Khasiat Kacang PISTACHIO @ Kacang Cerdik
sha3622.blogspot.com |
Pistachio berasal dari negara Timur Tengah dan Asia.
Kacang Pistachio merupakan makanan kaum bangsawan zaman Romawi
kuno. Kacang pistachio, adalah merupakan sejenis makanan para genius
dahulu dan kini.
Kacang Pistachio punya khasiat tersendiri, antaranya zat besi, folat,
kalium, niasin, riboflavi dan zing.
Kacang berwarna hijau ini juga mengandungii banyak fitoterol yang dapat
membantu menurunkan risiko terkena penyakit jantung serta beberapa
jenis kanser.Pistachios juga dapat MENGUATKAN INGATAN atau
MEMORI. Kacang pistachios diketahui kaya dengan nutrien yang memberi
menafaaat kepada jantung dan sistem peredaran darah. Kacang pistachio
mengandungi hampir 90 peratus lemak tak tepu, juga dikenali sebagai "baik"
membantu menurunkan risiko terkena penyakit jantung serta beberapa
jenis kanser.Pistachios juga dapat MENGUATKAN INGATAN atau
MEMORI. Kacang pistachios diketahui kaya dengan nutrien yang memberi
menafaaat kepada jantung dan sistem peredaran darah. Kacang pistachio
mengandungi hampir 90 peratus lemak tak tepu, juga dikenali sebagai "baik"
lemak, yang boleh membantu meningkatkan HDL kolesterol. Pistachios
mempunyai lemak tepu yang sangat sedikit, jika ada. Malah,
phytosterols dalam kacang pistachio sebenarnya menghalang penyerapan
mempunyai lemak tepu yang sangat sedikit, jika ada. Malah,
phytosterols dalam kacang pistachio sebenarnya menghalang penyerapan
"lemak jahat". Pistachios mengandungi antioksidan , kolesterol yang lebih
rendah dan arginina, bahan yang mengurangkan pembentukan plak dalam
arteri. kacang pistachio merupakan sumber lebih 30 vitamin, mineral dan
fitonutrien menafaatnya untuk kesihatan anda:
rendah dan arginina, bahan yang mengurangkan pembentukan plak dalam
arteri. kacang pistachio merupakan sumber lebih 30 vitamin, mineral dan
fitonutrien menafaatnya untuk kesihatan anda:
--Copper: Menguatkan tisu penghubung, membantu sistem kardiovaskular
dan saraf
dan saraf
--Manganese: Membantu metabolisme, membina tulang
--Magnesium: Mengawal suhu badan dan penting untuk kesihatan tulang
--Vitamin A (beta carotene), lutein dan zeaxanthin: menggalakkan
penglihatan sihat
penglihatan sihat
--B6 Dan vitamin lain B (folat, thiamin, niasin, riboflavin dan asid
Pantothenic): penting untuk sistem badan banyak termasuk sistem darah,
sistem saraf dan sistem imun.
Pantothenic): penting untuk sistem badan banyak termasuk sistem darah,
sistem saraf dan sistem imun.
POKOK KACANG PISTACHIO
Para penyelidik di Pennsylvania State University telah melakukan satu
kajian. Responden diminta memakan lebih kurang 42 gram pistachio setiap
hari. Pada akhir minggu keempat,mereka yang rajin memakan kacang jenis
ini berjaya menurunkan sejumlah kadar kolesterol mereka, hingga sekitar
6.7 peratus, dan kolesterol LDL(kolesterol 'jahat') hingga 11.6 peratus.
Secara tidak langsung, penurunan kadar kolesterol yang hampir 7 peratus,
ini turut menurunkan risiko mendapat penyakit jantung hingga 14 peratus!
Selain itu, kacang pistachio juga dapat membantu menurunkan kadar
kolesterol jahat (LDL), meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL) di dalam
tubuh manusia, melindungi usus serta menguatkan hati dan ginjal.
Jika membelinya, pilihlah yang kulit luarnya terbuka kerana kulit tertutup
menandakan kacang belum cukup tua.Kerana usia pistachio tidak lama
sebaiknya pilihlah pistachio yang warna kacangnya hijau terang. Kalau
sudah terlalu tua atau lama di kedai, warnanya akan pudar, dan kacang
akan berubah layu.
Makanan harian untuk sekeluarga....semoga anak anak genius sepanjang masa
BalasPadam