Jumaat, 17 Oktober 2014

Keajaiban Buah Mengkudu - A Miracle Of Noni Fruits

http://sha3622.blogspot.com
Mengkudu (Morinda citrifolia) atau berasal daerah Asia Tenggara, tergolong dalam famili Rubiaceae. Nama lain untuk tanaman ini adalah noni (Hawaii),nono (Tahiti), nonu (Tonga), ungcoikan (Myanmar) dan ach (Hindi).); "Indian Mulberry" (India); "Painkiller tree" (Kepulauan Caribbean); "Nhau" (Sebahagian di Asia Tenggara); "Cheesefruit" (Australia); "Bumbo" (Afrika) dan ""Kura" (Fiji).
Tanaman ini tumbuh di dataran rendah hingga pada ketinggian 1500 m. Tinggi pohon mengkudu mencapai 3-8 m, memiliki bunga bongkol berwarna putih. Buahnya , yang masih muda berwarna hijau berkilat, dan ketika sudah tua berwarna putih dengan bintik-bintik hitam.
Kehebatan Buah Mengkudu 

Secara tradisi penduduk di kepulauan Carribien menggunakannya sebagai ubat untuk segala penyakit, kesan rawatan ini disahkan dengan penemuan oleh beberapa ahli sains diantaranya ialah Dr Ralph Hainicke (kajian selama 45 tahun) menunjukkan didalam mengkudu banyak terdapat zat pencetus Xeronine dan beliau menamakannya Pro-Xeronine, terdapat juga enzim disebit pro-enzyme yang membantu Pro-Xeronine membentuk Xeronine

Zat Xeronine ini sangat penting kepada kesihatan badan kerana ianya berfungsi sebagai bahan mengembalikan kesegaran dan ketahanan protein badan yang merupakan sebagai awet muda

Dr. Heinicke membuat komentar " Some of the problems which drinking noni juice might favourably affect are: high blood pressure, menstural cramp, arthitis, gastric ulcer, sprain, injuries, artherosclerosis, blood vassel problems, drug addiction, relief of pain and many other"
sha3622.blogspot.com
Kajian Saintifik

1. Kajian selidik oleh Ms. Hirazumi dan kumpulannya dari University of Hawai pada tikus ( C57 B1/6 Mice)

Satu kumpulan tikus ini disuntik dengan Lewis Lung Carainoma Cells (LLC) dan tidak dirawat dengan jus mengkudu. Satu kumpulan lagi dirawat dengan jus mengkudu.

Kumpulan pertama tikus-tikus ini mati dalam masa 9-12 hari sahaja. Sementara kumpulan kedua dapat bertahan sehingga 105-123% dan 9 dari 22 ekor tikus ini bertahan sehingga 50 hari

Kesimpulan yang diperolehi menunjukkan pati jus mengkudu dapat secara tidak langsung meningkatkan sistem ketahanan tubuh (immune system) termasuk macrophages dan lymphoctyes

(A. Hirazumi. E. Furrasawa, S.C.Vhou & Y.Hokama Proc. West pharmacol, SOC:37; 145-146 (1994))

2. Kajian oleh T.Hiramatsu dan kumpulannya menggunakan 96 lempeng Ras Cell yang diingkubasikan dengan 33°C selama 24 jam dengan dimasukkan jus mengkudu. Morpologi cell diteliti setiap hari selama 5 hari. Didapati Fungsi Ras terganggu bila dimasukkan ekstrak jus mengkudu bila dibandingkan dengan 500 test ekstrak jus mengkudu bila dibandingkan dengan 500 test ekstrak yang lain

(T.Harimatsu, M.Imoto, T.Koyano, K.Umezawa, Cancer Letters 73 (1993) 161-166)


MENGKUDU atau MORINDA CITRIFOLIA telahpun digunakan sejak 2000 tahun yang lalu. Kerana khasiatnya yang sungguh mengagumkan itu telah menggamit para saintis untuk mengkajinya. Kajian saintifik Dr. R.M. HEINICKE: MORINDA CITRIFOLIA JUICE mengandungi faktor pencetus xeronine yang dipanggil pro-xeronine. Xeronine yang ujud di dalam usus kecil ini berfungsi memperbaiki sel badan yang telah rosak.
Secara tradisional, masyarakat melayu menggunakan daunnya  sebaga ulam 
Pucuk atau daun muda mengkudu mengandungi khasiat makanan tinggi. Dalam tiap-tiap bahagian yang boleh dimakan mengandungi: 
air 89.1 gram (g), 
protein 3.9 g, 
lemak 0.6 g, 
karbohidrat 2.2 g, 
serat 3.o g, 
kalsium 114 miligram (mg), 
fosforus 14 mg, 
ferum 2.8 mg, 
natrium 18 mg, 
kalium 234mg, 
karotena 3619 ug, 
vitamin A 603 ug,
vitamin B1 1.5 mg, B2 0.32 mg niasin 1.0 mg vitamin C 115 mg.

Mengkudu di kenali sebagai tanaman perubatan yang baik untuk kesihatan dan banyak mengandungi vitamin dan mineral 
Penyebab mengkudu berbau menyengat adalah bercampurnya asam kaproat dan asam kaprik di dalam buah tersebut

Selain banyak kandungan dan menafaat bagi kesihatan, buah ini mempunyai bau yang tidak sedap, mengkudu banyak di buat jus kerana baik untuk kesihatan yang dapat mengatasi dan mencegah penyakit.

Pati buah mengkudu terdapat banyak kandungan vitamin C dan nutrisi lengkap, Yang dapat menyebuhkan atau mencegah  segala macam penyakit. Pati buah mengkudu dibuat dengan cara tradisional atau dengan cara semulajadi.
7 manfaat buah mengkudu

Menafaat buah mengkudu yang boleh kita dapati untuk kesihatan, diantaranaya:

1. Anti kanser. 
Buah mengkudu sangat kuat untuk mengatasi atau mencegah datangnya kanser,  yang boleh melindungi tubuh kita, mengkudu terdapat kandungan zat yang sangat baik untuk badan kita.

2. Dapat menurunkan kencing Manis. 
Dalam berbagai resepi obat buah menkudu telah dikaji oleh para ahli kesihatan, Ianya terbukti dapat mengubati penyakit jantung,stroke,diabetes,kebutaan dan kegagalan organ, buah ini telah digunakan untuk mengubati diabetes dan khasiatnya sangat ampuh 26 juta di America mengalami diabetes dan dapat diatasi dengan ubat semulajadi.

3. Kekebalan tubuh. 
Dalam kajian ahli kesihatan dimakmal buah ini mengandungi protein dan bersifat sebagai antioksidan telah digunakan untuk tujuan pengubatan serta untuk kemampuannya untuk melawan ketumbuhan dan mengubati kencing manis.

4. Menurunkan gula darah. dalam menjaga dan mencegah sebaiknya kita memakan makanan yang bernutrsi seprti buah-buahan seperti mengkudu yang kaya vitamin dan protein .

5.Mencegah katarak. 
Katarak  disebabkan karena peningkatan gula dalam darah yang boleh menyebakan kerosakkan  mata atau katarak yang dapat membengkak kan sel-sel selaput mata menjadi pengliatan berkurang pengambilan buah mengkudu terbukti dapat menjaga penglhatan kanta mata lebih jelas.

6.Dapat mengatasi penyakit jantung. 
Orang terkena penyakit jantung disebabkan pola makan tidak di seimbangi dengan makanan yang mengandungi nutrisi menyebabkan penyumbatan pada nadi koroner, yang di sebabkan endapan kolestrol atau lemak, yang tidak teraturnya pengaliran darah ke jantung, yang boleh mengakibatkan terjadinya penyakit jantung.

Kita harus mengimbangi makanan dengan makanan yang bernutrisi seperti buah-buahan yang banyak mengandung serat terutama buah mengkudu boleh mengatasi penyakit jantung jadi ambillah buah mengkudu dan disamping itu,  melakukan senaman.

7. Anti Ketumbuhan. 
Buah mengkudu merangsang banyak kandungan yang dapat mengeluarkan oksida nitrat. Oksida nitrat adalah zat yang sangat berguna, salah satu yang di dasari dari  menafaat  buah mengkudu.

Dalam kes ini, mengurangi pertumbuhan ketumbuhan dan membantu melawan kanser replikasi sel. Dalam kes kanser yang sudah hadir, mengkudu dan tanaman lainnya dengan amonts tinggi akan memperlambat atau menghentikan proses kanser. 
sha3622.blogspot.com

Aneka Resepi Jus Mengkudu Bermanfaat Bagi Kesihatan

1. Cara membuat Jus mengkudu 
Bahan-bahan :

 • 2 buah mengkudu matang
 • Buah anggur atau apel
 • Madu sebagai pemanis seamulajadi
Cara membuat :
 • Kupas mengkudu kemudian buang bijinya.
 • Blender sampai halus bersama apel atau anggur (anda juga boleh menyertakan keduanya).
 • Tuang ke dalam gelas dan tambahkan madu untuk pemanis jus.
 • Minum segera (jangan disimpan kerana mudah basi) dua kali sehari.

Menafaat resepi : Mengubati sakit kuning kerana peradangan hati, radang ginjal, radang limpa kerana serangan malaria dan membantu membuang cairan hempedu serta kolesterol berlebih. Menyembuhkan radang saluran kencing  (kencing sedikit-sedikit dan terasa periti).

2. Jus mengkudu rempah
Bahan jus:

 • 2 buah mengkudu tua dan kuning, potong kasar
 • 2 gelas (400 ml) air putih

Bahan sirap rempah :

 • 1 jari kunyit, kupas dan diketuk
 • 1 ibu jari halia merah, dikupas dan diketuk
 • 1 batang serai, memarkan
 • ½ jari kayu manis
 • 2 helai kembang pala
 • 7 butir kapolaga, pukul sampai retak
 • 2 sudu makan gula pasir
 • 3 gelas air putih

Cara membuat :

 • Jus mengkudu : blender bahan jus sampai halus kemudian tapis dan buang hampasnya.
 • Sirap rempah : rebus semua bahan dengan api kecil, hingga air menyusut tinggal 2 gelas dan keluar aroma wangi.
 • Tambahkan gula lalu kacau hingga larut, angkat dan sejukkan.
 • Sajikan dengan mencampur keduanya lalu adun hingga tercampur rata.
 • Minum 2 kali (pagi dan malam) sampai sakit yang dideritai sembuh.
 • Menafaat resepi : mengurangkan tekanan darah tinggi, gout, kolesterol tinggi dan mempercepatkan pemulihan pesakit yang menghidapi penyakit batuk kering (TB).                                                                                                                                                                           Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan