Ahad, 25 Mei 2014

Manusia & penuaan

Tanda-tanda penuaan


Setiap yang hidup akan mati dan tidak kekal selama-lamanya walaupun begitu juga organ-organ didalam dan diluar badan kita, penuaan pada masa yang berlainan.

Nabi s.a.w bersabda:

"Berubatlah, sesungguhnya Allah Azza Wajalla tidak meletakkan (kepada manusia) sesuatu penyakit melainkan diturunkan untuknya (penyakit tersebut) penawar kecuali satu penyakit (tiada ubat baginya). Lalu para sahabat bertanya apakah dia? (penyakit yang tiada ubat itu ya Rasulullah) lalu Rasulullah menjawab, Tua (mati)"

OTAK  
Bermula penuaan pada usia 20 tahun. Apabila kita menjadi lebih tua, bilangan sel-sel saraf atau neuron dalam otak menurun. Ia bermula dengan sekitar 100 bilion, tetapi dalam usia 20-an, nombor ini mula merosot.

Pada usia 40 tahun, ia boleh kehilangan sehingga kepada 10,000 setiap hari, yang mempengaruhi ingatan, penyelarasan dan fungsi otak. Malah neuron adalah penting, ia sebenarnya kemerosotan jurang antara sel-sel otak yang mempunyai impak besar, kata Dr Wojtek Rakowicz, seorang pakar neurologi perunding di Imperial College Healthcare NHS Amanah di London.

Kita menganggap rambut beruban dan berkedut adalah tanda-tanda awal penuaan, tetapi beberapa bahagian badan anda telah dipakai lama sebelum anda melihatnya menjadi tua.

Ini jurang kecil antara akhir satu saraf sel otak dan lain dikenali sebagai sinaps. Tugasnya adalah untuk memastikan aliran maklumat dari satu sel yang lain. 

USUS 
Bermula penuaan pada usia 55 tahun. Usus yang sihat mempunyai keseimbangan yang baik antara bakteria bahaya dan baik. Tetapi tahap bakteria kejatuhan usus yang ketara selepas 55 tahun, terutamanya di usus besar, kata Tom MacDonald, profesor imunologi di Barts, Dan sekolah perubatan London, menyebabkan kita mengalami masalah pencernaan dan meningkatkan risiko penyakit usus.cenderung mengelami sembelit adalah sebahagian dari faktor umur kerana aliran jus pencernaan dari perut, hati, pankreas dan usus kecil menurun.

PAYUDARA.
Mula penuaan pada usia 35 tahun. Pada pertengahan 30an, payudara wanita mula susut akibat dari kehilangan tisu dan lemak  (mengurangkan saiz dan ketegangan). Kekenduran bermula pada usia 40 tahun dan areola (kawasan sekitar puting) mula mengecut, risiko kanser payudara. Walaupun dengan usia, ia tidak berkaitan dengan perubahan fizikal pada payudara. Lebih bermungkinnan lagi, kata Gareth Evans,  pakar kanser payudara di Hospital St Mary, Manchester, sel-sel kita menjadi rosak akibat faktor umur akibatnya, gen yang mengawal pertumbuhan sel boleh berubah, menyebabkan kanser.

PUNDI KENCING. 
Bermula penuaan pada usia 65 tahun. Kehilangan kawalan kencing adalah lebih berkemungkinan apabila anda mencapai usia 65 tahun. Pundi kencing mula menguncup dengan tiba-tiba, walaupun ia tidak penuh. Wanita lebih terdedah kepada masalah pundi kencing seperti, selepas putus haid, penurunan tahap estrogen membuat tisu dalam tiub uretra dimana air kencing melalui, nipis dan lemah. Ia mengurangkan sokongan pundi kencing, kapasiti pundi kencing bagi orang dewasa yang lebih tua secara amnya adalah kira-kira setengah bahawa dari orang yang lebih muda - kira-kira dua cawan dalam cawan berusia 30 tahun dan satu dalam 70 tahun. Ini menyebabkan lebih kerap ke tandas,   bermaksud pundi kencing tidak boleh mengosong air kencing sepenuhnya. Ini boleh membawa kepada jangkitan saluran kencing.

PARU-PARU.
Mula penuaan pada usia 20 tahun. Kapasiti paru-paru secara perlahan-lahan mula berkurangan dari usia 20an. Pada usia 40 tahun, sesetengah orang sudah mengalami sesak nafas. Ini adalah sebahagiannya kerana otot dan tulang rusuk yang mengawal pernafasan mengeraskan. Ia kemudian sukar untuk bekerja paru-paru dan juga bermakna udara beberapa kekal dalam paru-paru selepas bernafas keluar menyebabkan sesak nafas. Berumur 30, lelaki boleh menyedut dua pain udara dalam satu nafas. Menjelang 70, ia turun kepada satu.

SUARA 
Bermula penuaan pada usia 65 tahun. Suara kita akan menjadi tenang dan serak dengan usia ini. Tisu lembut di dalam kotak suara (larinks) lemah menjejaskan nada, kenyaringan dan kualiti suara. Suara seorang wanita boleh menjadi nyaring dan lebih rendah nadanya, manakala seorang lelaki yang mungkin menjadi lebih nipis dan lebih tinggi suaranya.

MATA 
Mula penuaan pada usia 40 tahun. Memakai cermin mata adalah kebiasaan berbanding pada usia 40-an sebagai kegagalan penglihatan selalunya lama rabun, yang mempengaruhi keupayaan kita untuk melihat objek dari jarak dekat.Apabila umur kita, keupayaan mata untuk memberi tumpuan merosot kerana otot mata menjadi lemah, kata Andrew Lotery, profesor oftalmologi di Universiti Southampton.
JANTUNG 
Bermula penuaan pada usia 40 tahun. Jantung mengepam darah kurang berkesan ke seluruh badan kita apabila meningkat usia. Ini adalah kerana saluran darah menjadi kurang elastik, manakala arteri boleh mengeras atau tersumbat kerana deposit lemak yang terbentuk pada arteri koronari disebabkan oleh memakan lemak yang terlalu banyak tepu. Bekalan darah ke jantung yang kemudiannya dikurangkan, menyebabkan angina menyakitkan. Lelaki lebih dari 45 tahun dan perempuan lebih 55 tahun adalah pada risiko serangan jantung. Satu kajian baru-baru ini ke oleh Lloyds Farmasi mendapati purata orang di UK mempunyai 'umur jantung lima tahun lebih tua daripada umur kronologi mereka yang sebenar, mungkin disebabkan kegemukan dan kurang bersenam.

HATI  
Bermula penuaan pada usia 70 tahun. Ini adalah organ dalam badan yang seolah-olah menentang proses penuaan. 'Sel-sel mempunyai kapasiti luar biasa untuk tumbuh semula,' diterangkan oleh David Lloyd, Juru perunding pakar bedah hati di Leicester Royal Infirmary. Beliau berkata, bahawa dia  boleh mengeluarkan sebahagian hati semasa pembedahan dan ia akan membesar ke saiz hati yang lengkap dalam tempoh tiga bulan. Jika penderma tidak minum, menggunakan dadah atau mengalami jangkitan, maka ia adalah mungkin untuk transplantasi hati yang berusia 70 tahun ke 20 tahun.
BUAH PINGGANG 
Mula penuaan pada usia 50 tahun. Dengan buah pinggang, bilangan unit penapisan (nefron) yang menyingkirkan bahan buangan daripada aliran darah mula untuk mengurangkan pada pertengahan umur. Satu kesan ini adalah ketidak mampuan mereka untuk mematikan pengeluaran air kencing pada waktu malam, menyebabkan perjalanan yang kerap ke bilik air. Buah pinggang orang yang berusia 75 tahun akan menapis hanya separuh jumlah darah dari yang  berusia 30 tahun.

PROSTATE
Mula penuaan pada usia 50 tahun. Prostat sering menjadi besar dengan usia, yang membawa kepada masalah untuk membuang air kecil, kata Profesor Roger Kirby, pengarah Pusat Prostat di London. Ini dikenali sebagai hiperplasia prostatik benign dan menjejaskan separuh daripada lelaki lebih dari 50, tetapi jarang sekali orang-orang di bawah 40. Ia berlaku apabila prostat menyerap sejumlah besar testosteron, hormon seks lelaki akan meningkatkan pertumbuhan sel-sel prostat. Prostat biasa adalah saiz walnut, tetapi keadaan ini boleh meningkatkan menjadi saiz sebiji buah limau.

TULANG 
Mula penuaan pada usia 35 tahun. Sepanjang kehidupan kita, tulang lama dipecahkan oleh sel-sel yang dipanggil osteoclasts dan digantikan oleh sel-sel tulang bangunan yang dipanggil osteoblas perolehan tulang proses yang dikenali sebagai,' jelas Robert Moots, profesor rheumatologi di Aintree Universiti Hospital di Liverpool. Pertumbuhan tulang kanak-kanak adalah pantas rangka mengambil masa hanya dua tahun untuk memperbaharui dirinya sepenuhnya. Pada orang dewasa, ini boleh mengambil masa 10 tahun. Sehingga usia 20-an pertengahan kita, ketumpatan tulang masih meningkat. Tetapi pada 35 kehilangan tulang bermula sebagai sebahagian daripada proses penuaan semula jadi. Ini menjadi lebih pesat di kalangan wanita selepas menopaus dan boleh menyebabkan osteoporosis tulang-penipisan keadaan. Mengecut dalam saiz dan kepadatan tulang boleh membawa kepada kehilangan ketinggian. Tulang di melayukan atau runtuh antara vertebra. Kita kehilangan dua inci tinggi dengan masa yang kita berada 80.

GIGI 
Mula penuaan pada usia 40 tahun. Apabila umur meningkat, kita menghasilkan air liur yang kurang, yang mencuci bakteria, jadi gigi dan gusi lebih terdedah kepada kereputan. Susut gusi apabila tisu hilang dari gusi di sekeliling gigi - adalah perkara biasa di kalangan orang dewasa lebih 40.

OTOT 
Mula penuaan pada usia 30 tahun. Otot akan sentiasa membina dan dirobohkan, satu proses yang seimbang di kalangan orang dewasa muda. Walau bagaimanapun, dengan masa yang kita berada pada usia 30, kerosakan adalah lebih besar daripada tokokan, dijelaskan oleh Profesor Robert Moots. Setelah dewasa mencapai 40, mereka mula kehilangan antara 0.5 dan 2 peratus otot mereka setiap tahun. Senaman yang tetap boleh membantu mencegah ini.

PENDENGARAN 
Bermula penuaan pertengahan tahun 50an. Lebih separuh daripada orang lebih daripada 60an akan kehilangan pendengaran kerana umur mereka, mengikut Royal National Institute untuk Orang Pekak, keadaan, dikenali sebagai presbycusis, berlaku kerana kehilangan 'sel-sel bulu', sel-sel deria kecil pada bahagian dalam telinga yang mengesan getaran bunyi dan menghantar mereka ke otak.

KULIT 
Bermula penuaan pertengahan tahun 20an. Kulit mula penuaan semulajadi dalam pertengahan 20-an. Menurut Dr Andrew Wright, seorang perunding dermatologi dengan Bradford NHS Trust, semakin berumur, pengeluaran yang lebih kolagen protein yang bertindak sebagai perancah ke kulit melambatkan, dan elastin, bahan yang membolehkan kulit sehat kembali ke tempatnya, mempunyai kurang terkeluar dan bahkan boleh pecah. Sel-sel kulit mati tidak menumpahkan dengan cepat dan perolehan sel kulit baru mungkin dapat mengurangkan sedikit. Ini menyebabkan kedutan halus dan nipis, kulit telus walaupun tanda-tanda awal mungkin tidak muncul sehingga pertengahan tahun 30-an (kecuali dipercepatkan dengan merokok atau terkena sinaran matahari yang lampau).

RASA DAN BAU 
Mula penuaan pada usia 60 tahun. Kita mula di dalam kehidupan dengan kiraan 10,000 tunas rasa yang bertaburan di atas lidah. Nombor ini boleh mengurangkan separuh kemudian dalam hidup. Selepas kita berpaling 60, rasa dan bau secara beransur-ansur penurunan, sebahagiannya sebagai hasil daripada proses penuaan yang normal. Ini boleh dipercepatkan dengan masalah seperti polip dalam rongga hidung atau sinus. Ia juga boleh menjadi kesan lama bertahun-tahun merokok.

KESUBURAN 
Mula penuaan pada usia 35 tahun. Kesuburan wanita mula menurun selepas 35, bilangan dan kualiti telur dalam ovari mula jatuh. Lapisan rahim boleh menjadi lebih nipis, kurang kemungkinan untuk telur yang disenyawakan mengambil, dan juga mewujudkan persekitaran yang tidak serasi (berlawanan) dengan sperma. Kesuburan lelaki juga mula menurun sekitar usia ini. Lelaki yang menunggu sehingga 40-an mereka sebelum memulakan sebuah keluarga mempunyai peluang yang lebih baik daripada rakan mereka yang mempunyai keguguran, kerana kualiti sperma mereka yang lemah.

RAMBUT 
Bermula penuaan pada usia 30 tahun. Keguguran rambut lelaki biasanya bermula di usia 30an. Rambut dibuat dalam kantung kecil di bawah permukaan kulit, yang dikenali sebagai follices. A rambut biasanya tumbuh dari folikel setiap selama kira-kira tiga tahun, kemudian menumpahkan, dan rambut baru tumbuh. Walau bagaimanapun, dengan corak kebotakan lelaki, perubahan dalam tahap testosteron dari awal 30an mereka menjejaskan kitaran ini, menyebabkan folikel rambut mengecut. Setiap rambut baru adalah lebih nipis daripada satu sebelumnya. Akhirnya, yang tinggal itu adalah folikel rambut yang lebih kecil dan tunggul nipis rambut yang tidak membesar ke permukaan kulit. Kebanyakan orang akan mempunyai beberapa rambut yang beruban dengan usia 35 tahun. Apabila kita masih muda, rambut kita berwarna oleh pigmen yang dihasilkan oleh sel-sel di dalam folikel rambut yang dikenali sebagai melanosit. Apabila kita meningkat tua, melanosit menjadi kurang aktif, jadi kurang pigmen dihasilkan, pudar warna, dan rambut kelabu tumbuh sebaliknya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan