Isnin, 2 Jun 2014

Susu kambing memiliki banyak khasiat

 Susu kambing memiliki banyak khasiat untuk kesehatan.


Berikut kebaikkan dari susu kambing 

1. Memiliki anti-inflamasi alami


Susu kambing dihomogenkan secara alami, dan gelembung-gelembung lemak dalam susu dengan mudah memisahkan diri atau jauh lebih kecil jika dibandingkan dengan susu sapi.

Dengan kondisi tersebut, membuat pencernaan menjadi mudah  diserap tubuh. Orang dengan masalah usus menemukan jawaban yang efektif untuk mengatasi penyakit radang usus.


Mempunyai anti-inflamasi semulajadi


Susu kambing dihomogenkan secara semula jadi, gelembung-gelembung lemak dalam susu dengan mudah memisahkan diri atau jauh lebih kecil jika dibandingkan dengan susu lembu.

Dengan keadaan tersebut, membuat pencernaan menjadi mudah  diserap tubuh. Penderita masalah usus memberi jawapan yang berkesan untuk mengatasi penyakit radang usus.
Sifat probiotik dalam susu kambing mengdorong sistem pencernaan berkembang dengan baik.

2. Mengandung asam lemak esensial


Susu kambing memiliki 35 persen asam lemak bila dibandingkan dengan 17 persen dalam susu sapi. Nutrisi dalam susu kambing lebih sehat dan lebih baik dikonsumsi mentah bahkan bagi seseorang yang tidak toleran dengan lakotosa.

engandung asid lemak perlu

Susu kambing mempunyai 35 peratus asid lemak bila dibandingkan dengan 17 peratus dalam susu lembu. Nutrisi dalam susu kambing lebih sihat dan lebih baik dimakan mentah bahkan bagi seseorang yang tidak toleran dengan lakotosa.
Susu kambing dapat menurunkan kadar kolesterol dan bekerja lebih baik bagi yang memiliki masalah usus. Asid lemak antimikroba seperti asid kaprilat dan kaprat ditemui melimpah dalam susu kambing.

3. Menenangkan sistem pencernaan


Susu kambing sangat baik bagi yang sedang menjalani rawatan ulser. Tiada protein kompleks dalam susu kambing yang membuat risiko alergi berkurang berbanding susu lembu.
Susu kambing mempunyai keupayaan untuk menenangkan saluran pencernaan dan membuat rasa lapar lebih berkesan untuk anak-anak.

4. Menghindari penumpukan lendir
Ada laporan menyatakan susu lembu membuat alergi dan masaalah terhadap pernapasan. Susu kambing merupakan alternatif untuk mengubatinya. Lemak yang tinggi dalam susu lembu merupakan alasan penumpukan lendir. Gelembung-gelembung lemak dalam susu kambing sekurang-kurangnya sepersembilan yang hadir pada susu lembu sebab itulah, gangguan di usus dapat dihindari.

5. Bertindak sebagai agen metabolik



Kajian dan penyelid yang dilakukan mengungkapkan susu kambing meningkatkan kemampuan untuk memetabolisme zat besi dan tembaga, khususnya pada orang yang memiliki penyerapan dan pencernaan terbatas.

6. Kaya kalsium


Orang mengambil susu lembu untuk meningkatkan  kalsium dan mencegah kehilangan tulang, susu kambing di sisi lain juga sangat kaya akan kalsium dan asid amino triptofan.

 Manfaat kambing susu sangat banyak kerana lebih sihat terutama ketika dimakan mentah.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan