Khamis, 14 Ogos 2014

Khasiat Kacang PISTACHIO @ Kacang Cerdik - Nutrition of PISTACHIO

Khasiat Kacang PISTACHIO @ Kacang Cerdik

sha3622.blogspot.com
                                                      KACANG PISTACHIO..

Pistachio berasal dari negara Timur Tengah dan Asia.
Kacang Pistachio merupakan makanan kaum bangsawan zaman Romawi 

kuno. Kacang pistachio, adalah merupakan sejenis makanan para genius 
dahulu dan kini.

Kacang Pistachio punya khasiat tersendiri, antaranya zat besi, folat, 

kalium, niasin, riboflavi dan zing. 
Kacang berwarna hijau ini juga mengandungii banyak fitoterol yang dapat 
membantu menurunkan  risiko terkena penyakit jantung serta beberapa 
jenis kanser.Pistachios juga dapat MENGUATKAN INGATAN atau 
MEMORI. Kacang  pistachios diketahui kaya dengan  nutrien yang memberi 
menafaaat kepada jantung dan sistem peredaran darah. Kacang pistachio 
mengandungi hampir 90 peratus lemak tak tepu, juga dikenali sebagai "baik" 
lemak, yang boleh membantu meningkatkan HDL kolesterol. Pistachios 
mempunyai lemak tepu yang sangat sedikit, jika ada. Malah,
phytosterols dalam kacang pistachio sebenarnya menghalang penyerapan 
"lemak jahat". Pistachios mengandungi antioksidan , kolesterol yang lebih 
rendah dan arginina, bahan yang mengurangkan pembentukan plak dalam 
arteri. kacang pistachio merupakan sumber lebih 30 vitamin, mineral dan 
fitonutrien menafaatnya untuk kesihatan anda: 
--Copper: Menguatkan tisu penghubung, membantu sistem kardiovaskular 
dan saraf 
--Manganese: Membantu metabolisme, membina tulang 
--Magnesium: Mengawal suhu badan dan penting untuk kesihatan tulang 
--Vitamin A (beta carotene), lutein dan zeaxanthin: menggalakkan 
penglihatan sihat 


--B6 Dan vitamin lain B (folat, thiamin, niasin, riboflavin dan asid 
Pantothenic): penting untuk sistem badan banyak termasuk sistem darah, 
sistem saraf dan sistem imun.

                                                      POKOK KACANG PISTACHIO
Para penyelidik di Pennsylvania State University telah melakukan satu 

kajian. Responden diminta  memakan lebih kurang 42 gram pistachio setiap 
hari. Pada akhir minggu keempat,mereka yang rajin memakan kacang jenis 
ini berjaya menurunkan sejumlah kadar kolesterol mereka, hingga sekitar 
6.7 peratus, dan kolesterol LDL(kolesterol 'jahat') hingga 11.6 peratus.

Secara tidak langsung, penurunan kadar kolesterol yang hampir 7 peratus,

ini turut menurunkan risiko mendapat penyakit jantung hingga 14 peratus! 
Selain itu, kacang pistachio juga dapat membantu menurunkan kadar 
kolesterol jahat (LDL), meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL) di dalam 
tubuh manusia, melindungi usus serta menguatkan hati dan ginjal.

Jika membelinya, pilihlah yang kulit luarnya terbuka kerana kulit tertutup 

menandakan kacang belum cukup tua.Kerana usia pistachio tidak lama 
sebaiknya pilihlah pistachio yang warna kacangnya hijau terang. Kalau 
sudah terlalu tua atau lama di kedai, warnanya akan pudar, dan kacang 
akan berubah layu.

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

1 ulasan:

  1. Makanan harian untuk sekeluarga....semoga anak anak genius sepanjang masa

    BalasPadam