Selasa, 26 Ogos 2014

Menafaat Minyak Zaitun - Fully Benefit Of Olive Oil

sha3622.blogspot.com

Khasiat Dan Menafaat Minyak Zaitun Untuk Kesihatan

Buah zaitun telah tumbuh sejak 8000 tahun yang lalu terutama di kawasan Mediterania. Buah zaitun berasal dari pohon Olea europea yang dapat tumbuh selama bertahun-tahun.

Anda biasanya mengambil buah zaitun sebagai salad atau bahan dalam pizza. Selain itu Anda juga mungkin menggunakan minyak zaitun untuk berbagai keperluan kecantikan mahupun kesihatan.


(Surah At Tiin ). maknanya[1] Demi buah Tiin dan Zaitun,
[2]Dan Gunung Tursina,
[3] Serta negeri (Makkah) yang aman ini, -
[4] Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya (dan berkelengkapan sesuai dengan keadaannya).
[5] Kemudian (jika ia panjang umur sehingga tua atau menyalahgunakan kelengkapan itu), Kami kembalikan dia ke serendah-rendah peringkat orang-orang yang rendah,
[6] Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, maka mereka beroleh pahala yang tidak putus-putus.
[7] (Jika demikian kekuasaanKu), maka apa pula yang menjadikan engkau seorang pendusta, (berkata tidak benar) mengenai hari pembalasan, sesudah (ternyata dalil-dalil yang membuktikan kekuasaanKu mengadakan hari pembalasan) itu?
[8] Bukankah Allah (yang demikian kekuasaanNya) seadil-adil Hakim?

Antara menafaat  dari buah zaitun ialah.
Mencegah berbagai jenis kanser
Buah zaitun mengandung zat anti oksidan dan karotenoid yang disebut dengan lutein. Lutein membantu menghancurkan radikal bebas di dalam tubuh yang dapat menyebabkan kanser. Buah zaitun ampuh untuk mencegah berbagai jenis kanser seperti kanser usus besar, kanser payudara, dan kanser perut.

Mencegah penuaan 
Sifat anti oksidan yang ada di dalam buah zaitun selain untuk mencegah kanser juga dapat digunakan untuk mencegah penuaan  yang terjadi di kulit Anda.

Menyihatkan pencernaan
Buah zaitun memiliki beberapa menafaat untuk memperbaiki sistem pencernaan sebab buah zaitun mempunyai kemampuan untuk mengeluarkan racun dan gas penyebab masalah pencernaan.

Mencegah penyakit jantung
Buah zaitun baik untuk kesihatan jantung sebab buah zaitun mampu mengurangi tingkat kolesterol jahat dalam tubuh dan meningkatkan HDL atau kolesterol baik.

Mengurangi resiko kencing manis
Banyak kajian  menunjukkan bahawa pengambilan buah zaitun akan mengurangi resiko terkena penyakit kencing manis

Memperbaiki penglihatan
Sifat anti oksidan yang ada di dalam buah zaitun, maka buah zaitun penting untuk meningkatkan penglihatan Anda.

Mencegah asma
Vitamin C yang terkandung di dalam buah zaitun mampu membantu untuk terhindar dari asma

Membantu dalam mengubati anemia
Tingginya jumlah zat besi yang ada di dalam buah zaitun akan meningkatkan produksi sel darah merah di dalam tubuh Anda. Selain itu buah zaitun akan mengikat oksigen di dalam darah sehingga membuatkan Anda lebih sihat.

Itulah beberapa menafaat kesihatan dari pengambilan buah zaitun.Dikala ini ada begitu banyak macam olahan dari buah zaitun yang dapat menjadi alternatif makanan kesihatan bagi Anda.
Khasiatnya sudah sangat lama sekali penggunanya oleh manusia, Minyak ini lebih dikenali dengan nama Olive Oil yang mana minyak ini berasal dari buah Zaitun itu sendiri yang sudah sangat terkenal untuk menyembuhkan berbagai macam penyakit yang ada dalam tubuh manusia, Bahkan Nabi Muhammad SAW Juga berpesan kepada umatnya untuk megambil Minyak Zaitun ini, Maka tidak perlu di Ragukan lagi akan Khasiat Minyak Zaitun ini untuk tubuh manusia, 


Manfaat Minyak Zaitun
sha3622.blogspot.com

Telah lama di lakukan kajian terhadap Kandungan minyak Zaitun ini, kerana memiliki menafaat yang berbagai untuk kesihatan, dan ternyata memang benar, setelah di lakukan kajian  oleh banyak ahli,  dalam Dunia Kedoktoran maka mereka mengungkapkan akan Khasiat dari Minyak Zaitun ini, Di antaranya adalah seperti Berikut.

Khasiat Minyak Zaitun Untuk Kesihatan

Menurunkan Angka Kematian
Satu kajian yang dipublisitikan dalam majalah Lanst yang terkenal pada 20 Desember 1999 M, menunjukkan bahawa negara paling miskin di Eropah, iaitu Albania, yang berpenduduk muslim, memiliki keistimewaan sedikitnya angka kematian di sana. Angka kematian di Albania di kalangan lelaki adalah 41 orang dari setiap 100.000 orang, separoh dari keadaan di Britania. Hal itu dipengaruhi oleh pngambilan minyak zaitun dalam makanan para penduduk Albania.

Mengurangi Pemakaian Ubat-ubatan Penurun Tekanan Darah Tinggi
Satu kajian yang dilakukan oleh Dr. Aldovaroro di Universitas Napoli Italia dan disiarkan dalam Majalah Archives of Internal Medicine,pada tanggal 27 Mac 2000 M, telah diadakan kajian terhadap 32 pesakit  darah tinggi dan mereka itu mengambil ubat-ubatan untuk darah tinggi.

Hasil kajian menunjukkan penurunan tekanan darah dalam kadar 7 poin di kalangan mereka yang mengambli minyak zaitun.

Mengurangi Kolesterol Berbahaya
Berbagai kajian membuktikan adanya fakta yang minyak zaitun menurunkan total kadar kolesterol dan kolesterol berbahaya, tanpa mengurangi kandungan kolesterol yang bermenafaat.

Mengurangi Resiko Terjadinya Penyumbatan (Trombosis) dan Penebalan (Arteriosklerosis) Pembuluh Darah
Dalam satu kajian yang disiarkan pada bulan Desember tahun 1999 M di Majalah AMJ CLIN NUTRL para pengkaji menyatakan bahwa nutrisi yang kaya kandungan minyak zaitun dapat mengurangi pengaruh negatif lemak dalam makanan terhadap terjadinya pembekuan darah, dan selanjutnya mengurangi terjadinya penebalan pembuluh nadi jantung.

Mengurangi Serangan Kanker
Para pengkaji menyatakan bahawa sebab menurunnya rasio kematian akibat serangan kanser di Laut Putih Tengah adalah kerana makanan penduduk negeri tersebut mengandung minyak zaitun sebagai sumber utama lemak, di samping mengandung sayur-sayuran, buah-buahan, dan kol.

sha3622.blogspot.com

Minyak Zaitun Berkhasiat Seperti ASI
Dalam satu kajian modern yang dipablisitikan di bulan Februari 1996 M di Universitas Barcelona, Spanyol, yang dilakukan terhadap empat puluh wanita yang menyusui, diambil sampel ASI dari mereka. Para pengkaji menemui bahawa kebanyakan lemak yang terkandung di dalam ASI termasuk jenis lemak yang berantai tunggal. Jenis lemak ini dikategorikan sebagai lemak terbaik yang seharusnya diambil, dan itulah jenis lemak yang terkenal terdapat dalam minyak zaitun.

Mengurangi Peradangan Sendi
Majalah AMJ CLIN NUTR edisi November 1999 M,menyiarkan satu kajian yang dilakukan terhadap 145 pesakit radang sendi seperti arthritis di Yunani Utara. Mereka dikorelasikan dengan 108 orang yang sihat. Dalam kpenajian ini didapati bahwa pengambilan minyak zaitun dapat memberikan perlindungian tubuh dari terjadinya penyakit ini.

Membunuh Kutu Kepala
Beberapa kajian yang dilakukan di beberapa Universitas dan Akademi di Amerika, tentang kutu kepala, menunjukkan bahawa penggunaan minyak zaitun sebagai minyak rambut padaa yang bermasaalah dengan kutu kepala dalam beberapa jam saja ianya dapat membunuh kutu yang ada di kepala

Mencegah Timbulnya Kanser
Profesor Asman, Ketua Akademi Pengajian Arteriosclerosis di Universitas Monstar, Jerman, dia merupakan pengkaji paling menonjol di dunia di bidang kedokteran dan arteriosclerosis, ia berkata, “Pengambilan minyak zaitun dapat melindungi tubuh dari serangan sejumlah kanser , di antaranya kanser usus, kanker rahim, kanser ovari, 

Minyak Zaitun dan Kanser Rahim
Majalah Kanser Britania menyairkan di bulan Mei 1996 M satu kajian yang dilakukan terhadap 145 wanita Yunani yang terkena kanser rahim. Para penyelidik menghubung-kaitkan antara wanita yang terlibat dengan kanser rahim dengan wanita yang mengambil banyak minyak zaitun ternyata, wanita yang mengambil minyak zaitun kurang terjejas oleh kanser rahim, dimana keberangkaliannya mungkin terjadinya kanser mereka turun sehingga 26%.
Minyak Zaitun dan Kanser Perut 
Sejumlah kajian ilmiah modern menunjukkan bahawa pengambilan minyak zaitun secara teratur dapat mengurangi terjadinya kanser perut. tetapi ia masih diperlukan berbagai kajian ilmiah lanjutan mengenai hal ini.

Minyak Zaitun dan Kanser Usus
Ada  beberapa kajian yang menunjukkan bahawa pengambilan buah-buahan, sayur-sayuran, dan minyak zaitun, memainkan peran penting dalam melindungi tubuh dari serangan kanser usus.

Minyak Zaitun dan Kanser Kulit (Melanoma)
Majalah Dertmatdogg Times edisi bulan August 2000 M menyebutkan satu kajian yang menunjukkan bahawa menggunakan minyak zaitun setelah berenang sebagai krim kulit dan berjemur, akan melindungi terjadinya kanser kulit (melanoma).

Minyak Zaitun Mengurangi Timbulnya ulser Perut
Dr. Samût, dari Universiti Harvard Amerika, menyampaikan satu kajian di Kongres Terakhir Organisasi Penyakit Sistem Pencernaan Amerika yang diadakan pada bulan Oktober 2000 M.

Dr. Samût menegaskan bahawa zat yang terkandung dalam minyak zaitun dapat  melindungi tubuh dari kanser perut dan mengurangi timbulnya penyakit ulser perut. 

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan