Ahad, 10 Ogos 2014

Khasiat Buah Kurma bermenafaat untuk Kesihatan - Nutrition Dates expedient for health

Buah Kurma
sha3622.blogspot,com
Allah Subhanahu wa Ta'ala telah melebihkan kurma dari buah-buahan yang lain, Allah Subhanahu wa Ta'ala  menyebutnya di 20 tempat yang berbeda di dalam Al-Qur'an dengan memakai lafadz pohon kurma : an - Nakhl,an-Nakhiil atau an-Nakhlah.
Anda dapat mempelajari sendiri di dalam Al-Qur'an di surat : Ar-Rahman: 11, Al-Qaf:10, Yaasiin: 67, Ar-Ra'du: 4, Maryam: 25-26 (Dalam menjelaskan ayat ini Ibnu Katsir rahimahullah membawakan perkataan ‘Amr bin Maimun di dalam tafsirnya : ‘Tiada sesuatu yang lebih baik dari perempuan nifas kecuali kurma kering dan kurma basah'.), Maryam :23, Al-Baqarah: 266, Al-An'am: 99, Al-An'am: 141, An-Nahl: 11, An-Nahl: 67, Al-Isra': 91, Al-Kahfi:32, At-Taha: 71,Al-Mu'minun: 19, Yaasiin: 34, Qamar: 20, Ar-Rahman: 68, Al-Haaqah: 7 dan ‘Abasa: 29.

2. KURMA DALAM AS-SUNNAH
Rasulullah Shallallahu 'Alaihi wa Sallam sering menjelaskan menafaat kurma, antara lain :
1. Memakan 7 buah kurma dapat menangkal racun dan sihir.
Dalam Shahih Buhari dan Muslim, diriwayatan oleh Saad bin Abi Waqash, dari Nabi Shallallahu 'Alaihi wa Sallam  beliau bersabda ‘Barang siapa mengambil kurma Ajwah pada pagi hari, maka pada hari itu ia tidak akan terkena racun atau sihir'.
Ajwah merupakan salah satu jenis kurma yang berasal dari Madinah, dikenal sebagai kurma Hijaz yang terbaik dari seluruh jenisnya, bentuknya cantik, padat dan agak keras, termasuk kurma yang paling lezat, harum dan empuk, biasanya kalau anda selidik dipasar,  harganya yang paling tinggi diantara yang lain.
Di sana tamar merupakan makanan pokok sebagaimana gandum bagi bangsa-bangsa lain. Beberapa kelebihan kurma antara lain:
- Termasuk jenis makanan, ubat dan buah-buahan
- Berguna untuk memperkuatkan suhu tubuh secara semulajadi dan tidak menimbulkan reaksi yang merosakkan tubuh.
- Mencegah pembusukan dan kerosakan makanan.
2. Kurma Ajwa berasal dari surga dan dapat mengubati racun
Sebagaimana sabda Rosululloh Shallallahu 'Alaihi wa Sallam  : "Kurma ‘Ajwah itu berasal dari Surga, ia adalah ubat untuk racun". HR. Ibnu Majah dengan sanad yang shahih.
3. Kurma mencegah pemiliknya dari kelaparan.
‘Rumah yang tidak ada tamr (kurma kering) di dalamnya, akan membikin lapar penghuninya' (HR. Muslim no. 2046)
‘Rumah yang tidak ada tamar (kurma kering) di dalamnya, seperti rumah yang tidak ada makanan di dalamnya' (HR. Ibnu Majah no. 3328)
4. Rosulullah Shallallahu 'Alaihi wa Sallam  memberikan contoh dengan kurma ketika memerintahkan umat ini untuk bersedekah.
Dari Sahabat Adiy bin Hatim, Rasulullah Shallallahu 'Alaihi wa Sallam  bersabda "Barangsiapa dari kalian yang mampu berlindung diri dari api neraka walaupun hanya dengan sebutir tamr, maka lakukanlah". (HR. Muslim no.1016, HR. Bukhari no.6023, dan HR At-Tirmizdi no.2415).
5. Cara Rasulullah Shallallahu 'Alaihi wa Sallam  memakan kurma :
- Mencampur dengan keju, dalam HR. Abu Dawud no.3837 dan Ibnu Majah no.3343
Imam ibnul Qayyim rahimahullah menjelaskan bahwa zubdah(keju) dapat berfungsi melunakan tinja, melemaskan syaraf dan pembengkakan empedu dan kerongkongan. Jika dioleskan gusi bayi, akan mempercepat pertumbuhan gigi.
- Mencampur dengan mentimun, HR. Muslim no.2043, HR. Bukhari no.5440.
Rasa panas yang ada pada kurma dapat menyeimbangkan rasa dingin pada mentimun, karena mentimun agak sulit dicerna di lambung , dingin dan kadang berbahaya. Sungguh pelajaran yang agung dari Rasul kita.
- Memakan kurma dengan semangka, HR. Abu Dawud no. 3836.
- Menganjurkan berbuka puasa dengan kurma basah (ruthab), kalau tidak ada dengan kurma kering, kalau tidak ada dengan meminum air seteguk demi seteguk. HR Abu Dawud no.2356.
Hadits ini mengandung hikmah agung secara kesehatan,yang diperlukan oleh orang yang berpuasa adalah zat gula yang mudah diserap oleh darah, lambung dan usus. Zat gula (glukosa dan fruktosa) memerlukan waktu 5-10 menit untuk diserap dalam usus manusia ketika dalam keadaan kosong. Sehingga waktu tersebut dapat digunakan sementara untuk menjalankan sholat maghrib.
- Melarang memakan kurma bagi orang yang baru sembuh dari sakit,HR. Abu Dawud no.3856.
- Boleh memakan kurma meskipun sakit mata, HR. Ibnu Majah no.3343.
- Memerintahkan jangan membuang kurma yang di dalamnya terdapat ulat, namun membersihkannya, HR. Abu Dawud no.3832.
6. Kurma sangat baik untuk menjadi bekal, bahkan pada waktu perang. HR. Muslim no.1910.
7. Kurma untuk mentahnik bayi, HR. Al Bukhari no. 5467,3909,5469,5470 dan Muslim no. 2145,2146
Tahnik adalah mengunyah sesuatu kemudian meletakkannya di langit-langit mulut si bayi. Imam Nawawy rahimahullah dalam kitab syarah Muslim menjelaskan bahwa:
- Anjuran mentahnik bayi yang baru dilahirkan adalah sunnah, berdasarkan ijama'.
- Hendaknya yang mentahnik adalah orang yang shalih, baik laki-laki maupun perempuan.
- Lebih utama mentahnik dengan kurma
- Memberikan kesempatan kepada orang yang shalih untuk memberi nama.

Buah Khurma yang sinonim dengan Masyarakat Arab ini merupakan buah dari pohon jenis Palma, dalam bahasa arab di kenal dengan nama Tamar dan dalam bahasa Latin buah Kurma memilki nama Latin Phoenix dactylifera, asal  pohon kurma tidak di ketahui secara pasti di mana pohon ini berasal namun diyakini Pohon Kurma ini berasal dari Tanah persekitaran sungai Efert dan Juga Sungai Nil, Buah Kurma memiliki Kandungan Gula 80% selebihnya mengandung Protein, Lemak, Mineral dan Juga Tenaga, Magensium, Besi dan Asid Folat, Buah Kurma Kaya akan Serat, sehingga Nabi Menganjurkan Untuk mengambil Buah Kurma ketika  Berbuka Puasa,

DR. MUHAMMAD Hasyim dalam kitab Al-Adawiyah wa al-Qurany menyebutkan bahwa buah kurma dapat mendatangkan ketenangan dan ketentraman bagi hati yang resah dan gelisah, menurutnya, kurma juga boleh menenangkan  hati yang resah, gelisah dan gugup yang diakibatkan oleh aktivitas kelenjar gondok yang membenjol di bagian depan leher ketika naik pengeluarannya.
Sejumlah dokter juga menyarankan agar setiap anak yang mudah gugup agar diberi makan buah kurma antara 3-9 buah setiap pagi.
Buah kurma mengandung vitamin A berkadar tinggi, menyamai kadar yang terdapat pada minyak ikan dan keju. Diantara manfaat vitamin A adalah; dapat menjaga mata agar tetap basah (lembab) dan berkilau, menguatkan otot-otot penglihatan, mencegah kekeringan pelupuk mata, rabun mata, dan kekeringan kulit.
Menafaat Buah Kurma

 Zat ynag terkandung dalam Buah Khurma
 1.        Kadar Kalsium       52 mg
 2.        Protein                2,35 gms
 3.        Lemak                  0,43 gms
 4.         Vitamin A                 90 UI
 5.          Fiber/serat                2,4 g
 6.         Vitamin B1                93 mg
 7.        Karbohidrat                75 g
 8.         Vitamin B2            144 mg
 9.       Asam Nikotinat      2,2 mg
 10.        Kalium                    667 mg
 11.         Magnesium            50 mg
 12.         Besi                         1,2 mg
 13.        Tembaga                2,4 mg
 14.         Biotin                 4,4 mikrog
 15.         Zinc                           1,2 mg
 16.       Asid folic                   5,4 mikrog
 17.        Sulfur                      14,7 mg
 18.      Asid Askorbat           6,1 mg
 19.       Sodium                        13 mg
 20.        Niasin                             2 mg
 21.        Khlorida                     271 mg
 22.        Kobalt                         1,9 mg
 23.          Glukosa                  38,5 gms
 24.        Fruktosa                 35,5 gms
 25.        Fosfor                          63 mg
 26.       Beta karoten                5 mcg
 27.       Energi                         323 kal

 Berikut beberapa khasiat Buah kurma yang berguna untuk Kesihatan


Mangan digunakan oleh badan sebagai satu enzim antioksida bagi menyokong unsur-unsur superoxide dismutase..Magnesium sangat penting bagi pertumbuhan tulang.
Kurma kaya dengan vitamin K dan vitamin B-kompleks, yaitu  piridoksin (vitamin B-6), niacin, asid pantotenat dan riboflavin. Vitamin ini membantu tubuh dalam metabolisme karbohidrat, protein dan lemak. Vitamin K sangat penting dalam pembekuan darah  dan metabolisme tulang.
Kaum Arab Badui, yang makan kurma secara teratur, menunjukkan tingkat kejadian yang sangat rendah dari kanser dan penyakit jantung.
Buah kurma kaya akan serat yang mencegah penyerapan kolesterol LDL dalam usus. Kandungan serat kurma juga membantu melindungi selaput lendir usus dengan mengurangi paparan dan mengikat bahan kimia yang menyebabkan kanser usus besar.
Sebagai makanan laksatif (laxative food), kurma bermenafaat melancarkan pembuangan air besar dan mengelakkan sembeli
Kurma mengandung antioksidan yang dikenal sebagai tanin. Tanin diketahui bersifat anti penyakit berjangkit, anti-radang dan anti-hemoragik.
Kurma adalah sumber vitamin A, yang dikenali memiliki sifat antioksidan dan sangat penting untuk kesihatan mata. Vitamin A juga diperlukan menjaga kulit tetap sehat. Pengambilan buah-buahan secara semulajadi yang kaya akan vitamin A  diketahui membantu melindungi dari kanser paru-paru dan rongga mulut.
Kurma merupakan sumber zat besi yang sangat baik.Zat Besi adalah komponen dari hemoglobin di dalam sel darah merah yang menentukan daya penyokong oksigen darah.

    

Menafaat Buah Kurma Bagi Kesihatan 

Buah kecil yang berbentuk oval ini memiliki banyak menafaatnya bagi kesihatan tubuh. Berikut adalah manfaat buah kurma bagi kesihatan 

Menjaga kesihatan tulang dan gigi
Buah kurma bermenafaat untuk memperkuat tulang, mencegah pereputan tulang, dan memperkuat gigi. Ini  kerana buah kurma mengandung mineral, selenium, mangan, magnesium, dan tembaga yang merupakan bahagian penting dari pertumbuhan tulang yang sehat dan gigi yang kuat. Buah kurma sangat baik untuk diambil oleh orang yang berusia lanjut dan mereka yang sudah memiliki kerapuhan tulang meski masih muda.

Mengurangi reaksi alergi
Buah kurma dapat mengurangi reaksi alergi. Karena buah kuno yang telah ada sejak abad ke-5 sebelum Masehi mengandung sulfur organik. Satu kajian mengungkapkan bahawa sebatian sulfur organik  kesan positif pada kira-kira 23 juta orang di Amerika Syarikat yang mengalami alahan bermusim.

Proses pembekuan darah
Buah kurma bermenafaat dalam proses pembekuan darah. Ini kerana buah kurma kaya dengan kandungan vitamin K dan vitamin B-kompleks. Vitamin B-kompleks seperti vitamin B-6 (piridoksin), niacin, asid pantotenat dan riboflavin. Vitamin ini membantu tubuh dalam mengatur metabolisme karbohidrat, lemak, dan juga protein.

Baik untuk saraf dan otak
Buah kurma mengandung zat dan vitamin yang terbaik bagi kesehatan dan fungsi saraf. Kalium yang terkandung dalam buah kurma merupakan bahan untuk meningkatkan sistem saraf yang lebih responsif dan sihat. Aktivitas otak dapat meningkat, dapat lebih berpikir cepat, dan menjaga tetap fokus dalam menghadapi suatu masalah.

Mengatasi anemia
Penyakit anemia disebabkan oleh kekurangan zat besi. Zat besi menjadi suatu komponen hemoglobin dalam sel darah merah dan menentukan jumlah oksigen pembawa darah. Buah kurma mengandung zat besi kerana sebanyak 0,90 milligram atau 100 gram dalam sebiji buah kurma (sekitar 11 persen AKG).

Mencegah angin Ahmar (stroke)
Buah kurma juga bermenafaat untuk mencegah berlakunya stroke. Ini disebabkan oleh kandungan dalam buah kurma dapat menghilangkan sebahagian kolesterol jahat yang dapat menyebabkan stroke.

 kesan positif pada kira-kira 23 juta orang di Amerika Syarikat yang mengalami alahan bermusim.

Kalium yang terkandung dalam kurma merupakan komponen penting dari sel dan cairan tubuh yang membantu untuk mengendalikan denyutan jantung dan tekanan darah.

Melancarkan pembuangan air
Sebagai makanan laksatif (laxative food), kurma bermenafaat untuk melancarkan pembuangan air besar dan mencegah konstipasi. selain itu, kandungan dalam kurma juga bermenafaat untuk memperlancar salurang pembuangan air kecil dan mencegah penyakit kencing batu serta prostat.

Menjaga kesehatan mata
Buah kurma kaya dengan kandungan vitamin A. Vitamin A merupakan vitamin yang menjaga kesehatan mata kerana mengandung anti oksidan. Vitamin A juga dapat memelihara kelembaban dan menguatkan penglihatan mata.

Tenaga
Inilah sebabnya mengapa dianjurkan berbuka puasa dengan buah kurma , ini  kerana kurma kaya akan dengan glukos, fruktosa, dan sukrosa. Kurma dapat menjadi makanan ringan, terutama ketika dalam keadaan letih dan lesu.

Mengatasi sembelit
Kurma mengandung serat yang tinggi. Serat tinggi tersebut juga terdapat pada makanan lainnya, seperti bijiran oat,serat tinggi bermenafaat untuk membantu proses pencernaan agar lebih lancar. Cara menggunakan kurma sebagai obat sembelit, pertama rendam kurma semalaman. Pada waktu paginya makan kurma hasil rendaman tersebut dan meminum air bekas rendamannya, bermenafaat untuk mengatasi sembelit.


kelazatannya; Antaranya:
  Percayakah anda bahawa kurma tidak menyalurkan bakteria dan mikrob? Ulat yang ada di dalam kurma lama dapat memusnahkan amuba dan membunuh bakteria yang mungkin menyerang manusia.
  Seandainya tidak kerana kurma dan kopi arab, nescaya penduduk Jazirah Arab akan diserang berbagai penyakit yang tidak diketahui hujung pangkalnya kecuali oleh Allah.
  Tahukah anda bahawa orang yang memakan kurma setiap hari tidak akan didekati jin?
  Percayakah anda bahawa ekstrak kurma dapat mengubati kemandulan wanita?
  Tahukah anda bahawa makanan dan ubat paling penting bagi para angkasawan adalah kurma?
  Tahukah anda bahawa buah kurma lebih sehat daripada kaviar?
  Tahukah anda bahawa sabut pokok kurma adalah pembersih yang paling baik bagi tubuh dan dapat melindunginya dari penyakit-penyakit kulit?
  Tahukah anda bahawa apabila kurma direbus dan diminum seperti teh maka ia dapat menggembirakan hati yang sedih?
  Tahukah anda bahawa kurma barhi dianggap sebagai eliksir bagi para pemuda dan di dalamnya tersimpan rahsia besar kerana ia dapat menggiatkan kelenjar dan menguatkan saraf?
  Tahukah anda bahawa setiap 100 gram kurma mengandungi 318 kalori, setara dengan 315 kalori yang terkandung dalam setiap 100 gram madu?
  Tahukah anda bahawa sebutir kurma dapat membekalkan anda kalori yang cukup untuk aktiviti seharian dengan penuh semangat?
  Tahukah anda bahawa makanan paling baik yang digunakan oleh askar perang adalah kurma, kerana kurma membekalkannya dengan kalori, menguatkannya, dan menggiatkan kelenjar adrenal sehingga dia menjadi seorang yang berani dan tidak takut akan kematian?
  Tahukah anda bahawa terdapat sejenis pokok kurma yang mati seiring dengan kematian pemiliknya?
  Tahukah anda bahawa ada 1,450 jenis kurma di seluruh dunia?
  Tahukah anda bahawa kurma mengandung protein tumbuhan yang bagus dan mudah dicerna?
  Tahukah anda bahawa kurma mengandungi sejumlah vitamin, seperti vitamin A, vitamin B, vitamin C, biotin, riboflavin, dan lainnya?
  Tahukah anda bahawa kurma bermanfaat untuk mengubati kekurangan darah kerana ada kandungan zat besi dalam kadar yang tinggi?
  Percayakah anda bahawa kurma dapat menguatkan rahim ketika melahirkan kerana mengandungi hormon pitosin yang berkhasiat mengatur proses melahirkan?
  Percayakah anda bahawa kurma dapat mencegah keradangan kerana mengandung antiseptic dan antirematik?
  Percayakah anda bahawa kurma mengandungi kadar serat baik yang bermanfaat untuk membantu gerakan usus dan mencegah sembelit?
  Tahukah anda bahawa kurma dapat melindungi usus besar dari kanser?
  Tahukah anda bahawa kurma adalah penggekang nafsu makan?
  Tahukah anda bahawa jenis kurma yang kalorinya paling rendah adalah ‘ajwah Madinah,razizi, dan rabi’ah?
  Percayakah anda bahawa jenis kurma yang paling sesuai untuk mendapatkan tubuh yang ideal adalah Hulwah Ha`il, kerana setiap 100 gram darinya tidak mengandungi lebih dari 67 kalori?
  Percayakah anda bahawa jenis kurma yang paling banyak mengandungi mineral dan vitamin yang tinggi dari potasium dan besi adalah rabi’ah Madinah?
  Percayakah anda bahawa kurma adalah ubat bagi orang yang menderita kekurangan berat badan kerana kaya dengan tunggal-tunggal yang tidak memerlukan proses pencernaan?
  Percayakah anda bahawa kurma dapat mengurangi ketegangan syaraf yang diakibatkan oleh aktiviti kelenjar tiroid yang melampau?
  Percayakah anda bahawa kurma adalah makanan yang mudah dicerna dan tidak memberatkan tubuh?
  Percayakah anda bahawa kurma dapat mengurangi rasa lapar yang amat sangat pada orang yang berpuasa?
  Percayakah anda bahawa kurma dapat menyediakan perut untuk menerima makanan dan    mencegah konstipasi?
  Tahukah anda bahawa kurma dapat melancarkan kencing dan mencuci ginjal?
  Tahukah anda bahawa kurma dapat membersihkan liver dari racun dan meredakan pergolakan saraf?
  Tahukah anda bahawa kurma basah mengandung kadar gula tinggi yang mudah dicerna dan diserap seperti glukosa?
  Tahukah anda bahawa kurma basah dapat menurunkan tekanan darah bagi perempuan hamil dan menormalkannya ketika prakelahiran?
  Tahukah anda bahawa kurma basah dapat membersihkan usus besar (kolon) sehingga bermanfaat untuk membantu dan memudahkan proses melahirkan?
  Tahukah anda bahawa kurma dinamakan dengan manjam (tambang) kerana mengandung banyak unsur mineral seperti fosfor, kalsium, magnesium, besi, sodium, sulfur, dan klorin?
  Tahukah anda bahawa kurma terdiri dari 21% air, sejumlah besar vitamin, 2,1% protein, 18% lemak, 73% gula dan 3% serat?
  Percayakah anda bahawa kandungan kalori dari  1 kg kurma sama dengan kandungan 1 kg daging?
  Tahukah anda bahawa kandungan nutrisi 1 kg kurma mentah setara dengan 3 kg makanan lain?
  Percayakah anda bahawa kurma dapat memelihara kelembaban dan kecerahan mata, serta menajamkan pandangan pada malam hari?
  Percayakah anda bahawa kurma dapat melembabkan usus sehingga memeliharanya dari radang dan infeksi?
  Percayakah anda bahawa kurma membekalkan tubuh dengan zat besi yang diperlukan oleh darah dan fosfor yang membantu proses berfikir?
  Percayakah anda bahawa kurma menyuplai tubuh dengan panas dan vitamin yang membantu pertumbuhan dan menguatkan saraf?
  Percayakah anda bahawa kurma dapat membantu menenangkan perasaan dan jiwa sehingga disarankan kepada orang yang berpenyakit saraf dan panas baran?
  Percayakah anda bahawa memakan kurma sebelum makan pagi dapat membunuh cacing?
  Percayakah anda bahawa kurma dianggap sebagai makanan paling baik di gurun sahara kerana dapat disimpan dalam masa yang lama tanpa ditimpa kerosakan?
  Percayakah anda bahawa kurma memainkan peranan yang baik dalam membersihkan zat-zat beracun yang dihasilkan oleh proses asimilasi bahan makanan dalam tubuh?
  Percayakah anda bahawa di antara penduduk Sahara dan Oasis tidak mengidap kanser kerana mereka biasa mengambil kurma sebagai makanan asas?
  Percayakah anda bahawa garam-garam alkali yang ada dalam kurma berfungsi untuk membetulkan kemasaman darah yang diakibatkan oleh pengambilan makanan-makanan berlemak yang melampaui batas?
  Tahukah anda bahawa kurma tidak mengandung zat-zat yang dapat menghalangi penyerapan zat besi?
  Tahukah anda bahawa kurma juga dapat meningkatkan daya serap dalam tubuh, khususnya pada anak-anak?
  Percayakah anda bahawa jenis zat-zat gula dalam kurma dapat diserap dengan cepat sehingga dapat terus sampai ke darah dan sel-sel tubuh?
  Percayakah anda bahawa kadar serat dalam kurma pada fase ruthab sekitar 2% dan meningkat hingga 4% pada kurma yang disimpan?
  Percayakah anda bahawa kurma mengandung fosfor dengan kadar yang lebih tinggi daripada kadar fosfor dalam apricot, pir, stroberi, dan anggur, dan bahwa dalam setiap 100 gram kurma terdapat 40 miligram fosfor?


 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan