Jumaat, 29 Ogos 2014

Khasiat Kulit Kayu Manis -The Benefits Of Cinnamon

sha3622.blogspot.com
Menafaat Kulit Kayu Manis - 
Kulit Kayu manis atau Cinnamomum verum, sin. C. zeylanicum ialah pohon penghasil yang termasuk ke dalam jenis rempah-rempah yang beraroma, manis, dan pedas. Orang kebiasaanya menggunakan rempah-rempah ke dalam makanan. Banyak khasiat yang terdapat dalam sebatang kayu manis bagi kesihatan


Kulit Kayu manis adalah salah satu bahan makanan tertua yang pernah digunakan oleh manusia. Ianya digunakan sekitar 5000 tahun yang lalu di Mesir Kuno, dan disebutkan beberapa kali di dalam kitab-kitab Perjanjian Lama. Menafaat kulit kayu manis juga dapat dijadikan ubat  tradisional yang berfungsi sebagai makanan tambahan untuk berbagai penyakit, dengan dicampur madu, seperti untuk perubatan  radang sendi,penyakit kulit, jantung, dan kembung perut 

Menafaat Kulit Kayu Manis

1. Mengurangi Kolestrol Jahat ( LDL)
Rempah-rempah dengan citarasa eksotik ini juga dapat mengurangi kadar kolesterol jahat atau LDL dalam darah, caranya taburkan 1-2 sudu teh serbuk kulit kayu manis ke dalam makanan Anda setiap hari untuk mencegah peningkatan LDL di dalam tubuh, sebaiknya dipastikan juga dengan pilihan makanan sihat lainnya yang rendah kolesterol seperti sayuran dan buah segar.

2. Membantu Mengatur Gula Dalam Darah
Kulit Kayu manis membantu mengatur kadar gula dalam darah, baik diambil pesakit kencing manis. Selain itu Kulit kayu manis juga baik diambil bagi Anda yang ingin menguatkan tenaga.

3. Berfungsi Menyeimbangkan Hormon
Mengandung sebatian kimia seulajadi ,Kulit Kayu manis (cinnamaldehyde) Menurut kajian,dapat meningkatkan hormon progesteron (merupakan hormon dari golongan steroid yang berpengaruh pada kitaran haid perempuan dan kehamilan) dan menurunkan pengeluaran hormon testosteron pada wanita, sehingga membantu menyeimbangkan hormon.

4. Memenuhi Keperluanan Serat & Mineral
Kulit kayu manis mengandungi sedikit serat, kalsium, zat besi dan mangan. Meskipun jumlahnya sedikit, tapi menafaatnya dapat membantu melengkapi keperluan serat dan mineral harian Anda.

5. Berkhasiat sebagai anti-bakteri
Banyak digunakan untuk menyingkirkan bakteri  tanpa merusak gigi atau gusi. Itu sebabnya kulit kayu manis banyak digunakan pada produk ubat gigi, ubat kumur dan gula-gula penyegar napas. Khasiatnya juga boleh didapatkan dengan mencampurkan serbuk kulit kayu manis ke dalam teh, cokelat panas atau susu panas.

6. Mencegah & Mengubati Kanser
Kajian di University of Texas, yang diterbitkan dalam jurnal Nutrition and Cancer, menunjukkan bahwa kulit kayu manis memiliki menafaat untuk dapat mengurangi pembiakan sel kanser, baik untuk pencegahan kanser dan mengubati  penyakit kanser.

7. Meringankan Selsema
Kandungan yang ada dalam kulit kayu manis juga dapat mengurangi selsema, terutama bila digabungkan dengan halia, di mana kandungan anti keradangannya membantu aliran  peredaran dalam tubuh, sehingga dapat menyebuhkan penyakit selsema.

8. Cukup berkesan dalam mengatasi masaalah sakit ketika datang haid

9. Meringankan sakit radang sendi  (rematik)
Seseorang yang sedang mengalami sakit radang sendi ,bolehlah mengambil kulit kayu manis untuk mengatasi masaalah itu. Menurut satu hasil kajian dari Universiti Copenhagen, pesakit yang mengambil serbuk kulit kayu manis dapat membantu menghilangkan rasa sakit disebabkan rematik,justeru itu kulit kayu manis sangat berguna bagi mereka yang memiliki penyakit rematik.

10. Pengawet makanan semulajadi

11. Mencegah Penyakit Jantung
Kulit kayu manis memiliki sifat anti radang yang membuatnya cukup  berkesan dalam melindungi jantung terhadap sebuah kerosakan maupun jangkitan, terutama di arteri yang disebabkan makanan berlemak.

Demikian informasi mengenai menafaat Kulit Kayu Manis,mungkin dapat  menjadi rujukan  dalam penjagaan kesihatan hidup dengan memenafaatkan khasiat kulit kayu manis.

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan