Jumaat, 30 Mei 2014

Khasiat Kunyit

Kunyit


Kunyit merupakan salah satu rempah yang biasa dijadikan barang  dapur.  Selain dijadikan sebagai bahan dalam  masakan, kunyit yang memiliki nama latin Curcuma Domestica Val ini juga sering dijadikan jamu dan bahan ramuan ubat tradisional.
Didalam kunyit terdapat kandungan kurkumin (Curcmin) adalah bahan penyembuh terbaik, ianya sangat bermenafaat dalam mencegah tanda awal kanser.Kelakangan ini, semakin banyak produk-produk kecantikan   menggunakan bahan dasar kunyit. Hal tersebut tidak lain kerana kunyit memang bermanfaat untuk kecantikan. Salah satunya untuk menghaluskan kulit dan menghilangkan noda hitam di wajah.

Kunyit digunakan secara meluas sewaktu wanita bersalin, anti Radang sangat berkesan dalam menanagani masaalah berkaitan kulit seperti jangkitan kuman,bengkak atau cedera.

Kurkumin bahan yang terdapat dalam kunyit sangat berkesan dalam meneutralkan redikal bebas yang merosakkan sel-sel badan.Redikal bebas adalah bahan kimia yang terdapat dalam badan akibat dari persekitaran dan mengambil makanan dan gaya hidup yang tidak sihat yang menyebabkan terjadinya sel kenser juga menyebabkan penuaan kulit Kurkumin yang bersifat antioksida mampu mengatasi masaalah ini.

Kajian oleh Prof.Bharat Aggarwal dari US penggunaan Abstrak Kurkumin yang terkandung dalam kunyit mampu mengecilkan saiz tumor dengan menyekat pembuluh darah yang menyalurkannya ke sel kanser.

Kurkumin ini juga membantu dalam mencegah kemurungan Alzheimer. Sewaktu dahulu dunia perubatan mempercayai Neuron otak tidak membiak selepas zaman kanak-kanak.Kajian terbahru menyangkal kenyataan ini, kurkumin dapat merungkai masaalah penurunan aktiviti otak.

Kajian yang dijalankan di Amarika Syarikat juga mendapati Kurkumin membantu memperbaiki Endothelial iaitu merupakan lapisan salur darah kerosakkannyalah penyebab utama penyakit Jantung kerana ketidakupayaan mengawal tekanan darah , pembekuan darah dan faktor lainKhasiat Kunyit
Antioksidan dan fitonutrien dalam kunyit meningkatkan kesihatan secara keseluruhan. Hal ini membantu dalam memperkuat sistem kekebalan tubuh sehingga membuat Anda sehat. Kurkumin yang terkandung dalam kunyit juga hadir dengan antioksidan, antimikroba, anti-inflamasi, dan sifat anti-glikemik. Sifat ini dapat memperkuat sistem kekebalan tubuh, yang mencegah beberapa penyakit, termasuk diabetes.
 1. Kunyit membantu menyembuhkan luka lebih cepat, sebagai antiseptik semulajadi.
 2. Kunyit mengurangi kemungkinan terkena kanser kerana mempunyai sifat anti-kanser.
 3. Kunyit memberikan membantu dalam pertumbuhan sel dan meremajakan sel. Dengan cara ini, Anda dapat memperlambat proses penuaan.
 4. Dapat mendetoksifikasi racun berbahaya dan bahan kimia dari tubuh Anda.
 5. Rheumatoid dapat disembuhkan dengan kunyit kerana mengandung anti-inflamasi.
 6. Kunyit memainkan peranan penting dalam hal mencegah leukemia.
 7. Memasukkan kunyit dalam diet Anda sehari-hari dapat membantu Anda meningkatkan tingkat kekebalan tubuh Anda. Selain itu juga menjaga Anda aman dari berbagai penyakit.
 8. Kunyit adalah rempah-rempah yang ideal untuk Anda jika Anda ingin menurunkan berat badan, karena dapat meningkatkan metabolisme dalam tubuh Anda, membantu Anda mengelola berat badan Anda secara efektif.
 9. Kunyit dapat menyembuhkan pigmentasi yang disebabkan oleh paparan sinar matahari.
 10. Mencegah proses penuaan kerana mempunyai sifat antioksidan.
 11. Sebagai salah satu komponen yang membantu melembapkan kulit dan mengurangi kekeringan.
 12. Menyembuhkan lebam dan mencerahkan luka bekas terbakar.
 13. Membersihkan kulit muka, membuat kulit  bersinar, dan  cerah.
 14. Membantu melawan gangguan kulit, seperti ekzema, psoriasis, dan ruam merah, juga membantu meringankan stretch mark atau selulit.

Mengatur insulin
Ini adalah salah satu peranan dari kunyit terhadap diabetes. Pankreas menghasilkan insulin dalam tubuh manusia, anti-glikemik dalam kunyit mengatur dan menyeimbangkan kadar insulin, serta mencegah resistensi insulin dengan menurunkan gula darah juga trigliserida dalam tubuh.

Mengurangi lemak
Diabetes sering disertai dengan kenaikan berat badan. Selain itu, kelebihan berat badan adalah salah satu penyebab diabetes. Jadi, kunyit membantu mencegah diabetes dengan mengendalikan berat badan melalui kandungan kurkumin. Selain itu, kandungan kurkumin juga dapat menghilangkan dan mencegah pengumpulani lemak berbahaya pada tubuh.

Mencegah jangkitan
Patogen seperti virus Coxsackie B4 dikatakan dapat meningkatkan risiko diabetes tipe-1. Sifat antivirus, anti-bakteri, dan antibiotik kunyit dapat mencegah infeksi ini yang pada akhirnya mengubati diabetes dan mengawalnya.


Cara Membuat Ramuan Kunyit


Pengubatan menggunakan kunyit dapat dilakukan dengan dua cara, yaitu pengubatan luar dan pengubatan dari dalam. Untuk pengubatan dalam biasanya kunyit dijadikan minuman atau sebagai jamu. Untuk pengubatan luar, kunyit boleh diparut dan dijadikan masker.boleh juga dibuat salep dan ditempelkan pada bahagian yang sakit.

Untuk Pengubatan Dalam
Untuk kegunaan dalaman, anda boleh mengambil satu sudu teh kunyit serbuk. Boleh dicampur dengan susu atau gula. Tambah air panas, kacau, dan minum secara teratur. Minum setiap hari dan lihat manfaatnya untuk kulit anda.

Untuk Pengubatan Luar
Sementara untuk kegunaan luaran, anda boleh membuat pes kunyit dengan tepung kacang dan sedikit air. Memohon pes ini sebagai topeng, diamkan selama 10 minit, lalu bilas. Lihat perbezaan yang terjadi pada kulit wajah anda.

Mengubati Keputihan dengan Kunyit
Untuk keputihan, Anda dapat menggunakan dua rimpang kunyit, satu genggam daun beluntas, satu gagang buah asam, sepotong gula kelapa atau aren. Semua bahan direbus hingga mendidih dengan menggunakan satu liter air kemudian disaring. Minumlah secara rutin sati gelas sehari.

Mengubati Kurap dan Gatal
Masalah ini dapat diatasi dengan menggunakan kunyit yang ditumbuk dan dicampur dengan minyak, lalu disapukan di area yang bermasalah.

Merangsang Keluarnya Susu (ASI)
Khusus wanita, untuk merangsang pengeluaran ASI waktu menyusui dapat menggunakan serbuk kunyit yang disapukan pada payudaranya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan