Jumaat, 3 Oktober 2014

Kandungan khasiat dan Menafaat Terong - Fully Benefit Of Brinjal
http://sha3622.blogspot.com
 Buah terong dalam bahasa latin buah ini di sebut dengan Solanum melongena, buah ini merupakan buah yang di jadikan sayuran.  di percaya berasal dari Sri Langka dan juga India.
Pokok terong mempunyai ketinggian hingga 40-150 cm (16-57 inci). Daunnya cukup besar dengan ukuran 10-20 cm (4-8 inci) panjangnya dan 5-10 cm (2-4 inci) lebarnya. Batangnya biasanya berduri. Warna bunganya antara putih dan ungu, 
Sifat anti bakteria. Terong memiliki jumlah vitamin C yang baik membuat sumber anti virus dan anti bakteria yang berkesan, perkara ini berkaitan dengan kandungan dari 82 gram terong terdiri dari 4,5% folat 11 serat%, 5,4%, 63,5% vitamin B molibdenum, 10% mangan, 3,5% tembaga, 5,3% kalium, 3,5% vitamin K, 3,1% triptofan, vitamin 3% C dan 2,8% magnesium.

Kandungan Buah Terong

Terong mempunyai kandungan yang  beragam yang mampu memberikan kesan yang menyihatkan  bagi tubuh. Berikut ini beberapa kandungan zat dalam terong. 

 Phycocyanian
Phycocyanian merupakan protein kompleks yang terdapat pada kulit ungu terong, dan bermenafaat 
merangsang sel  pada Tulang Sum-Sum,  memainkan peranan penting dalam penghasilan sel darah putih dan merah, menghalang atau melawan kanser, buasir, ulser, pendarahan dan luka bersifat  antioksidan.


Makanan Otak

Fitonutrien yang ditemui dalam terong dapat membantu perkembangan otak kita dan melindungi membran sel dari berbagai kerosakan. Bagi anda yang memiliki anak dan jika ingin agar otak anak anda lebih aktif, maka coba masukkan terong ke dalam sayuran mereka.Terong mengandung nutrisi tertentu seperti kandungan phyto penting yang meningkatkan pengaliran darah dan menutrisi otak. Hal yang harus diketahui bahwa untuk mengoptimalkan nutrisi yang terkandug di terong sebaiknya tidak membuang kulit terung.
Kandungan selanjutnya yang sangat baik untuk tubuh anda dari terung adalah kandungan fitonutrien yang dapat menjaga membran sel sehingga dapat menjaga kerosakan dari penghantar pesan yang terjadi di otak. ini dapat membantu untuk menjaga fungsi ingatan.


 Antosianin
Merupakan sebatian flavanoid yang berguna untuk melindungi sel dari sinar ultra violet. Antosianin juga  membantu pengobatan penyakit seperti kanser, dan jantung.

Vitamin
Vitamin yang terkandung dalam kulit ungu terong yang terbanyak adalah vitamin B kompleks, dan lainnya seperti vitamin A, C, E, K dan juga vitamin D.

sha3622.blogspot.com
 Zat besi
Zat besi sangat diperlukan untuk mencegah terjadinya anemia. Anemia membuat jumlah sel adarah merah berkurang di dalam tubuh.
 Ellagic Acid
Merupakan komponen fenolik yang dapat mencegah penggumpalan darah, menghindari pertumbuhan tumor dan sel kanser, serta mencegah kerosakan gen.
 Kaya Serat
Bermenafaat untuk memperlancar pencernaan dan pembuangan air besar. Kandungan serat dalam terong sekitar 2 gram. Maka dari itu, apabila Anda mengalami gangguan pencernaan, terong  menjadi salah satu alternatif makanan yang dapat meringankan gangguan tersebut. Bagi anda yang mempunyai masalah dengan pencernaan. Terung adalah salah sat sayuran yang dapat menyediakan serat, yang melindungi saluran pencernaan. Bahkan, asupan rutin terong dapat melindungi anda dari kanker usus besar.
  Terong memiliki rendah kalori sehingga tidak mengandung lemak yang membahayakan kesehatan anda dan juga kandungana dari kadar serat yang tinggi dapat membantu Anda merasa kenyang.

 Menurunkan Berat Badan
Terong dapat membantu  untuk menurunkan berat badan. ini disebabkan, terong membuat kita tidak mudah lapar dan membantu memperlancar proses metabolisme tubuh. Selain itu juga terong dapat membantu dalam proses pembakaran lemak di tubuh.
Dalam beberapa kajian yang dibuat didapati, terung dianggap sebagai sayuran yang memiliki kadar air yang baik untuk mengawal kalori.  ini menjadikan terung  sangat sesuai sebagai makanan kesihatan bagi mereka yang ingin mengurangi berat badan. Tekstur  terung yang membuatnya  berbeza dengan sayur-sayuran lain, maka  perlu mengambilnya dalam bentuk semulajadi sebanyak mungkin.Dr GHA Mitschek, seorang ilmuwan dari Universiti Graz telah melakukan pemeriksaan berseri terhadap haiwan hingga beberapa kali, menemui hasil yang sama baiknya"meanafaat terong" . kajian ini telah memberikan diet tinggi kolesterol pada beberapa kelinci, dan juga memberikan "terong" dalam jumlah yang berbeza-beza Meskipun dos yang diberikan tidak terlalumungkin tidak banyak, ia ternyata  ini dapat menghalang pembentukan plak-lemak plak, mencegah dan merawat ateroklerosis.
"Terong" juga ber"khasiat" untuk menurunkan darah tinggi "Terong" memiliki kadar atau jumlah kalium yang tinggi yaitu sekitar 217 mg/100 gram. Kandungan kalium yang cukup tinggi ini berkesan untuk mengelakkan tekanan darah tinggi..

 Kanser
Pada terong juga ditemui  elemen yang disebut dengan nasunin. Nasunin dapat membantu mengatasi sel – sel kanser yang ada didalam tubuh. Jadi semakin banyak terong yang diambili, maka semakin kecil kemungkinan anda terkena kanser.

Membantu Perkembangan Otak
Fitonutrien yang ditemui dalam terong dapat membantu perkembangan otak kita dan melindungi membran sel dari berbagai kerusakan. Maka dengan itu, terong  menjadi makanan yang baik bagi anak Anda agar tetap aktif dan cerdas.

 Kesihatan Jantung
Terong dapat mengurangi kolesterol yang berada pada dinding arteri dan dinding pembuluh darah membuatkan aliran darah menjadi lancar. dengan ini maka , terong dikenali sebagai salah satu makanan yang menyihatkan jantung.
Selain itu kandungan yang ada pada terung memiliki peranan dalam perawatan jantung. kajian menunjukkan bahawa terung dapat menurunkan kolesterol. Tapi anda harus memasak terung dengan cara yang sesuai untuk mendapatkan menafaat yang optimal. Hindari menggoreng terung kerana akan mengandungi banyak lemak yang akan masuk kedalam tubuh . Sebaliknya Bakar untuk kesihatan yang optimum.

 Diabetes
Makanan tinggi serat dalam terong dan juga rendah karbohidrat sangat baik bagipesakit kencing manis. "Penyelidikan menunjukkan bahawa,pengambilan terong secara teratur maka dapat menstabilkan dan menurunkan kadar gula

Manfaat Buah Terong Untuk  Menurunkan Saraf Yang Tegang.

Kandungan Scoparone dan skopoletin yang terkandung dalam terung tersebut dipercayai dapat mengurangkan kejutan psikologi dan mengurangkan tekanan. Selain itu, ianya juga boleh  menghalang serangan sawan dan lain-lain faktor yang menyebabkan tekanan.


Kulit

Apakah anda tahu  terong juga memiliki menafaat terhadap kulit ? Terong dapat membantu melembabkan kulit dari dalam. Jadi bagi anda yang memiliki kulit yang kering mungkin dapat mengambil terong untuk membantu mengatasinya. Rebusan air daun dari "terong" jenis ini juga dapat melancarkan buang air kecil, menyembuhkan sakit perut, batuk, dan mampu pula menurunkan tekanan darah tinggi serta bermenafaat" mengurangi jumlah sel darah putih dalam tubuh
"Khasiat" lain dari sayur "terong"adalah sebagai zat antirematik. Pengubatan tradisional di Nigeria percaya, bahawa "terong" dapat menyembuhkan atau setidaknya mengurangi serangan rematik tertentu.
Di Korea "terong" dikenali mempunyai keajaiban untuk mengobati beberapa gangguan kesihatan. "Terong" yang telah dikeringkan, termasuk buahnya, boleh diambil untuk mengubati sakit pinggang,  gout, pinggang terasa kaku,  kesakitan lain..
"Khasiat" lain dari "terong" adalah sebagai ubat anti-kejang yang relatif sulit diketahui dengan pasti bila akan terjadinya serangannya.
Selain itu, di Nigeria, "terong" juga dipercaya sebagai obat untuk menghilangkan penyakit gugup. "Menafaat" pengusir kepanikan ini, telah dibuktikan secara ilmiah terhadap marmut dengan menggunakan sari "terong" mentah.
"Terong" yang mengandungi striknin dan skopolamin, juga skopoletin dan skoparon, berfungsi sebagai penghalang serangan sawan dan gugup. Jadi jelaslah sudah bahwa "terong" dapat mengubati penyakit epilepsi.
sha3622.blogspot.com

Khasiat Terong Ungu Serta Resepinya

1. Untuk mengatasi tekanan darah tinggi
250 gram terung ungu
Tahu dan kacang soya secukupnya
Dibuat masakan sesuai selera kemudian dimakan 

2. Mengatasi hepatitis
250 gram terung ungu  dipotong-potong
30 gram rambut jagung
100 gram akar alang-alang
Direbus dengan air secukupnya, setelah ditapis diminum airnya 

3. Mencegah dan mengubati kanser
250 gram terung ungu
10 gram cendawan hioka (dapat dibeli di supermarket)
10 gram cendawan telinga hitam
100 gram udang segar
Semua bahan ditumis dan dimasak 

4. Melancarkan peredaran darah
250 gram terung ungu
25 gram jamur putih kering (terlebih dulu direndam air hingga lembut)
200 gram akar teratai
Dimasak sesuai selera 

5. Mengatasi radang usus

250 gram terung ungu
30 gram krokot segar
Direbus dengan air 600 cc hingga menjadi 300 cc, setelah ditambah gula secukupnya lalu diminum 

6. Menurutkan kadar lemak dalam darah
250 gram terung ungu
30 gram rumput laut Hai Cad
30 gram rumput laut Che Chai
Ditumis dengan minyak goreng non kolesterol, lalu dimakan 

7. Mengatasi penyakit bronkitis

60 gram akar terung kering
10-15 gram teh hijau
Campurkan serbuk akar terung dengan 10-15 gram teh hijau, minum ketika suam
250 gram terung ungu
25 gram jamur putih kering (terlebih dahulu direndam hingga lembut)
Minum airnya, sedang terung dan jamur putihnya dimakan 

8. Untuk mengatasi penebalan dinding pembuluh darah
250 gram terung ungu
30 gram rumput laut
10 gram cendawan telinga hitam
Dibuat sup atau makanan lain menurut selera 

9. Mengatasi kencing manis

250 gram terung ungu, ditambah labu kuning,Labu  kenthi dan pare, dibuat masakan sesuai selera lalu dimakan 

10. Mengatasi gusi berdarah
250 gram terung ungu
100 gram akar teratai
Dimasak sesuai selera lalu dimakan 

11. Mengatasi buasir
Keringkan tangkai terung ungu, lalu digiling menjadi bubuk
Campurkan 3 grram serbuk tangkai terung, jus lidah buaya dan serbuk gambir secukupnya, lalu disapukan ke bahagian yang sakit 

12. Mengatasi tangan yang sering kesemutan
30 gram terung tunas direbus dalam 500 cc air, biarkan sampai air menjadi 250 cc, kemudian diminum.

13. Rematik dan radang sendi
60 gram akar terung ungu, 15 gram halia merah, 20 gram, temulawak direbus dengan 600 cc air hingga berbaki 300 cc. Lalu ditapis dan diminum airnya sebanyak 150 cc. Lakukan 2 kali sehari. Atau gunakan 60 gram akar terung ungu dicuci bersih, 20 gram kencur diiris-iris, 30 gram sambiloto direbus dengan 600 cc air hingga berbaki 200 cc ditapis dan diminum
  ketika suam

14. Menurunkan Kolesterol 
250 gram terung ungu, 30 gram rumput che chai, 20 gram cendawan hioko yang telah direndam hingga lembut dan dibuat menjadi tumisan. 1 Buah terung ungu, 7 lembar daun salam, 50 gram daun ceremai direbus dengan 500 cc air hingga tersisa 200 cc lalu 
ditapis dan diminum  ketika suam


15. Meningkatkan Gairah Seksual 
250 gram terung ungu, 100 gram daging ayam, 100 gram kunci, bawang bombai, dibuat menjadi tumisan. . Dianjurakan untuk mengambil terung ungu yang dimasak sesuai selera secara bervariasi. Sebaiknya pengakmbilan terung ungu setiap hari tidak lebih dari 250 gram.


 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan