Jumaat, 10 Oktober 2014

Khasiat Buah Sengkuang Untuk Kesihatan dan kecantikan - Nutrients Of Sengkuang For health and beauty

http://sha3622.blogspot.com

Khasiat Buah Sengkuang Untuk Kesihatan dan kecantikan

Ubi sengkuang (Pachyrhizus erosus) dikenal dari ubinya (cormus) yang boleh dimakan sebagai komponen bahan rojak ianya boleh dijadikan masker  untuk menyegarkan muka dan memutihkan kulit. Tumbuhan yang berasal dari Benua Amerika Tropika, Di tempat asalnya, tumbuhan ini dikenal sebagai xicama atau jícama.


Ubat untuk sariawan
Kandungan vitamin C yang banyak terdapat dalam ubi sengkuang, dengan kandungan vitamin C yang melimpah ini maka kita dapat menjadikan sengkuang sebagai ubat untuk sariawan ( bibir melepuh ) dan sebagai antioksidan yang baik bagi tubuh kita. Selain itu buah sengkuang ini juga sangat baik untuk diambil bagi mereka yang mengalami gangguan kolesterol. kerana sengkuang mampu membantu menurunkan kadar kolesterol jahat yang ada di dalam darah. 

sha3622.blogspot.com
Masalah penyakit  penyakit ulser
Buah sengkuang baik diambil bagi mereka yang mempunyai masalah penyakit  penyakit ulser. Ini kerana sengkuang kaya dengan sebatian alkali yang berperanan aktif untuk menstabilkan kadar asid perut. Untuk perubatan sebaiknya anda mengambil sengkuang ini tanpa dicampur dengan bahan lain misalnya garam atau pun sambal agar khasiatnya menjadi maksima.


Gula darah tetap dapat dalam keadaan stabil
Sengkuang memiliki rasa manis namun tidak berbahaya bagi  pesakit kencing manis, ini disebabkan rasa manis yang dimiliki oleh sengkuang berasal dari inulin.Inulin ini tidak dapat dicerna oleh tubuh, meskipun rasanya manis tetapi ianya tetap tidak menimbulkan potensi meningkatkan kadar gula darah. jadi gula darah tetap dapat dalam keadaan stabil.
Kesihatan tulang dan gigi
Sengkuang juga kaya dengan zat fosfor serta tinggi  kandungan kalsium. Ianya dapat menjaga kesihatan tulang dan gigi

Wanita yang mengalami manopause 
Bagi seorang wanita yang mengalami manopause maka yang terjadi adalah adanya kerutan dan akan terjadi penuaan. Nah dengan mengonsumsi buah bengkoang ini secara teratur maka penuaan ini dapat dicegah karena bengkoang mengandung banyak fitoesterogen yang berguna untuk mengurangi dampak manopause pada wanita.


Sebagai masker
Sengkuang juga dapat kita gunakan sebagai masker. Dalam hal ini bengkoang memiliki menafaat untuk menjaga kecantikan kerana uakan membantu menghilangkan  tompok dan jeragat di muka.
sha3622.blogspot.com

Mengubati demam

Sengkuang yang memiliki sifat menyejukkan  bermenafaat bagi mereka yang sedang mengalami demam. Caranya, pengambilan sengkuang pagi dan petang,  baik dalam bentuk jus atau diminum secara langsung.

Mengatasi Penyakit ekzema

Ternyata, sengkuang dapat mengatasinya masaalah ekzima. Caranya , iaitu dengan pengambilan sengkuang empat kali seminggu secara rutin.

Menurunkan kadar kolesterol darah

Kolesterol dalam darah yang tinggi dapat juga diatasi dengan mengambil sengkuang. Caranya juga iaitu, jus sengkuang diminum secara rutin.

Mengatasi penyakit kulit

Sengkuang sejak sekian lama diyakini dapat mengatasi beberapa penyakit kulit. Pengambilan bengkoang secara rutin dan teratur untuk mendapatkan hasil yang maksimal dan menyembuhkan.

Mencerahkah kulit

Sengkuang dipercayai dapat memutihkan atau mencerahkan kulit. Jadikan sengkuang yang sudah diparut untuk dijadikan masker di muka . Biarkan sekitar 15 minit dan basuh muka dengan air.

Meneggangkan kulit

Sengkuang sangat banyak manfaatnya bagi kecantikan kulit . Selain memutihkan, mencerahkan, menghilangkan tompok tompok hitam,sengkuang juga dapat meneggangkan kulit kita.

Menyegarkan kulit 
Menafaat lainnya ialah sengkuang juga dapat menyegarkan kulit dengan cara menjadikanya sebagai bedak sejuk. Caranya iaitu dengan memarut 2 biji buah bengkoang atau boleh juga dengan 'diblender;'. Setelah itu hasil parutan ditapis dan dibiarkan  selama 3-4 jam. Ianya akan terjadi endapan tepung pati sengkuang dan ambil patinya campurkan pati tersebut dengan 100 gram tepung beras basah. 
Cara membuat tepung beras basah iaitu, dengan cara merendam beras selama 1-2 minggu lalu dilumatkan. Campuran tepung beras basah dan pati sengkuang tadi tambahkan 1 sudu teh perahan limau nipis. Bentuklah menjadi bulatan bulatan seperti guli. nipiskan dan kemudian keringkan selama 2 jam. Sebelum memakai bedak  sejuk larutkan dulu dengan air lalu dipakai sebagai bedak.

Bengkoang juga dapat dimanfaatkan sebagai masker untuk membantu mencerahkan kulit anda serta mencegah penuaan . Cara membuat masker sengkuang adalah sebagai berikut :

1. Siapkan sengkuang dan kupas hingga bersih
2. Lalu parutlah sengkuang tersebut
3. Pergunakan parutan tersebut untuk masker pada muka
4. Biarkan selama 15-20 minit hingga masker tersebut kering dan setelah itu bolehlah dibilas sampai bersih

Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

4 ulasan: