Ahad, 15 Jun 2014

Khasiat Buah Tembikai Susu

Kandungan dan Khasiat Buah Tembikai Susu untuk KesihatanBuah Tembikai Susu (curcumis melo)  bersaudara dengan buah labu  dan buah tembikai. Buah tembikai susu  termasuk dalam keluarga Cucurbitaceae. Buah tembikai susu memiliki isi yang lembut dengan rasa yang manis dan menyegarkan kerana mengandung banyak air.

Buah Tembikai susu boleh juga dijadikan jus, dan campuran minuman segar sejuk. disebalik itu ianya i juga berkhasiat untuk kesehatan.  ini karena kandungan zat yang terdapat pada buah ini cukup banyak.

Berikut ini kandungan zat dan beberapa menafaat buah Buah tembikai susu untuk kesehatan:

Sumber Vitamin C
Vitamin C merupakan vitamin yang sangat penting bagi tubuh. Vitamin bersifat sebagai antioksidan yang melawan radikal bebas dengan meningkatkan sistem kekebalan tubuh. keperluan vitamin C harian orang dewasa sekitar 90 mg. Satu potong buah  tembikai susu dapat memenuhi 1/3 keperluan vitamin C harian atau sekitar 30 mg.

Sumber Vitamin A
Vitamin A memiliki fungsi yang sangat penting dalam tubuh. diantaranya adalah mejaga kesehatan mata, gigi, kulit, tulang, dan selaput lendir. Dalam satu buah  tembikai susu ,dapat menyediakan 25% lebih banyak vitamin A dari keperluan harian.

Kaya dengan Kalium
Kalium atau Potassium berfungsi untuk menjaga kesihatan jantung dan menjaga tekanan darah agar tetap stabil,dalam setiap hari, orang dewasa memerlukan 4700 mg kalium. Satu potong buah  tembikai susu   mampu menyediakan sekitar 43 mg kalium untuk diserap oleh tubuh.

Kandungan Likopen
Beberapa kajian mendapati bahawa likopen mampu menurunkan risiko serangan beberapa jenis kanser juga mencegah terjadinya serangan jantung. Satu potong buah melon mengandung 9 mg sampai 13 mg likopen.

Mencegah Diabetes dan Stroke
Selain beberapa manfaat di atas, buah  tembikai susu  juga termasuk buah yang rendah kalori dan dan rendah lemak. Mengambil buah-buahan segar seperti  tembikai susu dapat membantu mengurangi resiko terkena penyakit serius seperti kencing manis dan koma (stroke).

Menyehatkan Mata
Menafaat Buah  tembikai susu  juga dapat menyehatkan mata, buah ini kaya dengan kandungan zat betakaroten yang berguna untuk meningkatkan ketajaman pengelihatan dan menjaga kesehatan mata. Beta-karoten akan diubah oleh tubuh menjadi vitamin A dan digunakan memperbaiki meningkatkan fungsi mata.

Mencegah Kanser
Karotenoid adalah pigmen sebagai pemberi warna pada buah dan sayuran. Kandungan karotenoid yang tinggi pada buah melon ini dapat mencegah serangan kanser, seperti kanser paru-paru dan  kanser payudara.

Disebalik keenakan dan menyegarkan, buah  tembikai susu  juga mengandung banyak menafaat bagi kesehatan. Jadi jangan ragu untuk mengambil buah  tembikai susu 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan