan Vitamin B kompleks yang tinggi serta vitamin lain seperti folat, riboflavin, thiamin, dan lainnya sangat diperlukan oleh ibu hamil.

  4. Mencegah Diabetes

   Kacang walnut dapat membantu mengatur kadar gula darah dan telah terbukti dapat mencegah terjadinya diabetes tipe 2 kerana mengandungi banyak asid lemak tidak jenuh gandaan. Kacang walnut juga membantu proses pembentukan insulin di dalam hati sehingga dapat membantu proses pencernaan glukosa (gula). Kacang walnut juga mengandungi berbagai jenis mineral, protein  nabati, dan serat yang dapat membantu proses pemecahan glukosa di dalam tubuh.

  5. Meningkatkan Kekebalan Tubuh

   Antioksidan yang ada dalam walnut membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan melindungi tubuh dari proses penuaan, kanser, dan penyakit saraf.

  6. Menyehatkan Kulit

   Kandungan Omega 3 pada walnut juga menguatkan membran sel kulit, mengunci kelembaban, dan nutrisi di dalamnya yang pada akhirnya membantu kulit bercahaya, dan mengeluarkan racun dari sel kulit. Walnut juga dapat melindungi kulit dari kekeringan. Biasanya walnut juga digunakan untuk terapi urutan, aroma terapi, dan produk kosmetik.

  7. Meningkatkan Daya Ingat dan Fungsi Kognitif

   Polifenol dan berbagai antioksidan di dalam kacang walnut juga dapat membantu membuat otak bekerja dengan lebih efisien. Asid alfa linoleat (suatu jenis asid lemak omega 3) di dalam kacang walnut dapat membantu melindungi sel-sel otak dari kerosakan akibat proses oksidasi, termasuk akibat protein beta amiloidal.

   Penyakit Alzheimer dapat dicegah dengan pengambilan kacang walnut, kerana dapat membantu menghilangkan pembentukan plak senil dan penumpukan amiloid di dalam otak, sehingga mencegah kematian sel-sel saraf di dalam otak.

  8. Mencegah Kanser

   Kacang walnut juga dapat menyahkan pertumbuhan sel-sel kanser kerana mengandungi berbagai jenis antioksidan dalam jumlah besar dan asam lemak omega 3 (asam linoleat) yang dapat menghapuskan perkembangan tumor.

   Fitosterol, vitamin E, dan melatonin merupakan beberapa jenis antioksidan yang terdapat di dalam kacang walnut, kerana kandungan fenol yang tinggi di dalamnya, maka kacang walnut dapat menghapuskan, proses pembelahan diri sel-sel kanser. Selain itu, kacang walnut juga mengandungi tannin telimagrandin yang merupakan antioksidan langka yang dapat membantu menghapuskan pertumbuhan sel kanser.

  9. Manfaat Lainnya
  • Membantu mengatasi gangguan tidur (melatonin)
  • Mengurangi pembentukan plak lemak di dalam dinding pembuluh darah (omega 3)
  • Mencegah terjadinya disfungsi endothelial
  • Melindungi tubuh dan kulit dari efek radikal bebas dan mengurangi proses oksidasi (antioksidan)
  • Mencegah pembentukan batu empedu
  • Membantu melembabkan kulit (minyak walnut)

               
Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.