Jumaat, 27 Jun 2014

Fungsi dan menafaat vitamin K

Vitamin K Vitamin K  termasuk jenis vitamin yang larut dalam lemak,hampir serupa dengan vitamin E, fungsi utama vitamin K adalah membantu proses pembekuan darah untuk menghentikan pendarahan.

Dos seharian pengambilan vitamin K adalah 2 mcg per 1 kg berat badan. Gejala kekurangan vitamin K adalah pembekuan darah tidak normal. Kekurangan vitamin ini jarang terjadi pada orang dewasa, tapi sering terjadi pada bayi yang baru lahir. Gejala kelebihan vitamin K boleh menyebabkan rasa loya, muntah-muntah, anemia, cirit-birit, dan ruam kulit.
diantara sumber makanan yang mengandung vitamin K  ialah  sayuran hijau, kacang soya, kobis bunga, brokoli, susu, hati, dan asparagus. 

Berikut ini beberapa manfaat dan fungsi vitamin K bagi tubuh manusia.

Pembekuan Darah
Seperti yang sudah kita sedia maklum bahwa fungsinya untuk membantu pembekuan darah. Jika kekurangan vitamin K maka proses pembekuan darah akan terganggu, contohnya, jika  luka terkena pisau, luka yang biasanya sembuh dalam waktu 1 hari  (sembuh sepenuhnya) pada orang yang kurang vitamin K dalam tubuhnya akan menjadi lebih dari 1 hari untuk sembuh sepenuhnya.

Pertumbuhan Tulang dan Mencegah  Kerapuhan Tulang  (osteoporosis)
Kajian lain juga membuktikan bahawa selain membantu melawan  penyakit kencing manis, vitamin K juga dapat meningkatkan kepadatan tulang membentuk struktur rangka tubuh yang kuat khususnya pada wanita, vitamin K juga dapat menurunkan risiko terkena osteoporosis. , vitamin K ini  membantu sebatian osteokalsin yang berperanan dalam penyerapan mineral untuk membentuk stuktur tulang yang kuat. Osteoklasin sendiri dikeluarkan oleh osteoblas, kumpulan sel pembentuk tulang.

Mencegah Kencing Manis
Kajian di Tufts menemui bahawa vitamin K, khususnya K1, dapat mengurangi risiko rintangan insulin dalam membantu melawan penyakit kencing manis. Penemuan ini diterbitkan dalam Diabetes Care, selain itu, vitamin ini juga membantu metabolisme tubuh

Mencegah Pendarahan Hati
Di dalam tubuh, vitamin K juga dapat melawan proses pendarahan di hati yang seringkali muncul akibat pengambial ubat berasaskan kimia ( aspirin ) atau antibiotik secara berlebihan.

Mencegah Kanser
Melalui cara yang sama, vitamin K dapat memperlambat proses pembentukan sel kanser di hati dan paru-paru.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan