Selasa, 1 Julai 2014

Khasiat Buah Betik Baik Untuk Penyakit Buasir (Papaya Fruit Nutrition Is Good For Hemorrhoids)

Buah betik sha3622.blogspot.com
Mempunyai nama latin iaitu Carica papaya dan termasuk dalam keluarga Caricaceae. Pokok Berik ini berasal dari daerah Mexiko dan kebiasaannya di tanam di pekarangan rumah atau kebun.. Buah  betik  yang sudah matang berwarna oren rasanya manis dan mengandung banyak air.

Meski buah  betik  termasuk buah yang murah dan mudah didapat, namun , buah  betik  dipercayai memberi banyak menafaat bagi manusia. baik darisegi kesehatan maupun kecantikan.


 Zat yang terkandung dalam buah betik :-Vitamin A (1.750 IU)
Vitamin B ( 0.03 mg)
Riboflavin (0.04 mg)
Niacin (0.3 mg)
Vitamin C (56 mg)
Kalsium (20 mg)
Zat Besi (0.3 mg)
Fosfor (16 mg)
Kalium (470 mg)
Lemak (0.1 gr)
Karbohidrat (10 gr)
Protein (0.6 gr)
Kalori (39)


Menafaat dan Khasiat Buah Betik


Berkat kandungan Zat di dalamnya, buah betik  menjadi buah yang sangat berkhasiat bagi kesehatan. Berikut ini beberapa khasiat dari segi kesihatan kesehatan dari buh pepaya untuk tubuh manusia.

Mengatasi Gangguan Pencernaan

Buah  betik mengandung enzim papain dan serat yang dapat membantu mengatasi masalah perut dan gangguan pencernaan seperti susah buang air besar dan efektif untuk mencegah buasir. Kajian juga membuktikan bahwa kandungan papain dalam buah  betik  dapat membunuh parasit yang mengganggu aktivitas pencernaan didalam usus.

Mencegah Selsema

Kandungan vitamin C pada buah pepaya dapat memperbaiki sistem imiun tubuh dan mencegah serangan penyakit seperti batuk,selsema, sehingga kanser

Menjaga Kesehatan Buah Pinggang

Selain buahnya, biji pepaya juga mengandung Zat penting untuk kesehatan. Biji  buah betik  mengandung flavonoid dan phenotic, iaitu zat aktif yang berperanan penting dalam menjaga kesehatan buah pinggang.

Mencegah Serangan jantung dan Stroke

Kandungan antioksidan yang tinggi pada  buah betik  dapat untuk menghalang pengoksidaan kolesterol dan dapat menurunkan risiko penyakit kardiovaskular seperti serangan jantung dan stroke.

Mempertajam Penglihatan

Jika Anda memiliki masalah kesehatan mata, sebaiknya rajin-rajinlah mengambil untuk menghalang pengoksidaan kolesterol. Buah ini mengandung betakaroten yang dapat ditukarkan menjadi vitamin A untuk menjaga kesehatan mata Anda.

Mencegah penuaan 

Kandungan antioksidan di dalam   buah betik bermenafaat melawan radikal bebas yang dapat menyebabkan berbagai masalah di kulit seperti bintik-bintik, kedutan,dan sebagainya.

Kesehatan Kulit

Kandungan vitamin A, C dan E sendiri baik untuk kesehatan kulit. Selain membantu melembabkan, vitamin tersebut juga dapat membantu mengembalikan kulit kusam menjadi cerah dan lebih segar.

Kecergasan Leleaki

Kandungan enzim arginine di dalam  buah betikberkesan meningkatkan aliran darah

Antiradang

Kandungan papain dan chymopapain dapat meredakan peradangan dan mempercepat penyembuhan luka terbakar. Menafaat inilah yang digunapakai dalam membantu menyembuhkan berbagai luka di kulit,  dan berbagai penyakit kulit lainnya.

Kesehatan Pencernaan

Tidak hanya memperlancar buang air besar, buah betik juga  membantu membersihkan usus dari racun-racun yang secara tidak sengaja diserap oleh tubuh. Ianya juga membersihkan bahagian usus dan membawanya melalui saluran pembuangan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan