Isnin, 20 Oktober 2014

Buah Pinang meningkatkan stamina lelaki dan untuk Pengubatan - Betel palm nut increase the stamina of men and for Medication

http://sha3622.blogspot.com
Buah pinang atau betel Palm adalah buah yang memiliki ciri-ciri pohon yang tinggi lurus dengan ketinggian hingga 25 meter. Pokok pinang juga memiliki  pelepah  yang panjang hingga 80 cm dengan bentuk yang menyerupai tabung.Bahagian hujung dari daun pinang ini  dilihat terkoyak
Pokok yang  dengan ketinggian sekitar 1400 meter di atas permukaan laut ini ternyata dimenafaatkan pula untuk mengubati berbagai jenis penyakit. Buah pinang mengandungi berbagai zat yang sangat bermenafaat untuk kesihatan seperti arecolidine, arecaidine, guvacoline, guracine dan berbagai sebatian lainnya. Selain buahnya yang bermenafaat, bijinya juga bermenafaat untuk merangsang otak , ianya juga menyebabkan ketagihan dan memilki kandungan alkaloida yang juga bermenafaat seperti arekaina dan arekolina
Menafaat Buah Pinang - Buah Pinang sudah tidak di ragukan lagi akan menafaatnya  kerana khasiatnya yang sangat beragam,  Buah pinang memiliki Nama Latin Areca catechu dan dalam bahasa Inggris buah ini di kenali dengan nama buah Betel palm atau Betel nut tree, hal ini kerana Pinang merupakan jenis palma yang tumbuh di daerah Pasifik, Asia dan Afrika bahagian timur.
sha3622.blogspot.com


Menafaat Dan Khasiat Buah Pinang Untuk Kesehatan

Keluar Darah Berlebihan
Air rebusan biji pinang juga digunakan untuk mengatasi penyakit seperti haid dengan darah berlebihan, hidung berdarah (pecah lindung),  bisul, kudis dan cirit-birit
 
Sakit pinggang
Ambil beberapa lembar daun pinang. Tumbuk daun tersebut dan panaskan. Daun pinang yang tenah ditumbuk diletakkan di tempat yang sakit.

Kudis
Parut satu biji buah pinang. Campur dengan seperempat sudu teh kapur sirih dan air secukupnya. sapukan dibahagian yang sakit.

Diphtheria

Siapkan dua biji buah pinang kemudian rebus dalam dua gelas air. biarkan hingga berbakii 1 1/2 gelas. Tambahkan satu sudu makan madu dan adun sama rata. Minum perlahan-lahan untuk menyembuhkan Diphtheria.

Mengecilkan Rahim
Biji pinang muda digunakan kaum wanita untuk mengecilkan rahim setelah melahirkan. Caranya masak buah pinang muda lalu airnya diminum hingga rahim kembali ke bentuk normal.

Rabun Mata
Untuk mengobati rabun mata. Cukup dengan langsung dikunyah dan airnya ditelan.

Meningkatkan gairah
Meningkatkan gairah seks kaum lelaki. Khasiat ini di ketahui kerana di dalam pinang terkandung arekolin. Ambil satu biji buah pinang yang belum keras. Potong kecil-kecil kemudian kunyah dan makan. Cara lain, ambil satu biji buah pinang kemudian hancurkan dan rebus dalam dua gelas air. Tunggu sampai menjadi satu gelas. Keduanya memiliki khasiat yang sama.

Mengubati luka kulit. 
Caranya, isi buah pinang yang masih muda ditumbuk hingga halus, lalu ditempelkan pada bahagian tubuh yang terluka.

Ubat cacing
Siapkan seperempat potong buah pinang, setengah jari temulawak, dan setengah jari kunyit kesemua bahan tersebut direbus kemudian ditapis. Minum air hasil tapisan tersebut untuk mengatasi masaalah cacing.

Menguatkan gigi dan gusi
Ambil beberapa biji buah pinang, hIris menjadi beberapa bahagian, kemudian kunyah hasil hirisan tersebut.Dalam kehidupan sehari-hari, selain kunyahan sirih , pinang dimenafaatkan sebagai ubat tradisional untuk menguatkan gigi dan gusi. Caranya dengan mengunyah hirisan biji buah pinang. Menurut Prof Unus, pakar bioteknologi dan agroindustri dari Institut Teknologi Bandung yang juga warga asli Sunda.kebiasaan ini juga diterapkan masyarakat pedalaman di India, Pakistan, Nepal, Hongkong, dan Taiwan

sha3622.blogspot.com

Mengubati telinga bernanah. 
Caranya, ambil akar buah pinang muda secukupnya, tumbuk hingga halus, perah airnya. Bersihkan terlebih dahulu telinga anak yang sakit dengan kapas, setelah itu dititis dengan air perahan pinang di bahagian telinga yang sakit sebanyak 3 titis. Sumbat telinga dengan kapas agar air titisan tidak mengalir keluar. Lakukan setiap hari secara rutin hingga sembuh.mengambil buah pinang akan memberi stamina yang mantap. Buah Pinang juga bermenafaat bagi yang sudah berkeluarga, yakni untuk meningkatkan stamina lelaki dewasa. Caranya dengan dibuat jus. Pertama siapkan buah pinang lalu pisahkan dari kulitnya. Setelah itu, campurkan dengan kuning telur, madu dan susu lalu dikisar hingga halus.  sebaiknya jus ditapis terlebih dahulu sebelum diminum.


 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan