Khamis, 19 Jun 2014

Perlunya tidur seawal yang boleh dan mencukupi

 Kenapa kita perlu tidur seawal yang boleh dan mencukupi? 

9pm - 11 pm
-Adalah masa untuk menghapuskan bahan kimia toksik yang tidak diperlukan (detoksifikasi) dari sistem antibodi (nodus limfa). Tempoh masa ini perlu dihabiskan dengan berehat atau mendengar muzik.

11pm - 1 am
- Adalah proses detoksifikasi di dalam hati, dan ia harus dilakukan dalam keadaan tidur yang amat lena, disebabkan kekerapan tidur lewat melebihi tempoh ini, jerawat anda juga mudah keluar di pipi kiri.

1am - 3 am
- Proses detoksifikasi di dalam hempedu, juga ideal dilakukan dalam keadaan tidur yang amat lena.

3am - 5 am
- Detoksifikasi di dalam paru-paru. Oleh itu kadang-kadang akan batuk yang teruk bagi penghidap batuk pada masa ini. Oleh kerana proses detoksifikasi telah mencapai saluran pernafasan, tidak perlu untuk mengambil ubat batuk supaya tidak mengganggu proses penyingkiran toksin.Disebabkan kekerapan tidur lewat melebihi tempoh ini, jerawat anda juga mudah keluar di pipi kanan.

5am - 7 am
- Detoksifikasi di dalam kolon, anda perlu mengosongkan usus anda.

Pagi 7 - 9:00:
- Penyerapan nutrien dalam usus kecil.Anda perlu mempunyai sarapan pagi sebelum masa. Sarapan harus lebih awal, sebelum 6:30 pagi, bagi orang-orang yang sakit. Sarapan Pagi sebelum 7:30 pagi adalah yg terbaik untuk orang-orang yg sihat. Orang-orang yang selalu skip sarapan pagi, mereka perlu mengubah tabiat mereka, dan selewat-lewatnya untuk sarapan pagi adalah antara 9 - 10:00 pagi.

Tidur lewat dan bangun terlalu lewat akan mengganggu proses membuang bahan kimia yang tidak perlu. Selain daripada itu, tengah malam sehingga 4:00 pagi masa apabila sumsum tulang menghasilkan darah. Oleh itu,haruslah mempunyai tidur yang baik dan tidak tidur lewat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan