Jumaat, 15 Ogos 2014

Biji Nangka Sangat Berkhasiat - Jackfruit Seeds Are Very Nutritious,

Biji Nangka Sangat Berkhasiat, Ia Boleh Meningkatkan Gairah Seks
sha3622.blogspot.com


Sewaktu anda makan nangka, jangan terus membuang bijinya. biji nangka dapat diolah kembali untuk dijadikan makanan.
Biji nangka bukan hanya enak dimakan, ianya juga  mempunyai banyak menafaat untuk kesihatan dan kecantikan tubuh. Biji buah nangka dipenuhi oleh nutrisi dan protein.

Beberapa nutrisi yang ada di dalamnya antara lain adalah karbohidrat, serat, vitamin A, C, dan B, serta mineral seperti kalsium, zat seng, dan fosfor, selain itu di dalamnya juga terdapat antioksidan yang dapat melawan penyaki  kanser. Biji nangka juga dapat membantu mencegah konstipasi. 

1.Kesihatan kulit
Jika ingin memiliki kulit yang cantik, lembut, dan bebas kedutan serta bintik-bintik hitam, biji buah nangka dapat membantu Anda, caranya adalah dengan merendam biji buah nangka di susu sejuk ,kemudian lumatkan biji nangka tersebut dan gunakan sebagai masker pada kulit yang memiliki kedutan,Ianya dapat menghilangkan kedutan pada kulit, cara ini juga dapat digunakan untuk membuat kulit semakin halus dan bebas noda, selain itu, pengambilan biji buah nangka secara teratur juga dapat membantu menghaluskan kulit. Biji  nangka yang kaya serat membantu mencegah konstipasi dan menghilangkan racun yang yang ada dalam kulit,dengan ini akan membuat kulit semakin bersih, sihat, dan gebu.

2. Kesihatan mental
Biji buah nangka mungkin nampak tiada berkaitan dengan kesihatan mental,sebenarnya keduanya saling berpengaruh. Selain baik untuk kesihatan kulit, pengambilan biji  nangka juga baik untuk mencegah keteganggan (stress). Biji  nangka mengandung banyak protein dan nutrisi yang baik untuk mencegah stress, bukan hanya itu, makan biji nangka juga dapat menjadi salah satu cara menyihatkan kulit. Nutrisi yang ada dalam biji nangka meningkatkan kelembapan kulit dan menyihatkan lever.

3.Kesihatan rambut
Biji nangka memiliki kemampuan untuk membantu melancarkan pengaliran darah, pengaliran darah yang baik sangat penting untuk kesihatan dan pertumbuhan rambut, dengan itu, pengambiln biji nangka akan membantu menjaga kesihatan rambut. , biji nangka juga dapat membantu mengawal tingkat gula darah kerana biji nangka mengandungi banyak mangan.

Biji  nangka yang mengandung vitamin A juga membantu mencegah keguguran rambut dan menyihatkan mata. Vitamin A di dalamnya akan mencegah penyakit mata seperti kebutaan dan lainnya. Vitamin ini juga menjaga kesihatan rambut, mencegah rambut  kering dan keguguran atau patah.

4.Mencegah anemia
Biji buah nangka mengandung banyak zat besi yang dapat membantu mencegah terkena anemia. Zat besi sangat diperlukan tubuh untuk pengeluaran sel darah merah, pengambilan biji  nangka akan membantu Anda  mengawal jumlah sel darah merah dan mencegah Anda mengalami kekurangan darah atau anemia,  biji nangka juga melancarkan aliran darah ke seluruh tubuh, dalam membantu menjaga kesihatan organ tubuh lainnya seperti jantung dan pembuluh darah, serta mencegah penyakit kulit.

5.Meningkatkan kegairahan seks
Biji  nangka sebenarnya merupakan makanan aprodisiak yang dapat membantu meningkatkan gairah seksual, cara pengambilannya adalah dengan membakar biji  nangka seperti membakar kacang. Jika Anda mengalami masalah dengan gairah seks, anda bolehlah mencuba pengambilan biji  nangka.

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan