Jumaat, 4 April 2014

Tips mempertajam daya ingat

Memiliki daya ingat yang baik sangat diperlukan dalam segala  keadaan.
Tips mempertajam daya ingat   :kerusakan-otak
  1. Usahakan melakukan senaman otak. Senaman otak dapat dilakukan dengan cara memberikan beberapa pertanyaan yang anda harus jawab sendiri. Seperti, menyebutkan 10 barang yang ada di dapur, 10 barang yang ada di ruang kerja atau ruang sekolah, atau pertanyaan lainnya.
  2. Seperti tubuh, otak juga memerlukan zat atau makanan untuk daya ingat yang lebih baik. Jenis makanan yang baik  atau makanan untuk otak iaitu sayuran yang berwarna hijau (Bayam dan sayuran yang berwarna hijau lainnya) serta ikan (dalam hal ini ikan tuna dan ikan salmon).
  3. Semua organ tubuh kita tidak terkecuali otak memerlukan air  agar lebih optimal. Dalam  hal ini, minum air putih yang cukup merupakan hal yang sangat bermanfaat untuk mempertajam daya ingat . sebaiknya minum air putih 8 gelas air putih setiap harinya.
  4. Usahakan mengistirahatkan otak  sesudah bekerja seharian. Tidur merupakan cara yang paling efektif untuk merehatkan otak dan fikiran . Agar, otak lebih tenang serta mampu bekerja sepenuhnya dalam membantu aktiviti seharian yang sangat memerlukan pemikiran disamping tubuh kita. Dengan istirahat atau tidur dapat mempertajam daya ingat otak kita. 
  5. Mengisi kata-kata yang tersembunyi di teka-teki silang merupakan cara yang sangat baik untuk melatih mempertajam daya ingat kita
  6. Berusaha mengingat kenangan masa lalu yang indah merupakan salah satu tips mempertajam daya ingat. Seperti kenangan dengan teman-teman anda waktu disekolah maupun di bangku kuliah maupun kenangan indah lainnya.
  7. Usahakan bersenam  setiap pagi. kerana senaman sangat baik untuk kesihatan dan memperlancar peredaran darah di tubuh termasuk di otak   mampu mempertajam daya ingat

Makanan terbaik untuk kesihatan otak anda

Kesemua makanan ini bukan saja lazat dan menyelerakan, malah sangat berkhasiat untuk kesihatan otak anda supaya lebih cerdas, memori sentiasa segar dan mampu mudah mengingat. 

Coklat atau koko
Coklat sebenarnya sangat berkhasiat kerana ia mengandungi 'antioxidants' paling bertenaga  yang penting untuk membantu meningkatkan aliran darah yang membawa oksigen ke otak.

Ikan
Asid lemak atau dikenali sebagai omega3 yang terkandung dalam ikan amat bermanfaat untuk tubuh.contoh, omega3 membekalkan banyak oksigen ke otak lalu membolehkan otak anda menyimpan banyak maklumat baru di samping mengekalkan memori lama atau yang sedia ada.  Antara jeinis ikan yang mempunyai banyak asid lemak ialah ikan haring, salmon dan tuna.


Kekacang dan Bijian
Pelbagai jenis makanan yang mengandungi kekacang  dan biji-
bijianseperti hazelnut, kacang tanah, almond, walnut, pecans dan sebagainya adalah benar-benar baik untuk kesihatan otak. Hal ini demikian kerana ia juga mengandungi Omega-3 serta 
Omega-6. Ia telah diketahui  sebagaianti-depressants kerana mereka membantu anda berfikir positif.

Sayuran Hijau
Sayuran hijau seperti kobis, bayam dan lain-
lain sangat bagus untuk otakanda kerana menmgandungi vitamin B6, vitamin B12 yang sangatmembantu ketika kita perlu mengingati maklumat lama dan memprosesmaklumat  yang baru saja anda pelajari.

Serbuk Kari
Kari mengandungi antioksidan yang melawan penuaan otak dan memelihara fungsi kognitif semasa  
umur manusia semakin
meningkat .Kari  juga mengandungi antioksidan untuk melawan kerosakan 'radial' bebas yang menyebabkan peradangan dan penyakit lain.

Buah Beri
Beri yang penuh dengan antioksidan sangat baik dalam meningkatkan
kemampuan belajar secara keseluruhan sementara flavenoid sangat baik untuk 
meningkatkan memori. 

Teh 
 Teh hitam mengandungi catechin  sangat bermanfaat bagi otakKatekin membuat fikiran segar dan 
tajam, juga mencegah keletihan mental. Baik teh hitam dan teh hijau sangat baik untuk kesihatan.

Tiram
Tiram  kaya dengan zat besi dan                             zink  yang memelihara  otak sentiasa tajam dan berkemampuan untuk meningkatkan daya 
ingatan. Ini adalah makanan laut kedua yang paling sihat dan sangat berguna bagi otak manusia.

Telur
Telur mengandung vitamin B12 dan lesitin.  Vitamin B12 bukan sahaja 
mencegah penyusutan otak yang terjadi akibat penuaan, tetapi juga mencegah penyakit Alzheimer. 
Walaupun  telur mengandung kolesterol yng tinggi tetapi ia juga mengandungi choline yang tinggi, yang merupakan bahan pembinaan sel otak.

Bijirin
Semua jenis bijirin terdiri daripada vitamin B6 yang penuh dengan timin,sangat 
berguna untuk meningkatkan memori. Bijirin juga meningkatkan aliran darah ke otak dan amat 
diperlukan dalam  membantu fungsi otak.

Kismis 
Kismis menguatkan saraf dan menghilangkan letih".

1 ulasan:

  1. Daya ingatakan akan tajam bila sering kita gunakan. Jadi selalu gunakan dan jangan malas tuk gunakan otak.. tipssehatmu.com

    BalasPadam