Daun ketumbar atau Coriandrum sativum adalah tanaman rempah yang digunakan sebagai bahan pelazat masakan. Daun ketumbar yang seakan bentuknya dengan daun sup juga mempunyai khasiat tersendiri yang diantaranya ialah ;
Khasiat Daun Ketumbar
Berkhasiat untuk melancarkan pencernaan,juga, penambah nafsu makan,mengubati selsema,,demam campak, radang payudara, dan kembong, daun ketumbar juga memiliki juga memiiki berbagai khasiat lain yang diantaranya :
- Menurunkan kadar kolesterol jahat dalam tubuh manusia, kandungan zat Flavonoid dalam daun ketumbar dapat menyahkan penyerapan kemudian dibuang terus tanpa diserap melalui peredaran darah
- Daun ketumbar juga berguna untuk membersihkan darah, racun-racun yang ada dalam darah akan di neutralkan
- Berkhasiat untuk membuangkan radikal bebas yang dapat mengakibatkan oksidan, sebatian asid dan asid klorogonik boleh juga menghalang kulit dari kedutan akibat proses oksidan radikal bebas yang berbahaya
- Khasiat lain daun ketumbar juga ialah dapat menjadi anti biotik secara semulajadi, gangguan pencernaan seperti cirit-birit dapat diatasi dengan khasiat antibiotik tersebut.
- Kandungan zat sebatian kaemferol dapat menimbulkan rasa selesa,menjadikannya terapi penghilang keteggangan (stress)
Diantara kandungan zat pada daun ketumbar yang kami ambil dari wikipedia ialah : kamfena,dekanal,myrcene, a-terpinene, sabinene,linalool, asam oktadasenat,geraniol, ocimene,desilaldehida, trantridecen, d-mannite, asid petroselinat, skopoletin, p-simena, dan felandren.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan