Khamis, 2 Oktober 2014

Khasiat sayuran Brokoli - Nutrition of broccoli

http://sha3622.blogspot.com
Brokoli (Brassica oleracea L. Kelompok Italica) adalah tanaman sayuran yang termasuk dalam suku kubis atau Brassicaceae. 
Brokoli adalah sayuran berdaun hijau tua jenis Brassica, keluarga tanaman yang meliputi kangkung, kubis, dan kembang kol. Sayuran ini berasal di Italia, di mana nama 'brokoli' berasal dari kata broccolo Italia, yang berarti 'cabang' dan pertama kali diketengahkan di abad ke-17 atau ke-18 berasal dari daerah Laut Tengah dan  sejak zaman Yunani Kuno . .Brokoli adalah salah satu sayuran yang paling populer di seluruh dunia yang digunakan dalam berbagai hidangan dan masakan. 

Kandungan nutrisi pada brokoli terdiri atas beberapa zat seperti berikut :
  • Kalsium            56 mg
  • Kalori               33 kkal
  • Beta karoten     375 mcg
  • Folat                 90 mg
  • Zat Besi            1,7 mg
  • Vitamin C          87 mg
  • Vitamin E          1,3 mg
  • zeng                 0,6 mg
Sayuran ini boleh dimakan mentah atau dimasak, tapi cara terbaik adalah memakannya mentah sebagai salad, kerana melindungi kandungan nutrisi di dalamnya. Brokoli telah lama dianggap sebagai salah satu makanan  istimewa kerana menafaat kesihatan yang luar biasa dan nilai zatnya. Brokoli adalah penyumbang zat besi, protein, kalsium, kromium, karbohidrat, vitamin A dan vitamin C. Brokoli juga mengandungi phytochemical penting dan antioksidan, yang melawan berbagai penyakit dan jangkitan.
sha3622.blogspot.com

Beberapa menafaat brokoli adalah sebagai berikut :

1.  Sifat anti kanser. Kajian menyarankan memakan lebih banyak brokoli dan sayuran hijau lainnya kerana kandungan phytochemical iaitu bersifat anti kanser. Kajian  menunjukkan bahwa  brokoli dapat mengurangi risiko jenis kanser seperti kanser payudarapada wanita, kanker paru paru dan usus besar.
2.   Sifat anti penuaan. Brokoli juga memiliki sifat anti penuaan yang dapat mengurangkan kesan dari proses penuaan.
3.   Membantu pencernaan.Brokoli kaya akan serat, yang membantu proses pencernaan dan  mencegah sembelit.
4    Bertindak sebagai detoxifier. Kandungan vitamin C, asam amino sulfur membuat brokoli  sangat baik. Ini membantu menghapuskan radikal bebas dan toksin seperti asid urik dari tubuh.
5.   Kawalan kencing manis . Brokoli  kaya dengan kromium, yang dikenali untuk membantu mengawal insulin dan mengawal kencing manis .
6.   Meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Brokoli merupakan sumber vitamin C, nutrisi penting yang membantu menjaga sistem kekebalan tubuh.
7.   Mengekalkan penglihatan yang sihat. Kajian telah menunjukkan bahawa Beta-karotena dalam brokoli boleh melindungi mata terhadap katarak dan mengelakkan degenerasi.
8.   Melindungi terhadap radiasi UV. Penyelidik juga mendapati bahawa sebatian yang dipanggil sulforaphane dalam brokoli mengurangkan kerosakan kulit dan keradangan yang disebabkan oleh pendedahan kepada sinaran UV.
9.   Memperkuat tulang dan Mencegah osteoporosis.  kaya dengan kalsium, zing, magnesium dan fosfor, nutrisi tersebut membantu dalam menjaga kekuatan tulang dan menjaga tulang tetap kuat. Oleh karena itu, makan brokoli sangat bermenafaat bagi para wanita dewasa yang terdedah kepada osteoporosis dan hamil.
sha3622.blogspot.com
10.  Mencegah anemia. Anemia adalah  berhubungan dengan kekurangan zat besi. Zat besi dan asid folat yang ditemui dalam brokoli dapat membantu mencegah anemia (kekurangan zat besi.)
11.  Mengekalkan kehamilan yang sihat. Brokoli adalah sumber asid folik, untuk membantu mengelakkan kecacatan saraf seperti spina bifida dalam fetuses. Semua wanita perlu tetap sumber asid folik semasa hamil.
12.  Mengurangi risiko penyakit Alzheimer.Kajian menunjukkan bahawa diet tinggi asid folat dapat mengurangi risiko penyakit Alzheimer dan brokoli merupakan salah satu makanan yang mengandung zat ini.
13.  Menurunkan kolesterol dan tekanan darah tinggi. Brokoli kaya dengan serat mengurangi kolesterol, kromium, dan potasium, yang dapat membantu menurunkan kadar kolesterol dan mengawal tekanan darah.
14.  Mengurangi risiko penyakit jantung. Karotenoid lutein yang ditemui dalam brokoli dapat mencegah penebalan arteri di jantung, sehingga mengurangi risiko penyakit jantung, terutama stroke.
15.  Diet penurunan berat badan. kandungan kalori Brokoli adalah sangat rendah. Kira-kira 146 gram brokoli mengandungi kurang daripada 50 kalori dan oleh itu menjadikannya pola makan yang baik untuk mereka yang sedang menurunkan berat badan.

Cara simpan brokoli agar segar lama

Masuk air dalam cawan, masukkan brokoli sehingga batangya terendam. Kemudian simpan dalam peti sejuk seperti biasa. Brokoli akan kekal hijau selama seminggu.

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan