Isnin, 7 Julai 2014

Menafaat dan khasiat ikan - Fully benefit and nutrients in fish

Menafaat dan khasiat ikan

sha3622.blogspot.com
 Ikan adalah salah satu sumber makanan yang paling baik diambil kerana memiliki banyak maenafaat. 
 makan ikan sangat disarankan, kerana dipercaya dapat mencegah penyakit jantung.  
Beberapa kajian kesihatan yang mengaitkan khasiat ikan dengan jantung memperlihatkan bahawa khasiat ikan sangat berkait rapat dengan organ jantung, Pada kala ini pun sudah lebih dari 5000 kajian di dunia yang melaporkan khasiat ikan terhadap kesihatan jantung. Salah satu kajian terawal adalah yang dilakukan oleh dua pengkaji Denmark di tahun 1970. Mereka menemui fakta rendahnya kes kematian orang Eskimo akibat penyakit jantung  walaupun mereka banyak mengambili makanan berlemak tinggi. ternyata rahsia disebalik fakta ini adalah orang Eskimo memiliki kebiasaan untuk memakan daging ikan.sha3622.blogspot.com

Khasiat Ikan

Bukan hanya jantung sahaja yang boleh di sembuhkan oleh khasiat ikan, beberapa penyakit lain pun dapat disembuhkan oleh khasiat ikan dan berikut adalah beberapa khasiat yang bolah didapati daripada ikan


  1. Khasiat yang terkandung dalam ikan boleh menyekat risiko terjadinya strok dan serangan jantung, ini adalah kerana ianya mengandungi asid lemak dan omega-3 yang  diperlukan oleh otak. Mengambil ikan secara tetap dan kerap  boleh mengurangkan risiko penyakit jantung pada lelaki dan wanita.
  2. Rendah lemak,  sebahagian besar ikan memiliki kandungan jumlah lemak yang paling rendah dibandingkan sumber protein haiwan yang lainnya terutama ikan tuna sirip kuning.
  3. Sumber protein, vitamin, dan mineral, kelebihan pada ikan ini adalah tubuh mampu menyerap lebih zat yang terdapat dalam ikan kerana  ikan memiliki kandungan vitamin A, vitamin D, fosfor, magnesium, selenium, yodium dan kalsium. Pada dasarnya ikan memiliki sumber protein  yang sama dengan daging lembui, tapi kelebihan ikan adalah tidak memiliki lemak yang tinggi.
  4. Khasiat ikan dapat mengurangi kolesterol LDL (kolesterol jahat), ini karena ikan memiliki kandungan lemak tepu yang paling sedikit  berbanding dengan protein ynag terdapat pada haiwan lain seperti daging ayam,
  5. Khasiat lain  ikan ialah dapat mengurangi peradangan dan sakit sendi,  ini adalah kerana ikan memiliki kandungan asid lemak omega-3 ikan tuna, salmon, makarel ataupun sardin yang boleh menghilangkan resiko peradangan dan sakit sendi.
  6. Khasiat yang terkandung dalam ikan dapat menambah zat pada otak,  ini disebabkan oleh khasiatya yang mengandungi asid lemak omega-3 yang sangat penting untuk otak. pengambilannya  sangat diperlukan untuk meningkatkan stamina otak.


Semua kandungan positif yang terdapat dalam ikan tidak akan kita dapati kalau kita memilih ikan yang salah. Bukan salah jenis ikannya  tetapi salah memilih ikan yang tidak dalam keadaan segar atau salah dalam proses pengolahannya. 

Para pengkaji tidak memberikan penjelasan terperinci tentang jenis ikan apa  yang memberikan khasiat ikan yang terbaik. Tapi, ikan salmon dipercaya memiliki kandungan omega-3 yang cukup tinggi. Dan beberapa pemorsesan sebenarnya cukup baik untuk ikan. Tapi, pemorsesan dengan cara menigoreng atau membakar dengan sapuan mentega  akan meningkatkan kadar lemak, jadi tidak digalakkan untuk cara yang sedemikian. Selain itu minyak masak yang dipanaskan akan menurunkan kadar omega-3 dalam ikan sehingga keberkesanannya pada jantung berkurangan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan