Kandungan & Manfaat Pada Susu Sapi
Susu Lembu
Setiap 100 gram susu terkandung sebamyak 70.5 kilokalori,
protein sebanyak 3.4 gram, lemak 3.7 gram, mengandung
kalsium sebamyak 125 miligram, sementara prosentase penyerapan dalam sebamyak 98% – 100%.
Di dalam susu terkandung vitamin B2 dan vitamin A, selain protein
juga terdapat macam-macam asid amino yang penting untuk
pertumbuhan tubuh. Susu lembu dapat diberi jolokan sebagai bahan
makanan dengan kandungan vitamin yang lengkap,
Dengan pengambilan sekurang-kurangnya segelas setiap hari, maka
Anda akan mendapatkan banyak manfaat susu bagi tubuh, Seperti :
* Kandungan potassiumnya dapat menggerakan dinding
pembuluh darah sehingga mampu menjaganya agar tetap
stabil. Sehingga dihindari dari penyakit darah tinggi serta
penyakit jantung.
* Kandungan yodium, seng dan leticin-nya dapat meningkatkan
secara drastik keefisiensian kerja otak besar.
* Zat besi, tembaga dan vitamin A dalam susu mempunyai fungsi
terhadap kecantikan, iaitu dapat mempertahankankulit agar
tetap bersinar.
* Kandungan tyrosine dalam susu dapat mendorong hormon
kegembiraan dan membuat tidur seseorang menjadi lebih nyenyak.
* Kalsium susu dapat menambah kekuatan tulang, mencegah
tulang menuyusut menjadi rapuh dan patah tulang.
* Kandungan magnesium dalam susu dapat membuat jantung dan
sistem saraf bertahan terhadap keletihan.
* Kandungan Seng pada susu lembu dapat menyembuhkan
luka dengan cepat.
* Kandungan vitamin B2 di dalam susu lembu dapat meningkatkan . . ketajaman penglihatan.
menurut Da Zhong Jian Kang Wang
Orang-orang yang mengambil sekurang-kurang segelas susu setiap
harinya l mendapat 10 macam manefaat dari susu :
1. Susu mengandung potassium, yang dapat menggerakan dinding
pembuluh darah pada saat tekanan darah tinggi untuk menjaganya
agar tetap stabil, mengurangi bahaya akibat apopleksi, juga dapat
mencegah penyakit darah tinggi dan penyakit jantung.
2. Dapat meneutralkan racun seperti logam, timah dan cadmium dari
bahan makanan lain yang diserap oleh tubuh.
3. Kandungan tyrosine dalam susu mendorong hormon kegembiraan—
unsur serum dalam darah tumbuh dalam skala besar.
4. Kandungan yodium, seng dan leticin dapat meningkatkan secara
drastis kelancaran pekerjaan otak besar.
5. Zat besi, tembaga dan vitamin A dalam susu mempunyai fungsi
terhadap kecantikan, iaitu dapat mempertahankan kulit agar tetap
bersinar.
6. Kalsium susu dapat menambah kekuatan tulang, mencegah tulang
menuyusut (rapuh) dan patah tulang.
7. Kandungan magnesium dalam susu dapat membuat jantung dan
sistem saraf tahan terhadap kelelahan.
8. Kandungan Seng pada susu sapi dapat menyembuhkan luka
dengan cepat.
9. Kandungan vitamin B2 di dalam susu sapi dapat meningkatkan
ketajaman penglihatan.
10. Minum susu sebelum tidur dapat membantu tidur.
Setiap 100 gram susu terkandung sebamyak 70.5 kilokalori,
protein sebanyak 3.4 gram, lemak 3.7 gram, mengandung
kalsium sebamyak 125 miligram, sementara prosentase penyerapan dalam sebamyak 98% – 100%.
Di dalam susu terkandung vitamin B2 dan vitamin A, selain protein
juga terdapat macam-macam asid amino yang penting untuk
pertumbuhan tubuh. Susu lembu dapat diberi jolokan sebagai bahan
makanan dengan kandungan vitamin yang lengkap,
Dengan pengambilan sekurang-kurangnya segelas setiap hari, maka
Anda akan mendapatkan banyak manfaat susu bagi tubuh, Seperti :
* Kandungan potassiumnya dapat menggerakan dinding
pembuluh darah sehingga mampu menjaganya agar tetap
stabil. Sehingga dihindari dari penyakit darah tinggi serta
penyakit jantung.
* Kandungan yodium, seng dan leticin-nya dapat meningkatkan
secara drastik keefisiensian kerja otak besar.
* Zat besi, tembaga dan vitamin A dalam susu mempunyai fungsi
terhadap kecantikan, iaitu dapat mempertahankankulit agar
tetap bersinar.
* Kandungan tyrosine dalam susu dapat mendorong hormon
kegembiraan dan membuat tidur seseorang menjadi lebih nyenyak.
* Kalsium susu dapat menambah kekuatan tulang, mencegah
tulang menuyusut menjadi rapuh dan patah tulang.
* Kandungan magnesium dalam susu dapat membuat jantung dan
sistem saraf bertahan terhadap keletihan.
* Kandungan Seng pada susu lembu dapat menyembuhkan
luka dengan cepat.
* Kandungan vitamin B2 di dalam susu lembu dapat meningkatkan . . ketajaman penglihatan.
menurut Da Zhong Jian Kang Wang
Orang-orang yang mengambil sekurang-kurang segelas susu setiap
harinya l mendapat 10 macam manefaat dari susu :
1. Susu mengandung potassium, yang dapat menggerakan dinding
pembuluh darah pada saat tekanan darah tinggi untuk menjaganya
agar tetap stabil, mengurangi bahaya akibat apopleksi, juga dapat
mencegah penyakit darah tinggi dan penyakit jantung.
2. Dapat meneutralkan racun seperti logam, timah dan cadmium dari
bahan makanan lain yang diserap oleh tubuh.
3. Kandungan tyrosine dalam susu mendorong hormon kegembiraan—
unsur serum dalam darah tumbuh dalam skala besar.
4. Kandungan yodium, seng dan leticin dapat meningkatkan secara
drastis kelancaran pekerjaan otak besar.
5. Zat besi, tembaga dan vitamin A dalam susu mempunyai fungsi
terhadap kecantikan, iaitu dapat mempertahankan kulit agar tetap
bersinar.
6. Kalsium susu dapat menambah kekuatan tulang, mencegah tulang
menuyusut (rapuh) dan patah tulang.
7. Kandungan magnesium dalam susu dapat membuat jantung dan
sistem saraf tahan terhadap kelelahan.
8. Kandungan Seng pada susu sapi dapat menyembuhkan luka
dengan cepat.
9. Kandungan vitamin B2 di dalam susu sapi dapat meningkatkan
ketajaman penglihatan.
10. Minum susu sebelum tidur dapat membantu tidur.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan