Khamis, 24 April 2014

Khasiat Air Liur

Khasiat Air Liur Bagi Kesihatan Tubuh Bagi sesetengah orang, air liur seringkali terlihat menjijikkan. Padahal air yang berasal dari dalam mulut itu mempunyai peranan penting bagi kesihatan tubuh manusia.
Air liur (saliva) sebahagian besar dikeluarkan oleh tiga kelenjar utama iaitu kelenjar parotis, kelenjar sublingual dan kelenjar submandibula. Jumlah air liur yang dikeluarkan  berukuran 0,5 – 1,5 liter setiap hari tergantung pada tingkat perangsangannya.
Menurut Guyton & Hall dalam Textbook of Medical Physiology, air liur  mengandung dua jenis pengeluaran atau rembasan cairan yang utama iaitu rembesan serus yang mengandungi ptyalin (suatu alfa amylase) yang merupakan enzim untuk untuk menghadamkan karbohidrat dan rembesan mukus yang mengandung musin untuk tujuan  pelinciran atau perlindungan permukaan yang sebagian besar dihasilkan oleh kelenjar Parotid..
Cairan tipe mucus itu dirembaskan atau dikeluarkan setiap saat sepanjang waktu kecuali saat tidur yang pengeluaraninya lebih sedikit.
Dalam hal penghadaman, air liur berperanan dalam membantu penghadaman karbohidrat. Karbohidrat atau tepung sudah mulai dipecah sebahagian kecil dalam mulut oleh enzim ptyalin. Enzim dalam air liur itu memecah tepung (amylum) menjadi disakarida maltosa dan polimer glukosa kecil lainnya.contohnya waktu kita mengunyah nasi yang terasa tawar lama-kelamaan akan terasa manis akibat pecahnya zat tepung menjadi maltosa yang rasanya manis.
Selain dalam pencernaan air liur juga berperanan dalam kebersihan mulut. rembasannya penting mengekalkan kesihatan tisu-tisu rongga mulut. Rongga mulut mengandungi bakteria atau kuman patogen (memudaratkan) yang dengan mudah merosak jaringan dan menimbulkan plug digigi (gigi berlubang).
Air liur juga mencegah kerosakan dengan beberapa cara. 
Pertama, aliran air liur itu sendiri membantu membuang bakteria atau kuman patogen juga sisa makanan yang sokongan pemakanan metabolik untuk memberi bakteria itu sendiri.
Kedua, air liur mengandung beberapa faktor yang menghancurkan bakteria salah satunya adalah ion tiosianat dan beberapa cairan proteolitik terutama lisosim yang menghancurkan bakteria,membantu ion tiosianat membunuh bakteria,mencerna zahrah-zahrah makanan dan air liur mengandung antibodi protein yang menghancurkan bakteria.

Hasil carian imej untuk air liur
Selain berfungsi untuk kesehatan dalam tubuh, air liur juga diyakini dapat memberikan manfaat bagi luar tubuh.
Sejak zaman dahalu, secara naluri ketika ada jari-jari Anda yang terluka akibat tergores pisau,Anda akan mengisap luka tersebut dengan mulut. Haiwan pun demikian. Misalnya kucing, monyet, dan anjing, biasany membasuh tubuh dengan air liurnya ketika luka.
Nabi Muhammad SAW seperti yang diriwayatkan oleh Bukhari-Muslim mengisahkan, apabila ada sahabat yang tergores kemudian luka, maka beliau membaca doa kemudian air liurnya disapukan pada tangan kanannya, lalu diusapkan pada luka orang itu sembari membaca doa yang berbunyi “ALLAHUMMA ROBBINNAS ADZHABILBAS ISYFI ANTASY-SYAFII LAA SYIFA-A ILLA SYIFA-UKA LAA YUGODIRU SAQOMAN”.
Sementara itu, berdasarkan kajian yang pernah dilakukan di Jepun pada tahun 2001 . Air ludah mengandung 40 sampai 50 protein. Tiap protein punya fungsi yang berbeza-beza. Satu protein untuk mebuang debu, sinar, dan bahan kimia. Duntuk kesihatan protein itu di dalamnya ada 3 protein yang khusus untuk mikrorganisme.
Diyakini dengan meminum air suam sewaktu bangun dari tidur bermanafaat untuk kesihatan kerana air suam yang bercampur dengan air liur menguatkan imiun badan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan