Rabu, 21 Mei 2014

Khasiat Daun Ketumbar

Daun ketumbar atau Coriandrum sativum adalah tanaman rempah yang digunakan sebagai bahan pelazat masakan. Daun ketumbar yang seakan bentuknya dengan daun sup juga mempunyai khasiat tersendiri yang diantaranya ialah ;

Khasiat Daun Ketumbar

        

Berkhasiat untuk melancarkan pencernaan,juga, penambah nafsu makan,mengubati selsema,,demam campak, radang payudara, dan kembong, daun ketumbar juga memiliki juga memiiki berbagai khasiat lain yang diantaranya :
  • Menurunkan kadar kolesterol jahat dalam tubuh manusia, kandungan zat Flavonoid dalam daun ketumbar dapat menyahkan penyerapan kemudian dibuang terus tanpa diserap melalui peredaran darah
  • Daun ketumbar juga berguna untuk membersihkan darah, racun-racun yang ada dalam darah akan di neutralkan
  • Berkhasiat untuk membuangkan radikal bebas yang dapat mengakibatkan oksidan, sebatian asid dan asid klorogonik boleh juga menghalang kulit dari kedutan akibat proses oksidan radikal bebas yang berbahaya
  • Khasiat lain daun ketumbar juga ialah dapat menjadi anti biotik secara semulajadi, gangguan pencernaan seperti cirit-birit dapat diatasi dengan khasiat antibiotik tersebut.
  • Kandungan zat sebatian kaemferol dapat menimbulkan  rasa selesa,menjadikannya terapi penghilang keteggangan (stress)
Diantara kandungan zat pada daun ketumbar yang kami ambil dari wikipedia ialah : kamfena,dekanal,myrcene, a-terpinene, sabinene,linalool, asam oktadasenat,geraniol, ocimene,desilaldehida, trantridecen, d-mannite, asid petroselinat,  skopoletin, p-simena, dan felandren.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan