Rabu, 18 Jun 2014

Penyakit kulit


Penyakit kulit 
Adalah penyakit jangkitan yang paling umum, terjadi pada  segenap usia. sebahagian besar pengubatan jangkitan penyakit kulit memerlukan waktu yang lama untuk sembuh
Penyakit kulit 
Untuk sebahagian orang terutama wanita akan menyebabkan kesengsaraan, penderitaan dan ketidakmampuan
Namun anda tidak perlu khawatir, umumnya penyakit kulit dapat diubati, oleh itu kenalilah beberapa jenis penyakit kulit dan penyebabnya.
Beberapa Penyebab Penyakit Kulit:
1. Kebersihan diri yang tidak dijagai
2. Virus
3. Bakteria
4. Reaksi Alergi
5. Daya tahan tubuh rendah
Jenis penyakit kulit :
1.Penyakit kulit Ekzema

Dapat dikesan dengan  kulit kemerah-merahan, bersisik, pecah-pecah, terasa gatal terutama pada malam hari, timbul gelembung kecil yang berisi air atau nanah, bengkak, melepuh, berwarna merah, sangat gatal dan terasa panas. Penyebabnya kerana alahan terhadap rangsangan zatkimia tertentu, maupun kepekaan terhadap makanan tertentu seperti udang, ikan laut, alkohol, vetsin, dll 
Pencegahan : Menghindari hal-hal atau bahan-bahan yang dapat menimbulkan alergi.
2. Penyakit kulit Kudis
Gejala : timbul gatal hebat di malam hari, terutama dicelah-celah jari tangan, di bawah ketiak, pinggang, alat kelamin, sekeliling siku,(sekeliling puting payudara), dan permukaan depan pergelangan.
Kudis mudah menular ke orang lain baik secara langsung maupun tidak langsung (tuala, pakaian, dll).
Pencegahan : kudis lebih kerap terjadi didaerah yang kebersihannya tidak dijagai, jadi memelihara kebersihan tubuh adalah wajib bila ingin terhindar dari penyakit kulit ini.
3. Penyakit kulit Kurap
Penyebab : kulat
Gejala : penyakit kulit menjadi tebal dan timbul lingkaran-lingkaran, bersisik, lembab, berair, dan terasa gatal. kemudian timbul bercak keputihan.
Pencegahan : jaga kebersihan kulit terutama di daerah tengkuk, leher, dan penyakit kulit kepala.
4. Penyakit kulit Bisul (Furunkel)
Bisul disebabkan kerana adanya jangkitan bakteri Stafilokokus aureus pada kulit melalui folikel rambut, kelenjar minyak, kelenjar keringat yang kemudian menimbulkan jangkitan,faktor yang meningkatkan risiko terjadinya bisul antara lain kebersihan yang tidak dijagai, luka yang terjangkit, pelemahan kencing manis, kosmetika yang menyumbat pori dan pemakaian bahan kimia.
5. Penyakit kulit Campak (Rubella)
Gejala dari penyakit ini adalah demam, bersin,Hidung berair , sakit kepala, badan terasa lesu, tidak bernafsu makan, dan radang mata. setelah beberapa hari dari gejala tersebut timbul ruam merah yang gatal, bertambah besar, tersebar ke beberapa bahagian tubuh.
6. Penyakit kulit Kusta
Kusta adalah penyakit jangkitan kronik yang di sebabkan oleh mycobacterium lepra yang interseluler obligat, yang pertama menyerang saraf tepi, selanjutnya menyerang  kulit, mukosa mulut, saluran nafas bahagian atas, sistem endotelial, mata, otot, tulang, dan testis
Jenis penyakit kulit yang paling menakutkan adalah kanser kulit
Penyakit Kanser Kulit

Penyakit Kanser Kulit adalah suatu penyakit yang ditunjukkan dengan pertumbuhan sel-sel kulit yang tidak terkendali, dapat merusakkan sel di sekitarnya dan boleh menyebar ke bahagian tubuh yang lain. Ada tiga jenis kanser kulit yang umumnya sering diderita manusia, diantaranya adalah karsinoma sel basal (KSB), karsinoma sel skuamosa (KSS) dan melanoma maligna (MM).
Tanda dan Gejala Penyakit Kulit
 • Gatal-gatal (diwaktu pagi, siang, malam, ataupun sepanjang hari)
 • Muncul tompok-tompok merah/  bola-bola yang berisi cairan bening ataupun nanah pada kulit permukaan tubuh
 • Timbul ruam-ruam
 • Kadang kala disertai demam
 • Kemungkinan Cara Penularan
 • Penularan langsung; bersentuhan secara langsung dengan pesakit
 • Melalui perantara; melalui pakaian, selimut, tuala, sabun mandi yang dipakai oleh pesakit.
Gejala-gejala penyakit pada penyakit kulit dapat menjadi parah jika tidak diubati, kadang-kadang  menyakitkan.
Cara Pencegahan Dari Terjadinya Penularan penyakit kulit
 • Tingkatkan kebersihan diri
 • Tingkatkan kekebalan tubuh dengan cara banyak mengambil makanan berkhasiat (multivitamin) dan rehat yang cukup.
 • Hindari sentuhan langsung dengan pesakit, bila tersentuh dengan pesakit segeralah mencuci tangan menggunakan air bersih yang mengalir jika perlu gunakan sabun
 • Hindari penggunaan barangan pribadi secara bersamaan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan