Jumaat, 22 Ogos 2014

Khasiat buah tin untuk kesihatan - Nutrients of Figs fruits for health
  1.  

Khasiat buah tin sangat banyak sekali bagi kesihatan tubuh Kita. Berikut antara menafaat  buah tin setelah dilakukan penyelidikan oleh para ahli kesihatan di sedunia. 


(Surah At Tiin ). maknanya
[1] Demi buah Tiin dan Zaitun,
[2]Dan Gunung Tursina,
[3] Serta negeri (Makkah) yang aman ini, -
[4] Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya (dan berkelengkapan sesuai dengan keadaannya).
[5] Kemudian (jika ia panjang umur sehingga tua atau menyalahgunakan kelengkapan itu), Kami kembalikan dia ke serendah-rendah peringkat orang-orang yang rendah,
[6] Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, maka mereka beroleh pahala yang tidak putus-putus.
[7] (Jika demikian kekuasaanKu), maka apa pula yang menjadikan engkau seorang pendusta, (berkata tidak benar) mengenai hari pembalasan, sesudah (ternyata dalil-dalil yang membuktikan kekuasaanKu mengadakan hari pembalasan) itu?
[8] Bukankah Allah (yang demikian kekuasaanNya) seadil-adil Hakim?

Surah At Tiin ayat 1- 3). 
Nabi Muhammad SAW juga pernah bersabda, "Sekiranya aku katakan, sesungguhnya buah yang turun dari syurga, maka aku kata', "inilah buahnya" (tiin),
Kandungan Nutrisi Buah Tin 

(Demi Tin dan Zaitun)
Tema ini diambil dari nama surah ke-095 dari al-Qur'an, yang juga merupakan ayat pertama dari surah tersebut, iaitu tentang buah tin dan buah zaitun. Allah SWT bersumbah demi tin dan zaitun kerana kemulian dan keagungan kedua buah surgawi itu, seperti yang akan diuraikan dalam tulisan sederhana ini,  yang disadur dari buku ke-2 penulis:
Nutrisi Buah Tin Segar
(100 gr)
Nutrisi Buah Tin Kering
(100 gr)
Calories (kcal)
74
Calories (kcal)
249
Fibre
3
Fibre
10
Fat
0
Fat
1
Protein
1
Protein
3
Sugar
16
Sugar
48
Vitamin A
142
Vitamin A
10
Vitamin C
2
Vitamin C
1.2
Vit B1
0.1
Vit B1
0.1
Vit B2
0.1
Vit B2
0.1
Vit B6
0.1
Vit B6
0.1
Sodium
1
Sodium
10
Potassium
232
Potassium
680
Calcium
35
Calcium
162
Phosphorus
232
Phosphorus
67
Magnesium
17
Magnesium
68
Iron
0.4
Iron
3.07
Manganese
0.1
Manganese
0.8
Copper
0.1
Copper
0.3
Selenium
0.2
Selenium
0.6
Zinc
0.2
Zinc
0.5
Kandungan Nutrisi tiap 100 gram
Sumber: California Fig-s Advisory Boards

Gambar Buah Tin
Gambar Buah Tin
Manafaat Buah Tin Untuk Kesihatan
1. Penyakit Darah Tinggi dan Jantung Koroner. Kandungan omega 3, 6 dan kalium, fenol dan magnesium di dalam buah tin membantu menurunkan tekanan darah tinggi dan menjaga dari serangan jantung.
2. Mengurangi Kadar Kolestrol dalam Darah. Serat larut buah tin disebut pektin membantu mengurangi kolesterol darah. Ketika melewati sistem pencernaan, serat pektin akan menyapu bola-bola kolesterol di usus lalu membawanya keluar.
3. Buah tin menurunkan dan mengowal darah tinggi kerana buah tin tinggi akan kalium dan mineral berperanan mengowal tekanan darah. 
4. Kencing manis atau Penyakit diabetes, serat di dalam buah tin memperlambat proses penyerapan glukosa pada usus kecil. Gabungan zat dalam buah tin iaitu serat tinggi dan karbohidrat dalam bentuk ringkas iaitu glukosa serta fruktosa yang mampu mengontrol kadar dari gula darah. Jadi walau rasa buah tin manis, namun baik untuk diambil oleh pesakit kencing manis. (tetapi dalam jumlah yang berpatutan jangan berlebihan karna untuk mendapatkan menafaat dari apa yang kita makan dengan mengambil secukupnya saja)
5. Kanser kolon (usus besar), saluran pencernaan dan Panyuu-dara. Pengambilan buah tin secara rutin membantu mengurangi risiko kanser payuu-dara dan kanser kolon (usus besar). Karna buah tin mengandungi “polyphenols” yang cukup tinggi; dimana zat ini memiliki fungsi sebagai antioksidan yang penting bagi tubuh, dimana antioksidan dapat mengurangi kesan radikal bebas yang menyebabkan kanser. selain itu, tingginya kadar serat pada buah tin dapat mengikat zat karsinogen yang menjadi penyebab timbulnya kanser pada saluran pencernaan.
6. Mencegah osteoporosis. Kandungan kalsium serta kalium buah tin  dapat mencegah penipisan/hakisan tulang atau osteoporosis, sekaligus membantu meningkatkan kepadatan pada tulang. Buah tin mengandungi kalsium, jumlahnya lebih tinggi dari kalsium yang terdapat pada susu. Kalium dalam buah ara melawan hilangnya kalsium melalui air kencing sehingga dapat mencegah kandungan tulang dari menipis.
7. Tingginya kalsium buah tin menjadikan buah ini sebagai kalsium alternatif yang baik, utamanya pada terapi pengubatan bagi orang yang alah terhadap susu.
8. Menggemukkan Badan. Bagi orang yang kurus, pengambilan buah tin dengan susu dapat membantu meningkatkan berat badan dengan cepat, baik dan seimbang.
9.Insomnia. Tryptophan buah tin membuatkan tidur lebih baik dan membantu menyingkirkan pengganggu pada tidur Anda seperti insomnia.
10. Pengambialan buah tin memulihkan keadaan badan dari keletihan setelah beraktiviti, meningkatkan memori otak dan mencegah penyakit anemia. Hasil kajian menemui bahwa buah tin termasuk buah dapat meningkatkan pembentukan hemoglobin pada darah.
11.Buah tin ini TIDAK mengandung lemak, garam dan kolesterol, tetapi mengandungi kalium, serat, kalsium dan zat besi yang tinggi. mengandungi sodium yang sangat rendah. Buah tin juga kaya benzaldehida (sebatian anti-kanser serta beta-karoten). Selain itu, buah tin juga mengandungi vitamin penting bagi tubuh seperti vit A, B juga C.
12. Menafaat dari laksatif memeperlancar BAB, pengambilan buah tin membantu untuk mengubati masaalah sembelit kronik. 
13.Pengambilan secara harian buah tin adalah ubat yang efektif untuk terapi penyembuhan buaasir atau ambeien (Hemorrhoid atau Piles). Buah tin mengandungi enzim seperti flavonoid dan ficin baik untuk sistem pencernaan.
14.Buah tin kaya phenol dan benzaldehid yang semula jadi sebagai zat anti ketumbuhan dan dapat membasmi mikro-organisme patogen, virus dan kulat.
15. Buah tin berguna dalam mengatasi gangguan pernafasan termasuk asma dan batuk . Buah tin juga bekerja menormalkan pernapasan Anda.
16. Jika dilekapkan pada kulit, buah tin yang dipanggang dapat menyembuhkan radang seperti bisul-bisul dan abses (bisul bernanah).
17. Zat-zat aktif yang ada pada buah tin adalah zat-zat pembersih yang dapat dipakai untuk mengubati luka luar. Caranya dengan melumuri luka dengan buah tin.
18. Makan buah ini efektif dalam mengubati sakit tekak " sore throat" kerana kandungan lendirnya yang cukup tinggi.

Manfaat Buah Tin Untuk Diet Sehat
19. Menurunkan Berat Badan. Buah tin kaya akan serat makanan yang tinggi, menjadikan buah efektif untuk penurunan berat badan. Buah tin adalah buah yang sering dijadikan rekomendasi para ahli diet sehat dan ahli perubatan.

Manfaat Buah Tin Untuk Pria dan Wanita
20. Buah tin baik bagi wanita pasca-menopause dan melindunginya dari kanser payu-dara. Kajian menunjukkan bahwa wanita yang memakan buah kaya akan serat dengan teratur mengurangi kemungkinan terkena penyakit kanser dan penyakit degeneratif-degeneratif lainnya.
21. Kasker Prostat. Kandungan “coumarins” pada buah tin dapat mengurangi resiko terkena kasker prostat dan juga berfungsi merawat kulit Anda.
22. buah  tin pun telah dipakai untuk mengobati kelemahan seseorang dalam keperluan suami istri. Caranya, rendam sekitar 2 hingga 3 buah di dalam susu selama 1 malam dan di makan ketika pagi harinya, lakukan dengan rutin + 1 bulan.

Manfaat Buah tin Untuk Kecantikan
23. Merawat kulit. Kandungan “coumarins” pada buah tin dapat merawat kulit juga dapat mengurangi resiko terkena kanser pada prostat.
24.Buah tin juga dapat digunakan sebagai pembersih kulit dan mencegah serta menyembuhkan jerawat. Caranya, makan rutin buah ini atau haluskan buah tin segar lalu oleskan ke muka, biarkan lebih kurang selama 10 hingga 15 menit. Alasannya adalah, buah tin mengandungi mineral alkali yang sangat bermenafaat untuk mengatur keseimbangan pH pada tubuh dan berguna untuk kesihatan kulit Anda.

Menafaat Buah Tin Untuk Ibu Hamil
25. Buah tin baik sekali diambil oleh para ibu setelah melahirkan, sebagai pengganti zat besi semulajadi yang banyak hilang ketika melahirkan. Hal ini sangat berbeza dengan suplement zat besi yang dijual di pasaran biasanya malah dan menyebabkan konstipasi (sembelit atau sulit BAB) sedangkan buah ini adalah semulajadi dan bermenafaat sekali.

Menafaat Buah Tin Untuk Makanan
26.Buah tin dengan rasa manis dan lembut sering digunakan untuk pengganti gula. Buah ini di negara barat seringkali digunakan untuk membuat kueh, puding, roti, jeli, selai dan taart.
27.Buah tin dapat diambil semua orang, termasuk anak-anak dan buah ini adalah makanan yang baik untuk umur berapa saja, kerana kandungan serat yang tinggi. 

Menafaat Daun Pokok Tin 
28.DAUN pokok tin dapat menurunkan tingkat trigliserida, merupakan satu bentuk lemak yang ada dalam aliran darah. kerana itu, setelah kita meminum teh daun tin badan akan lebih segar.
29.Selain itu, rebusan dari DAUN pokok tin bermenafaat sebagai pembasmi batu ginjal dan menghancurkannya. disebabkan daun tin mengandung saponin dan alkaloid, 
30.  Rebusan daun pokok tin membantu pesakit kencing manis mengurangi pengambilan insulin sehingga sedikit demi sedikit dapat mengurangi tingginya kadar gula dalam darah.

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan