Isnin, 13 Oktober 2014

Rahsia dan keajaiban susu Lebah (Royal Jelly) A miracle of Royal Jelly

sha3622.blogspot.com
Royal Jelly adalah sebatian kuat, yang dapat membangun dan memperbaiki berbagai kerosakan, gangguan fungsi sel dan kelenjar. Royal Jelly memperbaiki hidup dan kekuatan, memperlambat proses penuaan, mempertahankan peremajaan, menyegarkan badan dan fikiran.
H.W Schmidt, M.D.
German Medical Association

A068
Dan Tuhanmu memberi ilham kepada lebah: "Hendaklah engkau membuat sarangmu di gunung-ganang dan di pokok-pokok kayu, dan juga di bangunan-bangunan yang didirikan oleh manusia.
A069
Kemudian makanlah dari segala jenis bunga-bungaan dan buah-buahan (yang engkau sukai), serta turutlah jalan-jalan peraturan Tuhanmu yang diilhamkan dan dimudahkannya kepadamu". (Dengan itu) akan keluarlah dari dalam badannya minuman yang berlainan warnanya, yang mengandungi penawar bagi manusia (dari berbagai-bagai penyakit). Sesungguhnya pada yang demikian itu, ada tanda (yang membuktikan kemurahan Allah) bagi orang-orang yang mahu berfikir.

Lebah hidup secara normal berumur 16 minggu tetapi Ratu Lebah mampu hidup hingga 3-5 tahun jadi ratu lebah mempunyai usia hidup 30x lebih lama dari lebah biasa.Pada awalnya ratu lebah dan lebah biasa adalah larva lebah yang mempunyai sifat fizikal yang hampir sama dan mereka memerlukan pengmbilan makanan yang sama iaitu Royal Jelly. Royal jelly diberikan kepada Larva lebah selama 4 hari namun calon ratu lebah mendapatkan pengambilan royal jelly secara terus menerus. Inilah rahsianya. Ratu Lebah berubah menjadi lebih besar, sentiasa muda sel-sel tubuhnya dan mampu bertelur setiap hari hingga 1500 -2000 butir.
Para pengkaji dan pakar kesihatan tertarik meneliti rahsia alam ini, namun hingga kini rahasia royal jelly belum terungkap semuanya. Royal jelly hingga kini tetap menjadi salah satu produk lebah yang paling misteri.
Kollagen adalah sebatian penting di dalam tubuh kita sebagai penghalang peroses penuaan, tujuannya agar awet muda. kolagen adalah bahan yang amat penting pada kulit dan tulang, sebagai contoh tulang adalah perpaduan kalsium dan kolagen. Tanpa kolagen tulang akan mudah pecah seperi kaca dan tanpa kalsium tulang akan menjadi lembut seperti getah.
Jadi banyaknya kandungan gelatin sebagai sebatian pembentuk kolagen yang ada di dalam royal jelly inilah yang membuat ratu lebah awet muda. Tentunya mengambil royal jelly secara teratur akan membuat tubuh kita mencukupi kolagen yang tulin dari alam.
Fakta bahwa royal jelly sebagai rahasia awet muda adalah ratu lebah boleh hidup 30x lebih lama dari lebah biasa. Jika semua semua lebah juga mengambil royal jelly maka semua akan hidup lebih lama, tapi kerana hanya boleh ada satu ratu lebah dalam satu koloni maka hanya ratu lebah yang berhak mengambil royal jelly seumur hidup.
Pengertian dasar dan keunggulan:

Royal Jelly adalah cairan putih, yang mempunyai penampilan seperti susu yang dihasilkan kelenjar hypopharyngeal lebah-lebah pekerja. digunakan untuk makanan larva (bakal) lebah.
Royal Jelly merupakan jenis makanan yang diberikan pada larva lebah, selama lebih kurang 3 hari, kemudian secara bertahap diganti dengan Bee Pollen yang dicampur dengan madu.
Ratu lebah diberi makan Royal Jelly dari mulai larva sampai menjadi lebah dewasa. Sehingga ratu lebah mempunyai kelebihan :
Ratu lebah mempunyai struktur dan tingkah laku yang sangat berbeza dibanding lebah pekerja. Baik ratu lebah maupun lebah pekerja sama-sama lebah betina.
Ratu lebah mempunyai struktur dan tingkah laku yang sangat berbeda dibanding lebah pekerja. Baik ratu lebah maupun lebah pekerja sama-sama lebah betina.
Ukuran tubuhnya jauh lebih besar dan memiliki usia 40-50 kali lebih panjang.
Kesimpulannya adalah bahawa yang membezakan lebah pekerja dari ratu lebah, bukan kelaminnya atau genetik/keturunannya melainkan makanannya.
Jangka hayat ratu lebah adalah lima hingga tujuh tahun sedangkan lebah pekerja hanya  7 hingga 8 minggu.
Sepanjang hidupnya, lebah ratu mengeluarkani 3 juta telur dengan berat 3.500 kali dari berat tubuhnya sendiri.


Kandungan Royal Jelly
Hasil kajian didapati bahawa Royall Jelly mengandungi sebatian-sebatian semulajadi yang bermenafaat bagi kesihatan manusia.
Dari hasil analisis kimia menunjukan Royal Jelly mengandungi:
66,05% bahan pelembab
 12,34% protein
5,46% lemak
2,49% bahan tereduksi
0,82% mineral
2,84% sebatian yang belum diketahui
Hormon-hormon semulajadi
Berbagai vitamin seperti vitamin B Kompleks (Tiamin, Piridoksin, Riboflafin, Niacin, asid Panthotenat, Biotin, Inositol asam Folat), vitamin A, vitamin C dan vitamin E (sebagai antioksidan),
20 macam asid amino (14 diantaranya adalah asid amino esensial), asid Nucleat dengan ikatan DNA-RNA mempertahankan kerja seluruh sistem sel di dalam inti sel dengan demikian memperkuat sel, protein dalam bentuk Gelatin - Kolagen.
Asid lemak perlu.
Berbagai jenis mineral penting bagi tubuh.
AcetylCholin yang berperanan untuk menghantar rangsangan saraf yang dikenali sebagai neurotransmitters atau juga dikenali sebagai badan pengawal seli  rembesan kelenjar.Gammaglobulin serta asid Decanoic yang merupakan sebatian penting untuk meningkatkan sistem imiunisi dan menghalang serangan jangkitan kuman-kulat.

Menafaat dari Royal Jelly
Melihat dari analisa kandungan , kesimpulannya Royal Jelly mempunyai menafaat yang banyak sekali bagi tubuh manusia, terutama untuk meningkatkan daya tahan tubuh, serta pemeliharaan kesihatan dan mencegah terjadinya serangan jangkitan penyakit
 khasiatnya antara lain:
Meningkatkan kesihatan secara umum.
Membantu memperlambat proses penuaan dan meningkatkan kualiti hidup.
Memperbaiki urutan tisu kulit, agar memperlambatkan serangan kedutan, mengekalkan dan meningkatkan keanjalan kulit, mencegah bermulanya kecederaan  (tompok-tompok hitam pada kulit).Membantu pertumbuhan rambut dan mencegah tumbuhnya uban (meningkatkan penghasilan pigmen).
Membantu pertumbuhan kuku.
Memperbaiki pengaliran darah.
Meningkatkan daya konsentrasi, daya ingat dan reaksi rangsangan saraf.
Menurunkan dan meredakan ketegangan (stress), kecemasan, Kemurungan (depresi) kerana keletihan.
Memperbaiki nafsu makan dan meningkatkan daya tahan tubuh.
Meringankan beberapa masalah hormonal seperti haid yang tidak teratur dan memperlambat masa menopause pada wanita.
Meningkatkan fungsi sistem reproduksi baik pada wanita maupun lelaki dengan kata lain meningkatkan kualiti / tingkat kesuburan.
Kanser/kesan kemoterapi.
Penyembuhan Tulang patah dan tulang rapuh.
Penyembuhan selepas pembedahan.
Parkinson, kerosakan memori.
Pertumbuhan terbantut.
Kelelahan kronik.
Kencing Manis .
Arteriosclerosis.
Arthritis/rhemautik.
Anemia.
Tekanan darah tinggi.
Kadar kolesterol tinggi.
Jangkitan pundi kencing / hempedu.
Asma
Penyakit ulser perut.
Malnutrisi
Impetigo.

sha3622.blogspot.com

Cara Kerja Royal Jelly terhadap Tubuh Manusia
Royall Jelly bekerja disel jaringan saraf, kelenjar-kelenjar penghasil hormon, terhadap sistem imiunisi (kekebalan) tubuh serta jaringan kulit sebagai penstabil struktur kulit.
Menurut  para dokter yang mahir tentang Royal Jelly
Royal jelly memperkuat dan meremajakan sel-sel tubuh. kerana kemampuannya merangsang pengeluaran kelenjar endokrin, tubuh berhasil mengubati batuk dan asma; memperbaiki keadaan tubuh yang lemah; meningkatkan nafsu makan pada kanak-kanak; dan mengatasi bronkitis, migren, gangguan pundi hempedu, gangguan saraf, masalah pencernaan, serta gangguan kesihatan lainnya.

Menurut Prof. Belvefer, Paris, Prancis.
Fakta kajian ilmiah tentang rahsia keajaiban royal jelly
   1. Prof. Belvefer, Paris, Prancis : ” Royal jelly memperkuat dan meremajakan sel-sel tubuh. kerana kemampuannya merangsang pengeluaran kelenjar endokrin, tubuh berhasil mengubati batuk dan asma; memperbaiki keadaan tubuh yang lemah; meningkatkan nafsu makan pada kanak-kanak; dan mengatasi bronkitis, migren, gangguan pundi hempedu, gangguan saraf, masalah pencernaan, serta gangguan kesihatan lainnya
   2. Dr.A.Saenz dalam makalahnya “ Biology, biochemistry and the Therapeutic Effecs of Royal Jelly in Human Pathology” diterbitkan oleh Pasteur Insitute of Paris menunjukan bagaimana peranan royal jelly pada peningkatan dan pertahanan terhadap kualiti hidup seseorang yang telah lanjut usia
. Dr.A.Saenz juga menyatakan adanya asid panthotenat dalam royal jelly sebagai faktor umur panjang selain kandungan Vitamin B semulajadi lainnya yang banyak dalam royal jelly.
   3. Dr. Lividitis dari Yunani: Royal jelly memperbaiki penyakit Parkinson dan kelainan-kelainan pada syaraf tubuh lainnya.
Sampai sekarang ini diakui bahwa royal jelly sebagai salah satu produk dari lebah yang ajaib kerana secara langsung dihasilkan oleh lebah, sedangkan produk lebah lainnya lebih kepada dihasilkan lebah dari alam walaupun masih diolah dalam tuhub lebah itu sendiri. Suatu masa nanti para ilmuan akan mengungkap lebih jauh kandungan misteri royal jelly.
Pendapat Ahli dan Dunia Medix Modern terhadap keistimewaan Royal Jelly :
   1. H.W. Schmidt,M.D. (German Medical Association) Royal Jelly memperbaiki hidup dan kekuatan, memperlambatkan proses penuaan (awet muda), mempertahankan keremajaan, menyegarkan badan dan menguatkan otak.
   2. Prof. Prosperi (APIMONDIA 16) Melaporkan Keberhasilannya dalam menangani perkembangan anak yang lahir prematur, kurang zat, dan menderita berbagai penyakit hanya dengan Royal Jelly.
   3. Dr. O’Connel (AS) : Royal Jelly berhasil menyembuhkan penyakit Parkinson dan Buerger.
Prof. Galeazzi-Lisi. Penderita kanker yang disarankan memakan Royal Jelly menunjukan daya hidup pesakit dapat pulih kembali. Rahsia Awet Muda terdapat dalam kandungan Royal Jelly. Royal Jelly juga disebut susu lebah adalah makan khusus Ratu Lebah. Royal Jelly kaya akan hormon, berfungsi memperbaiki dan meremajakan sel-sel tubuh, otak, saraf dan organ tubuh – Kesan semulajadi Anti Penuana dari Alam. Khasiat dan Keajaiban Royal Jelly sungguh luar biasa untuk kesehatan.Kandungan Royal Jelly

Royal Jelly sangat kaya akan Asid Amino, Hormon-hormon, Vitamin B semulajadi (B1,B2,B3,B5,B6,B12), Niacin, Biotin, Asid panthotenat, Asid Folat,Vitamin C. Mineral (nitrogen, phosphor, belerang, besi, mangan, nikel, cobalt, selenium, emas, chrom, bismuth.Secara kasar Royal Jelly mengandung 12% protein, 14% karbonhidrat dan 5% lipid.

Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan