Rabu, 13 Ogos 2014

khasiat solat secara saintifik - nutrients scientifically about muslim prayer

Menfaat solat bagi jiwa dan raga Perintah Allah yang diwajibkan sejak Nabi Muhammad ber Isra-mi’raj ini adalah perintah yang paling utama dalam Islam ,disamping itu solat adalah pe-Refresh diri dari semua kegiatan duniawi. dengan sholat, kita dapat melepaskan penat dan fikiran-fikiran buruk yang negatif.
Sewaktu solat kita membaca Al-Fathihah disetiap rakaat, yang bila kita amati makna-nya, terdapat petunjuk untuk menjalani kegiatan sehari-hari dengan tenang dan tawakal.
Sholat, terutama sholat wajib seolah sudah di tetapkan pada jam dan waktu yang sesuai dengan yang kita perlukan buat istirahat, dan bersiap-siap menjalani hari. contohnya waktu Shubuh di laksanakan pada sekitar jam 6 pagi, 
1. SOLAT ISYA : TERAPI PERIKARDIUM (MEMBUANG KELEBIHAN TENAGA DARI  JANTUNG).

Fungsi perikardium adalah membuang kelebihan tenaga dari jantung dan dikirim ke titiklaogong*) yang terletak di telapak tangan. Pada waktu malam hari dimulakan dengan sistem penurunan kerja organ internal (seluruh tubuh akan memasuki masa istirahat) terutama kerja sel otot dan otak yang digunakan untuk gerak dan berfikir. Waktu dan gerakan solat isyak mempengaruhi kerja perikardium yang membuang kelebihan tenaga dari jantung, sehingga proses istirahat menjadi sempurna.

Catatan: *) Titik laogong (Lao Gong) merupakan istilah dalam pengobatan China Tao, yang merupakan satu titik akupunture yang paling ampuh yang berhubungan dengan otot jantung (perkardium), Letaknya di telapak tangan. Lebih jauh mengenai titik laogong 
Acupressure Treasures: Lao Gong -- Pericardium 8


Waktu subuh adalah terbit fajar sampai terbit matahari. Malam hari terjadi pembuangan zat-zat beracun dari dalam tubuh (detoksifikasi) dan pada jam 4.00 pagi pembersihan sampai ke paru-paru, dari paru-paru darah mengambil bahan bakar oksigen yang masih bersih, seluruh organ tubuh menerima pasukan nutrisi yang bersih, sehingga tubuh terasa lebih segar.

3. SOLAT ZUHUR: TERAPI JANTUNG DAN USUS KECIL.

Tenaga yang keluar diwaktu zuhur membawa hawa panas, emosi meningkat dan kerja jantung mencapai puncak. Berwudhuk mampu menstabilkan panas jantung, yang dengan gerakan solat akan lebih efektif pengaliran darah untuk membawa zat makanan untuk disalurkan ke organ tubuh yang lain.

4.SOLAT ASHAR : TERAPI PUNDI KENCING (MEMBUANG SISA PROSES KIMIA DI TUBUH).

Solat ashar dilakukan pada masa ini kitaran had panas ke sejuk,, membuat organ tubuh mudah membuang zat-zat kimia dari dalam tubuh. Keadaan ini sesuai dengan sifat organ  pundi kencing dalam tubuh manusia. Fungsi utama pundi kencing ialah menampung cairan tubuh yang telah ditapis oleh ginjal menjadi air kencing dan mengeluarkannya dari tubuh, terjadilah keseimbangan kimia dalam tubuh sehingga metabolisme dapat terjaga.

5.SOLAT  MAGHRIB : TERAPI GINJAL.

Pada waktu solat maghrib suhu udara semakin menurun. Sistem ginjal mulai menyesuaikan diri dengan alam dan tenaga di persekitarannya, ginjal dan pundi kencing organ yang berpasangan. keduanya akan mengawal tulang, sumsum dan otak, kedua organ ini memainkan peranan yang sangat penting dalam metabolisme air dan mengendalikan cairan tubuh, gerakan maghrib dan waktu maghrib sangat membantu penyesuaian organ tubuh dengan keadaan alam sekitar, kerana gerakan solat akan menjaga agar tenaga panas dalam tubuh  seimbang.

6. SOLAT TAHAJJUD : TERAPI OTAK DAN KANSER

Sudah ditunjukkan di atas bahwa pembersihan zat-zat beracun dalam tubuh dimulai pada jam 11.00 malam dan pembersihan itu diawali dari otak. Pembersihan racun di otak memerlukan waktu 3 jam berakhir pada jam 2.00 pagi. Para ilmuwan Jerman mengatakan, adanya kekacauan sel-sel otak pada jam 11 malam sampai jam 2 pagi, jalan terbaik menghadapi waktu tersebut adalah beristirahat. (tidur). Pada jam 2 pagi pembersihan racun-racun diotak telah selesai. Waktu di mana kita dibangunkan untuk shalat tahajud.

Betapa luar biasanya Allah menciptakan manusia dan memerintahkan manusia untuk beribadah kepadanya. Tujuannya tak lain agar manusia itu selamat didunia dan akhirat dengan menjaga kesihatan jasmani dan rohani .... Subhanallah ..... Allahu Akbar


Kajian solat yang dijalankan oleh Jabatan Kejuruteraan Bioperubatan, Fakulti Kejuruteraan, Universiti Malaya (UM) diketuai oleh Prof. Madya Dr. Fatimah 
Dr. Fatimah berkata, kajian yang dijalankan buat masa ini masih di peringkat asas dan bertujuan mengkaji kesan ke atas perkara seperti komposisi tubuh badan dan kolestrol.
Sistem jantung dan kardiovaskular, gelombang otak ketika bersolat, kekuatan otot-otot tubuh badan manusia, sakit pinggang bagi orang dewasa serta kesihatan lelaki dan tenaga batin.
"Komposisi tubuh badan manusia meliputi parameter bioimpedance, kuantiti air intra selular dan ekstra selular, jisim sel badan, kadar lemak dan kolestrol dalam darah.
"Pengukuran parameter ini amat penting dalam menentukan tahap metabolisme, kecergasan dan kesihatan seseorang individu," katanya yang menjalankan kajian mengenai komposisi badan.
Kajian komposisi badan terbahagi kepada dua iaitu kebaikan solat zohor dan solat tarawikh terhadap komposisi badan.
Dr. Fatimah berkata, pergerakan solat yang melibatkan keadaan berdiri tegak, rukuk, duduk dan sujud secara tertib dan berulang boleh diumpamakan sebagai senaman ringan.
"Kami menjalankan kajian komposisi badan semasa seseorang bersolat Zohor secara jemaah dengan 47 orang peserta berusia 18 hingga 28 tahun," katanya.
Pengukuran analisis bioimpedans (BIA) (kaedah yang digunakan untuk mengukur komposisi badan) diambil sebelum dan selepas solat Zohor secara berjemaah.
Bagaimanapun lima tabiat lazim peserta perlu diambil kira meliputi amalan solat yang sempurna, tahap pemahaman bacaan, menunaikan solat secara berjemaah atau sendirian, kedudukan tulang belakang semasa rukuk dan keadaan jari kaki semasa sujud, duduk antara dua sujud dan tahiyat akhir.
Dr. Fatimah berkata, keputusan menunjukkan mereka yang mengamalkan solat yang sempurna mempunyai tahap kesihatan yang lebih baik berbanding mereka yang tidak melakukannya dengan sempurna.
Kajian berkenaan kata Dr. Fatimah menunjukkan solat lima kali sehari semalam selain ibadah dapat mengurangkan lemak dalam badan.
"Apabila gumpalan lemak dalam badan berkurangan, tisu otot baru meningkat, memenuhi ruang, melambatkan proses penuaan dan kekenduran tisu," katanya.
Tabiat mengamalkan kedudukan tulang belakang lurus melintang ketika rukuk melambatkan proses penuaan, tisu bertambah aktif, proses imbangan air dalam badan lebih baik dan melancarkan fungsi buah pinggang.
Manakala sistem jantung dan kardiovaskular amat penting bagi kesihatan manusia dan dipengaruhi oleh kekenyalan arteri.
Jika kekenyalan arteri terutama di bahagian jantung berkurangan, ia boleh menyebabkan berlaku penyakit arterioskerosis koronari.
Pengekalan kekenyalan arteri amat penting dalam memelihara sistem kardiovaskular yang sihat.
Ibadat solat, kata Dr. Fatimah, bukan saja melibatkan bacaan surah al-Quran tetapi juga pergerakan anggota badan seperti berdiri, rukuk, sujud dan duduk tahiyat.
"Kajian menunjukkan kedudukan seperti rukuk, sujud dan duduk membantu memberikan keadaan rehat kepada jantung.
Sujud
"Malah kita digalakkan memanjangkan tempoh posisi sujud kerana kedudukan ini menghasilkan kadar denyutan jantung paling rendah," katanya.
setiap pergerakan manusia menghasilkan corak gelombang otak yang tertentu dan unik.
Gelombang otak yang dihasilkan ketika pergerakan meliputi gelombang alfa, beta dan gamma."Solat jelas secara umumnya melibatkan pembacaan serta penghayatan ayat suci al-Quran, doa-doa serta pergerakan yang didapati menyamai meditasi.
"Semasa solat, berhenti seketika sebelum bertukar posisi atau tamakninah boleh dikatakan seseorang berada dalam ketenangan.
Dalam kajian ini isyarat otak subjek Muslim yang bersolat direkod dan dianalisis, di mana dua kajian saintifik dilakukan iaitu perubahan isyarat otak semasa tamakninah dan kesan solat kepada isyarat otak.
Hasilnya,didapati ibadat solat menghasilkan keadaan tenang kepada otak manusia dan menunaikan solat amat baik dalam mengekalkan tahap kestabilan mental dan emosi seseorang.
Kajian juga menunjukkan ibadat solat dapat meningkatkan penumpuan dan daya ingatan.
Maka solat dapat menyediakan otak untuk lebih bersedia dalam menghadapi tugas-tugas yang lebih mencabar.
"Dan biasanya selepas melakukan solat, seseorang akan menjadi lebih berwaspada untuk bertindak balas terhadap sebarang rangsangan," katanya.
Pergerakan solat meliputi berdiri tegak, rukuk, sujud dan duduk melibatkan pergerakan seluruh otot tubuh badan.
Pergerakan otot-otot secara isotonik dan isometrik meningkatkan fungsi dan kekuatan otot dan kajian yang dilakukan merangkumi otot utama yang penting kepada kesihatan manusia.
Pergerakan relatif
Ibadah solat  melibatkan banyak pergerakan relatif antara sendi selain postur tertentu semasa solat juga meletakkan otot pada kedudukan mengecut, santai atau mengembang.
"Selain ibadah, solat boleh dianggap sebagai senaman fizikal yang sederhana yang melibatkan pergerakan badan seperti berdiri, tunduk, duduk dan sujud.
"Sakit pinggang merupakan masalah yang biasa berlaku bagi golongan dewasa dan mereka yang bekerja, Terapi senaman melalui pergerakan solat yang betul dapat mengembalikan keupayaan kelenturan badan, mengekalkan postur badan yang ideal dan membantu mengurangkan sakit pinggang.
Pergerakan solat terutama rukuk dan sujud didapati menyamai beberapa pergerakan senaman stabilisasi dan regangan belakang.
"Pergerakan rukuk hampir sama dengan senaman 'selamat pagi' yang bukan saja dapat membantu regangan otot pada bahagian paha tetapi juga melatih koordinasi otot belakang kaki, Kajian yang dijalankan merumuskan pergerakan dalam solat dapat memberikan kebaikan dalam memulihkan dan membantu mengembalikan kenormalan fungsi aktiviti otot erektor spina terutama bagi mereka yang mengalami sakit pinggang.
Justeru, itu pergerakan rukuk semasa solat boleh digunakan sebagai terapi untuk merawat sakit pinggang.
Selain itu, pergerakan fizikal atau senaman sederhana secara berterusan dapat mencergaskan sistem andrologi dan meningkatkan kekuatan tenaga batin lelaki.
Solat fardu yang dilakukan lima kali sehari di samping solat sunat serta sunat tahajud sebagai pelengkap ibadah merupakan satu terapi yang memberikan kesan positif ke atas sistem andrologi dan kekuatan tenaga batin lelaki.
Kajian yang dijalankan menunjukkan senaman pengaktifan otot lantai pelvik oleh penyelidik Van Kampen membuktikan senaman dapat melancarkan pengaliran darah dan mengurangkan masalah disfungsi ereksi atau mati pucuk.

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan