http://sha3622.blogspot.com |
Menafaat Kacang Bendi - Orang Eropah menyebutnya Lady Finger,
orang India menyebutnya vendi, orang china menyebutnya yeong
kok tau, orang kita melayu menyebutnya Kacang bendi , ada
juga yang menyebutnya Okra..apapun namanya, mari kita lihat
khasiatnya
orang India menyebutnya vendi, orang china menyebutnya yeong
kok tau, orang kita melayu menyebutnya Kacang bendi , ada
juga yang menyebutnya Okra..apapun namanya, mari kita lihat
khasiatnya
Kacang bendi yang punyai nama ilmiah abelmoschus esculentus
konon berasal dari ethopia, daun mudanya dapat dibuat sayuran atau
menjadi makanan haiwan yang baik, buahnya (yang masih muda,
kerana kalau yang tua sudah berserat keras) berkhasiat menguatkan
otak dan menambah kecerdasan. Akarnya dan bijinya yang di rebus
berkhasiat melancarkan pembuangan air kecil dan menyembuhkan
konon berasal dari ethopia, daun mudanya dapat dibuat sayuran atau
menjadi makanan haiwan yang baik, buahnya (yang masih muda,
kerana kalau yang tua sudah berserat keras) berkhasiat menguatkan
otak dan menambah kecerdasan. Akarnya dan bijinya yang di rebus
berkhasiat melancarkan pembuangan air kecil dan menyembuhkan
bengkak dan radang.
Ada pendapat yang menyebutkan rebusan ini berkhasiat
membantu mempermudah persalinan ibu yang melahirkan.
Untuk kecantikan, lendir pada buahnya sangat baik dijadikan pelembab
kulit!! masih banyak khasiat kacang lendir yang belum disebutkan disini.
kulit!! masih banyak khasiat kacang lendir yang belum disebutkan disini.
Kacang bendi di yakini berkhasiat untuk kesihatan dan beberapa
penyakit diantaranya:
penyakit diantaranya:
- Mencuci hati
- Menstabilkan kadar gula darah
- Melicinkan usus besar
- Mencegah dan menyembuhkan sembelit pada orang orang tua
- Membantu pertumbuhan bakteri baik dalam saluran usus
- Baik diambil untuk mengurangi perasaan murung, sedih, letih dan rasa tidak nyaman
- Merawat ulcer dan mengurangkan kekejangan di persendian
- Meneutralkan asid perut
- Meringankan radang paru paru, sakit kerongkongan dan buasir
- Buah bendi dikatakan elok untuk perkembangan otak iaitu menguatkan daya memori otak dan kecergasan.
- Dalam bidang perubatan traditional, biji, akar dan bunga bendi direbus dan diminum, mampu untuk melawaskan pembungan air kecil, mengurangkan bengkak atau radang, mengurangkan masalah susah bersalin, mengubati penyakit gornea dan sifilis.
- Air rebusannya juga sesuai untuk disapu pada pelbagai jenis kudis dan bisul. Air rebusan yang dicampur gula boleh dibuat sirap ubat dan rawatan sakit kerongkong.
- Manakala lendir ia boleh digunakan sebagai ubat untuk tujuan menyejukkan dan melembutkan kulit.
- Biji bendi yang matang juga mempunyai potensi untuk di proses bagi mendapatkan minyak sayuran yang bermutu tinggi dan juga boleh diproses goreng untuk dijadikan bahan minuman sebagai kopi.
- Daun muda bendi boleh dimakan sebagai sayuran ulaman manakala daun yang tua boleh diproses sebagai bahan kraftangan yang cantik.
- Sifat yang beralkali membantu menutralkan asid dalam badan sekaligus membantu mengurangkan masalah penghadaman.
Pengubatan Kencing Manis
Ambil dua potong bendi potong hujungnya. Juga potongan kecil di tengah dan letakkan keduanya dalam segelas air,tutup mulut gelas itu dan simpan pada suhu kamar selama semalaman.
-
Sewaktu pagi, sebelum sarapan keluarkan potongan kacang bendi itu dari gelas dan minum airnya. Lakukan rutin setiap hari.
- Dalam waktu dua minggu, Anda akan melihat hasil yang luar biasa dalam pengurangan kadar gula Anda.
Ada seorang wanita mencuba mengubati diabetesnya, beliau perlu menyuntik insulin untuk mengawal gula dan telah melakukannya selama beberapa tahun, namun setelah mencuba petua ini setiap pagi selama beberapa bulan, Ia berhenti mengambil Insulin dan meneruskan mengamebil kacang bendi setiap hari.
-
Akan tetapi, beliau menyincang kacang bendi ke dalam potongan-potongan halus pada malam hari, menambahkan air dan meminum kesemuanya sewaktu pagi berikutnya.
Cobalah kerana ini tidak berbahaya meskipun kesannya tidak begitu terasa untuk anda, namun harus tetap melakukannya untuk beberapa bulan sebelum Anda melihat hasilnya,
'BENDI' fakta-fakta maklumat nutrisi pemakanan
Setengah cawan bendi masak mengandungi kalori:
25 serat diet:
2 g Protein:
1.5 g karbohidrat:
5.8 g Vitamin A:
460 IU Vitamin C:
13 mg asid folik:
36.5 mikrogram kalsium:
50 mg besi:
0.4 mg kalium:
256 mgMagnesium: 46 mg
sha3622.blogspot.com |
Bendi adalah baik untuk mencegah kencing manis. Bendi adalah baik dalam menormalkan gula darah dan kolestrol yang tinggi. Seseorang wanita memulakan makan 6 biji bendi dalam tempoh 2 bulan didapati , gula dalam darah berkurangan 135-98.
Getah yang unggul dan serat ditemukan di bendi membantu menstabilkan gula dalam darah dengan mengekang kadar gula yang diserap dari usus brosur. Di India, bendi telah berhasil digunakan dalam percubaan plasma darah replacements. - Sylvia W. Zook, PhD. (pakar pemakanan)
Banyak makanan semulajadi juga membantu mengawal gula darah dalam kencing manis jenis 2. Termasuk sage,\ kacang pis, bendi, pembuat yis di bir, brokoli dan sayur-sayuran hijau yang lain. Kerana makanan ini membantu dalam serat yang tinggi. Herba tertentu juga dilaporkan bantuan, termasuk \ Halia, ginseng, dan bawang putih. -Milos pesic
sha3622.blogspot.com |
Cara terbaik adalah dengan mengukus bendi, jangan mengoreng dengan bahan lainnya seperti cabai atau belachan,ianya akan membuatkannya kehilangan nilai dan vitamin dengan cara mengoreng . Kukus selama 1 minit dan menjadikannya sangat baik untuk dikunyah - tidak terlalu lembut dan tidak terlalu keras. Jika diwap terlalu lama,menjadikannya lembik dan melekit ,anda tidak perlu untuk bendi,inilah cara termudah untuk mempersiapkan dan memasaknya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan